Wonderplant: Νέα επένδυση 50 εκατ. ευρώ και αύξηση κύκλου εργασιών κατά 11%

Μαρίνα Φούντα

Πιστή στην αναπτυξιακή της στρατηγική παραμένει η Wonderplant, με τη διοίκηση δε να χαρακτηρίζει, πολύ ικανοποιητική, με βάση τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, τη χρήση 2023.

Πρόκειται για την εταιρεία που ελέγχεται από γκρουπ γνωστών επιχειρηματιών – Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Μιχάλης Αραμπατζής, Θεμιστοκλής Μακρής και Σταύρος Νένδος – αντικείμενο της οποίας είναι η καλλιέργεια ντομάτας θερμοκηπίου και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εταιρεία διαθέτει στην Πετρούσσα Δράμας 220 στρέμματα υαλόφρακτου θερμοκηπίου υψηλής τεχνολογίας, βοηθητικών χώρων και συσκευαστηρίου-τυποποιητηρίου όπου παράγεται και συσκευάζεται η ντομάτα με τη μέθοδο της υδροπονίας και σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης στη γεωργική παραγωγή.

Ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που καταχωρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο ΓΕΜΗ, το 2023 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα 50,62 εκατ. ευρώ έναντι 45,56 εκατ. ευρώ το 2023, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,13%, ενώ τα λειτουργικά έξοδα εμφανίζονται αυξημένα.

Ειδικότερα τα έξοδα λειτουργίας διαθέσεως ανήλθαν σε 1,60 εκατ. ευρώ περίπου από 1,53 εκατ. ευρώ το 2022 (αύξηση 4,52%), τα έξοδα λειτουργίας διοίκησης ανήλθαν σε 1,84 εκατ. ευρώ περίπου έναντι 1,19 εκατ. ευρώ περίπου το 2022 (αύξηση 54,63%), ενώ τα χρηματοπιστωτικά αποτελέσματα υποχώρησαν στα 1,74 εκατ. ευρώ περίπου από 1,79 εκατ. ευρώ περίπου την αμέσως προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας μείωση 2,64%.

Ως εκ τούτου, η Wonderplant παρουσίασε κέρδη προ φόρων ύψους 6,05 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 44,12% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) της τάξης των 10,70 εκατ. ευρώ από 8,81 εκατ. ευρώ το 2022, αυξημένα κατά 21,41%.

Ισχυρή βάση κεφαλαίου και επενδύσεις

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην οικονομική έκθεση της Wonderplant, η πολιτική του Διοικητικού Συμβουλίου συνίσταται στη διατήρηση μιας ισχυρής βάσης κεφαλαίου, ώστε να διατηρεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών, πιστωτών και της αγοράς στην εταιρεία και να επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν στο ύψος των 5,17 εκατ. ευρώ, ενώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση είχαν διαμορφωθεί στα επίπεδα των 9,53 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα και στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεχούς ανάπτυξής της, η εταιρεία υλοποιεί ήδη νέα επένδυση για την περαιτέρω επέκταση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων. Η νέα επέκταση πραγματοποιείται στην περιοχή της Πετρούσσας σε έκταση πλησίον των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και η οποία θα δημιουργήσει 120 νέες θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για την ανέγερση υπερσύγχρονου υδροπονικού θερμοκηπίου έκτασης 100 στρεμμάτων με τις αντίστοιχες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις συσκευαστηρίων, αποθηκών κλπ. και σταθμού ΣΗΘΥΑ ισχύος 9,6MW. Η συγκεκριμένη επένδυση έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιανουάριο του 2025.

Δύο ομολογιακά δάνεια

Όπως υπογραμμίζει η διοίκηση, στους πρώτους μήνες του 2024, η Wonderplant έχει συνάψει δύο νέες συμβάσεις ομολογιακών δανείων ύψους 2 εκατ. ευρώ και 6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: