«Πλώρη» για υπέρβαση των φετινών στόχων βάζει η Εθνική Τράπεζα

Ανδρέας Βελισσάριος

Ισχυροποίηση της κεφαλαιακής της θέσης και υψηλή δυναμική στα βασικά της μεγέθη, βάζοντας πλώρη για υπέρβαση των φετινών της στόχων, παρουσίασε για το πρώτο τρίμηνο του έτους η Εθνική Τράπεζα.

Στο πεδίο των καθαρών εσόδων από τόκους (605,5 εκατ. ευρώ, έναντι 600 εκατ. του consensus), των προμηθειών (99,6 εκατ. ευρώ - κατά 4% υψηλότερα από το consensus με διψήφια αύξηση σε όλα τα προϊόντα λιανικής σε ετήσια βάση), της καθαρής κερδοφορίας (358,1 εκατ. ευρώ έναντι 328,5 εκατ. ευρώ του consensus) και των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις και άλλες πηγές (59,8 εκατ. ευρώ - κατά 71% υψηλότερα από το consensus), η τράπεζα υπεραπέδωσε σημαντικά έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών, με τα οργανικά κέρδη μετά από φόρους να διαμορφώνονται στα 320 εκατ. ευρώ, δείχνοντας πως η τράπεζα θα υπερβεί τον ετήσιο στόχο των 1,2 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, NIM, για το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στις 326 μονάδες βάσης (ελαφρώς χαμηλότερο κατά 11 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση), όταν το guidance για φέτος βάζει τον πήχη σε επίπεδα χαμηλότερα των 290 μονάδων βάσης.

Η γραμμή του κόστους ήταν εναρμονισμένη με το δείκτη κόστους προς βασικό έσοδα του πρώτου τριμήνου να διαμορφώνεται στο 30% (450 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε ετήσια βάση) έναντι του φετινού guidance που θέτει τον πήχη σε επίπεδα χαμηλότερα του 35%. Οι προβλέψεις για ζημιές από δάνεια - LLPs και οι λοιπές απομειώσεις ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες, με το κόστος κινδύνου να φτάνει στις 55 μονάδες βάσης (guidance για φέτος σε επίπεδα χαμηλότερα των 65 μονάδων βάσης) ενώ ο δείκτης CET1 έφτασε στο 18,6%, ήτοι κατά 30 μονάδες βάσης υψηλότερα από το consensus. Το beta καταθέσεων παρέμεινε χαμηλά, στο 12% (από 11% προηγουμένως) με το συνολικό κόστος χρηματοδότησης να αυξάνεται μόλις κατά 3 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια του τριμήνου στις 80 μονάδες, υποστηρίζοντας το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο.

Παράλληλα, σημείο αναφοράς για την Εθνική αποτελεί η υπερβάλλουσα ρευστότητα, με «δύναμη πυρός» (καθαρά ταμειακά διαθέσιμα) ύψους 9,1 δισ. ευρώ, έχοντας αποπληρώσει πλήρως το υπόλοιπο της γραμμής TLTRO της ΕΚΤ (ήταν 1,9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2023) και δείκτες LDR (δείκτης δανείων προς καταθέσεις) και LCR (δείκτης κάλυψης ρευστότητας) προς στο 60% και στο 249% αντίστοιχα. Η Εθνική έγινε και η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από τη DBRS, με αξιολόγηση «BBB low», μπαίνοντας στο ίδιο καθεστώς με την ελληνική οικονομία και υπό το πρίσμα, οι τίτλοι της τράπεζας είναι πλέον επιλέξιμοι για τις πράξεις ανοικτής αγοράς της ΕΚΤ.

Ως προς τις εκταμιεύσεις, ενώ για το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 1,1 δισ. ευρώ (σε ευθυγράμμιση δηλαδή με αυτές του πρώτου τριμήνου του 2023), το μέγεθος αυτών που έχουν εγκριθεί από το credit committee της τράπεζας και δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμη, του pipeline στα επιχειρηματικά και των εκταμιεύσεων του Απριλίου είναι ισχυρό. Οι εκταμιεύσεις από τις αρχές του έτους και τα δάνεια που έχουν εγκριθεί (αλλά δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί) είναι επί του παρόντος στο 70% αυτών του 2023 - 2,9 δισ. ευρώ - εξέλιξη άκρως ενθαρρυντική για τον στόχο που έχει τεθεί από τη διοίκηση για φέτος. Παράλληλα, οι εκταμιεύσεις στο σκέλος του retail αυξήθηκαν στα 400 εκατ. ευρώ, με «μοχλό» τα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά, αντισταθμίζοντας πλήρως τις αποπληρωμές σε όλο το χαρτοφυλάκιο του retail. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια του ομίλου μειώθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ στα 30,2 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση σχολίασε επίσης ότι οι αποπληρωμές από την πλευρά των επιχειρήσεων και των εταιρειών ενδέχεται να περιορισθούν ταχύτερα από ό,τι συντηρητικά υπέθετε, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια ανοδική αναθεώρηση των στόχων πιστωτικής επέκτασης.

Η Jefferies μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου, αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή για φέτος κατά 5% (στα 1,36 ευρώ ανά μετοχή από 1,26 ευρώ) λόγω της καλύτερης εικόνας των καθαρών εσόδων από τόκους, των προμηθείων και του «κέρδους» από τις χαμηλότερα απομειώσεις κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ ανεβάζει τον πήχη και για το 2025 - 2026 κατά 1% εξαιτίας της ήπιας επί τα βελτίω αναθεώρησης των δύο παραπάνω σημείων (στα 1,31 και 1,35 ευρώ τα κέρδη ανά μετοχή το 2025 - 2026, έναντι 1,30 και σταθερής εκτίμησης).

Η διοίκηση της Εθνικής δεν έδωσε πληροφόρηση για το μέρισμα που σκοπεύει να διανείμει φέτος από τα κέρδη του 2023, ούτε και εκτίμηση για το πού σκοπεύει να θέσει τον πήχη για τη διανομή επί των κερδών για το μέρισμα του 2025, σχολιάζοντας μόνο ότι αναμένει την επίσημη απόφαση του SSM αρχές Ιουνίου. Πάντως, οι αναλυτές τοποθετούν τον πήχη για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης του 2023, στο 30% ήτοι στα 0,36 ευρώ ανά μετοχή, με τη Jefferies να αναμένει διανομή ύψους 0,46 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2024 (από 0,44 ευρώ που ανέμενε αρχικώς η Jefferies), στα 0,65 και 0,68 ευρώ (από 0,67 ευρώ) για τις δύο επόμενες χρήσεις (2025 - 2026)

Ως αποτέλεσμα των τελευταίων αλλαγών, ο αμερικανικός οίκος αυξάνει την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 10,35 από 10,20 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση «buy».

Στο «bullish» σενάριο, η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 14,75 ευρώ για το 2025, με σωρευτικές προβλέψεις (LLR - αποθεματικά για ζημίες από δάνεια) στις 30 μονάδες βάσης, καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό στο 3%, ROTE στο 23% και κόστος κεφαλαίου στο 13%. Το «bearish» σενάριο (τιμή στόχος τα 5,70 ευρώ) προϋποθέτει καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό στο 1,8%, ROTE στο 8% και κόστος κεφαλαίου στο 19%, με LLR στις 100 μονάδες βάσης και δείκτη κόστους προς έσοδα στο 44% από 33% στο «bullish» σενάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: