Γ. Βερούλης (ελίν): Το πράσινο «στοίχημα» για τον κλάδο καυσίμων – Η εξωστρέφεια, η ηλεκτροκίνηση και οι επενδύσεις

Πένη Χαλάτση

Μια διαφορετική χρονιά ήταν το 2023 για τον κλάδο καυσίμων καθώς μετά από την υγειονομικής κρίση είχε να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, την ανάγκη για νέες επενδύσεις λόγω της πράσινης μετάβασης ενώ το 2024 ο κλάδος (και ειδικά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο) επηρεάζονται από έναν επιπλέον παράγοντα: τις πολλαπλές εστίες γεωπολιτικών εντάσεων (πόλεμος στην Ουκρανία, κρίση στην Μέση Ανατολή), οι οποίες διατηρούν την παγκόσμια αγορά σε μια ισορροπία «τρόμου».

Ο κλάδος των καυσίμων επηρεάστηκε επίσης από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται στην διεθνή αγορά από εταιρείες που επιλέγουν να προσφέρουν ρωσικής προελεύσεως προϊόντα, αγνοώντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να προσαρμοστούν στους όρους της πράσινης μετάβασης προχωρώντας σε νέες επενδύσεις και μετασχηματίζοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο, μία στρατηγική η οποία ασκεί περαιτέρω πιέσεις στον προϋπολογισμό τους.

Οι ίδιες συνθήκες ισχύουν και για τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον «αγκάθι», την παραβατικότητα, η οποία επηρεάζει άμεσα την κερδοφορίας τους και την ικανότητα να υλοποιήσουν τα πράσινα project. Από την άλλη, έχοντας στηρίξει την ελληνική οικονομία αποδίδοντας φόρους ύψους 3,7 δις ευρώ το 2022, ο κλάδος συνεχίζει να αναπτύσσεται εστιάζοντας σε φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα, στην ηλεκτροκίνηση και στην εξωστρέφεια.

Ο κ. Γιώργος Βερούλης, επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου ελίν, μιλάει στο Insider.gr για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι εταιρείες καυσίμων θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εν μέσω της πράσινης μετάβασης ενώ αναφέρεται και στην πορεία της ελίν, η οποία κλείνει φέτος 70 χρόνια λειτουργίας, μια επέτειος η οποία την καθιστά την μακροβιότερη εταιρεία του κλάδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Γιώργος Βερούλης στο Insider.gr: 

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία του κλάδου εν μέσω της πράσινης μετάβασης; Πώς θεωρείτε ότι θα πρέπει να κινηθεί η αγορά καυσίμων για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις; Είναι τελικά εφικτή η μετάβαση από τα συμβατικά καύσιμα στην ηλεκτροκίνηση και εάν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Σε ένα περιβάλλον πολλών και διαφορετικών προκλήσεων, οικονομικών και γεωπολιτικών, ο κλάδος των καυσίμων καλείται να αντεπεξέλθει και να μετεξελιχθεί  διευρύνοντας το πεδίο της δραστηριότητάς του. Η μετάβασή του στην επόμενη μέρα της ενέργειας, μέσα από επενδύσεις για την είσοδό του σε νέες τεχνολογίες και ηπιότερες μορφές ενέργειας, είναι αναγκαίες ώστε να συμβαδίσει, όχι μόνο με τις αυξανόμενες απαιτήσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην σταδιακά μειούμενη ζήτηση για συμβατικά καύσιμα. 

Όμως, οι υδρογονάνθρακες θα εξακολουθήσουν να είναι απαραίτητοι για την ενεργειακή μετάβαση, για αρκετά χρόνια ακόμα.

Σε αυτή τη διαδρομή, θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Το κύριό τους πλεονέκτημα είναι πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους σημερινούς κινητήρες εσωτερικής καύσης και μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι αναγκαία και εφικτή, αλλά απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Είναι απαραίτητη η περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και η ενίσχυση των κρατικών κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 

Στο ζήτημα της πράσινης μετάβασης, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις του κλάδου να μην είναι μόνες τους σε αυτή τη γενικότερη προσπάθεια. Η ενεργειακή μετεξέλιξη που απαιτείται για ένα βιώσιμο μέλλον, καθιστά αναγκαία και απαραίτητη τη συνεργασία με την Πολιτεία σε όλους τους τομείς. Η Πολιτεία πρέπει να βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις και να διασφαλιστεί ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα επιτρέψει τον κλάδο να αναπτυχθεί και υλοποιήσει με σιγουριά τα επενδυτικά του πλάνα.

Πώς μετασχηματίζεται η ελίν εν μέσω της μετάβασης σε πιο καθαρά καύσιμα;

Στόχος μας στην ελίν είναι να βρισκόμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και να ανταποκρίνεται η εταιρεία  στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών. 70 χρόνια τώρα είναι  μια σταθερή δύναμη προόδου στη διαρκώς εξελισσόμενη αγορά ενέργειας, καθοδηγούμενη από το όραμα του ενεργειακού μετασχηματισμού της προς τη βιωσιμότητα.

Γι' αυτό, εστιάζουμε στην ενεργειακή μετεξέλιξη των πρατηρίων μας σε ολοκληρωμένους ενεργειακούς σταθμούς, ικανούς να καλύψουν τις ανάγκες κάθε οχήματος, μέσα από την εγκατάσταση ηλεκτρικών φορτιστών σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Blue, αλλά και σταθμών LNG-CNG. Ο πρώτος μάλιστα τέτοιος σταθμός ολοκληρώνεται σύντομα στην περιοχή του Θριασίου στην Αττική και θα ακολουθήσει ο δεύτερος στα Ιωάννινα.

Επίσης, μελετάμε τις δυνατότητες της επέκτασής μας και στην παραγωγή και τη διανομή «πράσινου» υδρογόνου για οδικές μεταφορές και βιομηχανική κατανάλωση, μέσω της συνεργασίας με τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Η δέσμευσή μας όμως για τη μετάβαση μας σε ηπιότερες μορφές ενέργειας, δεν περιορίζεται αμιγώς στο πρατήριο. Έτσι, έχουμε εισέλθει δυναμικά, από το 2019, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με τα εμπορικά σήματα "electricon" και "aerion", με χιλιάδες καταναλωτές να μας εμπιστεύονται καθημερινά για τις ενεργειακές ανάγκες , οικιακές ή της επιχείρησής τους, ενώ πρόσφατα εισήλθαμε και στις ΑΠΕ με την ολοκλήρωση τριών φωτοβολταϊκών πάρκων στον Ασπρόπυργο και στον Βόλο.

Πολλές επιχειρήσεις βίωσαν μία δύσκολη τετραετία. Πώς ανταποκρίθηκε η ελίν; 

Την τελευταία τετραετία ο κλάδος μας δοκιμάστηκε  από  τις αρνητικές επιπτώσεις της ενεργειακής και υγειονομικής κρίσης. Συγχρόνως όμως, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη διαρκώς αυξανόμενη παραβατικότητα στην εσωτερική αγορά, που ακόμα και σήμερα περιορίζει σημαντικά την ανάπτυξη και την κερδοφορία μας. Στην ελίν καταφέραμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία, διατηρώντας την ανταγωνιστικότητά μας και την κερδοφορία μας στην ελληνική και διεθνή αγορά. Βασικοί παράγοντες: το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων μας, η δραστηριοποίησή μας στη διεθνή αγορά, οι επενδύσεις μας σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας και η υπευθυνότητα με την οποία διαχρονικά αντιμετωπίζουμε τους καταναλωτές, τους συνεργάτες και τους ανθρώπους μας.

Η ελίν το 2024 κλείνει 70 χρόνια λειτουργίας. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας της που την έχει καταστήσει τη μακροβιότερη εταιρεία του κλάδου; Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον; 

70 χρόνια τώρα αρνούμαστε να μείνουμε στάσιμοι. Αντίθετα, αναπτυσσόμαστε και εξελισσόμαστε διαρκώς. Η ικανότητα προσαρμογής μας στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. 

Το πραγματικό μυστικό της επιτυχίας μας όμως, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τον άνθρωπο. Ο σεβασμός και η υπευθυνότητα με τις οποίες «συνομιλούμε» με τους ανθρώπους μας, τους συνεργάτες μας και τους καταναλωτές, εδώ και 7 δεκαετίες.  Η ακεραιότητα και η διαφάνεια με τις οποίες πορευόμαστε σε κάθε πτυχή της λειτουργίας μας. 

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, οι αξίες αυτές παραμένουν οι πυξίδες μας καθώς συνεχίζουμε με προσήλωση να προωθούμε την ενεργειακή μας μετεξέλιξη, επενδύοντας στους ανθρώπους μας και εστιάζοντας στην καινοτομία μας και στην εξειδίκευσή μας για την κάλυψη των σημερινών αλλά και των αυριανών αναγκών των καταναλωτών. 

Έχοντας αποδείξει την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά μας, ατενίζουμε  το μέλλον με αισιοδοξία. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης, με στόχο να συνεχίσουμε να αποτελούμε σημείο αναφοράς στον κλάδο της ενέργειας για τις πρωτοπόρες λύσεις, την άριστη ποιότητα και την άψογη εξυπηρέτηση των πελατών μας, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιούμαστε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: