Elpedison: Συνάντηση Helleniq Energy & Edison για την τύχη της εταιρείας

Κώστας Δεληγιάννης

Με συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα 22 Απριλίου στην Αθήνα, συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις της Helleniq Energy και της Edison, για το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς της Elpedison. Οι δύο μέτοχοι της Elpedison -στην οποία κατέχουν 50% έκαστος- βρίσκονται σε συνομιλίες για την απόκτηση πλήρους ελέγχου της εταιρείας, με την πώληση του μεριδίου του ενός στον άλλο μέτοχο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο Οικονομικών Διευθυντών (CFO), οι οποίοι πλαισιώθηκαν από υψηλόβαθμα στελέχη των δύο Ομίλων. Αν και οι εκ του σύνεγγυς επαφές αποτέλεσαν σημαντικό βήμα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, η εικόνα που προκύπτει είναι πως οι συζητήσεις δεν βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Κάτι που σημαίνει πως δεν αναμένεται να υπάρξει άμεσα «λευκός καπνός» όσον αφορά το ιδιοκτησιακό status της εταιρείας. 

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως από την πλευρά του ιταλικού Ομίλου διαμηνύεται πως πρόθεσή του είναι να παραμείνει στη χώρα μας, συνεχίζοντας τις επενδύσεις. Επομένως, δεν είναι στα σχέδιά του να παραχωρήσει στον έτερο μέτοχο το 50% της εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, υποβάλλοντας αντίθετα προσφορά για το μερίδιο της Helleniq Energy. 

Η Helleniq Energy 

Πρόθεση εξαγοράς του 50% της Edison υπάρχει από την άλλη πλευρά και από τη Helleniq Energy. Μάλιστα, το σχέδιο του εγχώριου ενεργειακού Ομίλου είναι να ξεκαθαρίσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το «τοπίο» αναφορικά με τη δραστηριοποίησή του στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της οποίας αναμένονται κινήσεις και για το 35% που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. 

Όπως έχει σημειώσει σε αρκετές περιπτώσεις η διοίκηση της Helleniq Energy, η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι πλέον κάθετα ανταγωνιστική με τις δραστηριότητες του Ομίλου. Για να αρθεί αυτή η επικάλυψη αντικειμένου της Elpedison με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν είναι ο Όμιλος είτε να παραχωρήσει το 35% που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, είτε να εξαγοράσει το υπόλοιπο 65% (το οποίο κατέχει το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ).  
 
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους μεγαλομέτοχους της Helleniq Energy, δηλαδή την Paneuropean Oil (συμφερόντων Λάτση) και το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι μετά το πρόσφατο πλαίσιο, η πρώτη κατέχει το 40,41%, ενώ το ΤΑΪΠΕΔ το 31,18%. 

Διαφορετική στρατηγική 

Η Elpedison είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας (σε αριθμό εκπροσωπούμενων παροχών), με το πελατολόγιό της στη λιανική ρεύματος να αριθμεί τον Δεκέμβριο 315.000 πελάτες στη χαμηλή και μέση τάση. Η εταιρεία διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων να ανέρχεται στα 820 MW. Το μερίδιό της στη λιανική φυσικού αερίου είναι στο 2,9% (βάσει κατανάλωσης). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από την προοπτική διαζυγίου των δύο μετόχων βρίσκεται η διάσταση απόψεων σχετικά με την υλοποίηση των νέων επενδύσεων που σχεδιάζει η Elpedison. Η εταιρεία έχει στα σκαριά μία νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 800 MW στη Θεσσαλονίκη. 

Επίσης, «ωριμάζει» το «Thessaloniki FSRU», μία νέα πλωτή μονάδα «υποδοχής» LNG και πάλι στη Θεσσαλονίκη, στον Θερμαϊκό κόλπο. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε εξέλιξη Δοκιμή Αγοράς (Market Test), η πρώτη φάση του οποίου ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: