Κώστας Κετσιετζής

Μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο θα μπορεί να βγάζει κάποιος νοικιάζοντας το σπίτι του μέσω πλατφόρμων όπως η Airbnb, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε χθες Δευτέρα από την Βουλή. Πλέον οι ιδιώτες που χρησιμοποιούν τέτοια εργαλεία για να έχουν κάποιο έξτρα εισόδημα θα πρέπει να καταγράφονται σε ειδικό μητρώο και να φορολογούνται βεβαίως με την κλίμακα που ισχύει γενικά για τα ενοίκια.

Ειδικότερα, ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι ιδιώτες που νοικιάζουν τα σπίτια τους ή δωμάτια μέσω των υπηρεσιών της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy) θα πρέπει να εγγράφονται στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα ο αριθμός εγγραφής θα πρέπει να αναγράφεται σε κάθε ανάρτηση του ακινήτου σε ψηφιακές πλατφόρμες και σε κάθε μέσο προβολής. Κάθε ιδιώτης (ξεχωριστό ΑΦΜ) θα μπορεί να έχει καταχωρημένα μέχρι δύο ακίνητα.

Κανονικά, η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν μπορεί να ξεπερνά τις 90 ημέρες τον χρόνο. Μάλιστα για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων η μίσθωση δεν μπορεί να ξεπερνά τις 60 ημέρες τον χρόνο. Ωστόσο τα παραπάνω όρια μπορούν να ξεπεραστούν αν το συνολικό ετήσιο εισόδημα του κάθε ιδιώτη δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ. 

Φόρος 15% και πρόστιμα 5.000 ευρώ

Τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστή 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί πως στην βραχυχρόνια μίσθωση δεν επιβάλλεται ΦΠΑ.

Την εφαρμογή των παραπάνω θα ελέγχουν μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες από τις πλατφόρμες ενοικίασης. Αν εντοπιστούν ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο ή νοικιάζουν το σπίτι τους για περισσότερες ημέρες από όσες επιτρέπεται τότε θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μετά την επιβολή του προστίμου τότε μπορεί να επιβληθεί νέο πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ. Αν κάποιος πιαστεί για τρίτη φορά τότε θα πρέπει να πληρώσει 20.000 ευρώ.  

Τι ισχύει σε αντίθετη περίπτωση

Αν τώρα κάποιος έχει παραπάνω από δύο ακίνητα να μισθώσει ή θέλει να βγάζει περισσότερα από 12.000 ευρώ τον χρόνο θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως ιδιώτης που μισθώνει περιστασιακά. Θα πρέπει να ανοίξει βιβλία και να πάρει το ειδικό σήμα του ΕΟΤ για τουριστικά καταλύματα. Πληρώνοντας βεβαίως και τις απαραίτητες εισφορές και φόρους.

Τι λένε οι ξενοδόχοι

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) χαρακτηρίζει την σχετική διάταξη ως ένα θετικό πρώτο βήμα για την ρύθμιση μίας «αρρύθμιστης και άναρχης αγοράς», η οποία «ανταγωνίζεται αθέμιτα τις αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, με βαρύτατες επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό, την εθνική οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον».

Ωστόσο διαφωνεί με το όριο των 12.000 ευρώ και προτείνει την επιβολή του ανώτατου χρονικού διαστήματος μίσθωσης στις 60 ημέρες σε όλη την χώρα. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η εισοδηματικής βάσης εξαίρεση διαιωνίζει- αντί να καταπολεμά- τον αθέμιτο ανταγωνισμό προς τα χιλιάδες πολύ μικρά νόμιμα καταλύματα με έσοδα κάτω των 12.000, που υφίστανται σήμερα υπέρμετρη φορολόγηση.

Ακόμη το ΞΕΕ θεωρεί πως το πρόστιμο των 5.000 ευρώ είναι εξαιρετικά χαμηλό και προτείνει την επιβολή ΦΠΑ, αλλά και ειδικού φόρου διαμονής επί της διανυκτέρευσης στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, αντίστοιχο με αυτόν που έχει θεσπιστεί για τα «νόμιμα τουριστικά καταλύματα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.