Trade Estates ΑΕΕΑΠ: Από 1 έως 3 Νοεμβρίου η δημόσια προσφορά μετοχών – Εν αναμονή του εύρους τιμής

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Trade Estates ΑΕΕΑΠ: Από 1 έως 3 Νοεμβρίου η δημόσια προσφορά μετοχών – Εν αναμονή του εύρους τιμής
Ο real estate φορέα σχεδιάζει IPO στο Χρηματιστήριο 28.169.015 νέων, κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου, μετοχών ονομαστικής αξίας 1,6 ευρώ. Το εύρος τιμής θα ανακοινωθεί στις 31 Οκτωβρίου. Ιδιωτική τοποθέτηση στην Autohellas. Το χαρτοφυλάκιο και οι επενδύσεις.

Τον επόμενο μήνα και ειδικότερα από 1 έως 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια προσφορά μετοχών της Trade Estates, της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, που ως γνωστόν σχεδιάζει IPO για εισαγωγή στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Το εύρος τιμής θα ανακοινωθεί στις 31 Οκτωβρίου, όπως προκύπτει από σχετική ενημέρωση στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου.

Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χ.Α. προγραμματίζεται για τις 08.11.2023.

Χτες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε ενημερωτικό δελτίο της «TRADE ESTATES ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΕΕΑΠ» για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα 28.169.015 νέων, κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου, μετοχών ονομαστικής αξίας 1,6 ευρώ εκάστης της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ μέσω ΑΜΚ με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, ταυτόχρονα με τη δημόσια προσφορά 938.968 νέων μετοχών που θα διατεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στον υφιστάμενο μέτοχο «AUTOHELLAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (όμιλος Βασιλάκη).

Το Ενημερωτικό Δελτίο αφορά την εισαγωγή του συνόλου των μετοχών της εταιρίας στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος προσδοκά σε μια προσφορά της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Σύμβουλος έκδοσης είναι η Εθνική Τράπεζα, συντονιστές - Κύριοι Ανάδοχοι οι ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, κύριοι ανάδοχοι οι OPTIMA, AXIA VENTURES, EUROXX και ανάδοχοι οι BETA ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ., ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Οι μέτοχοι

Πρόσφατα, στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ εισήλθε η Latsco Hellenic Holdings Sarl, δηλαδή το family office της κας Μαριάννας Λάτση, αποκτώντας το 4,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, από την εταιρεία TRADE LOGISTICS ABEE, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Fourlis έναντι ποσού 8 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ ανήκει κατά 83,9% στον Όμιλο Fourlis και κατά 11,9% στην Autohellas του ομίλου Βασιλάκη.

Οι επενδύσεις

Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του Ομίλου, που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2021 κατέχοντας ακίνητα μικτής εκτιμώμενης αξίας ύψους 185 εκατ. ευρώ, κατά το Α’ εξάμηνο του 2023 έχει στην κατοχή της ακίνητα μικτής εκτιμώμενης αξίας (GAV) 330 εκατ. και καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) 225,2 εκατ. ευρώ. Όπως έχει αναφέρει η μητρική Fourlis, η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου αξίας μέσω αγορών και ανάπτυξης επιπλέον εμπορικών πάρκων και logistics.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Fourlis μέσω και της Trade Estates προωθεί την επένδυση περίπου 70 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό (retail park) αλλά και τη δημιουργία εμπορικών πόλων σε Αττική, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, (σε συνεργασία με την Ten Brinke) με ορίζοντα λειτουργίας μέσα στο 2024. Επίσης, στην ατζέντα του είναι και οι χώροι logistics. Η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου αξίας άνω των 250 εκατ. μέσω αγορών και ανάπτυξης επιπλέον εμπορικών πάρκων και logistics.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2023 συνεχίστηκαν οι ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις, παρά τις σημαντικές μακροοικονομικές προκλήσεις, και το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας μας επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, με τους τζίρους λιανικής των μισθωτών μας να συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση», δήλωσε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης. Παράλληλα, τόνισε ότι «σε βάθος τετραετίας, διαθέτουμε εξασφαλισμένες αναπτύξεις που θα αυξήσουν την αξία του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων στο ποσό των 500 εκατ. έως το 2027 ενώ, παράλληλα, αξιολογούμε νέα projects που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την αξία χαρτοφυλακίου στα επίπεδα των 700 εκατ.».

Το Smart Park

Επίσης, ως γνωστόν, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της απόκτησης του εμπορικού κέντρου Smart Park από τη Reds, που βρίσκεται στη θέση Γυαλού, εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα-Γυαλού-Άγιος Δημήτριος-Πύργος», στο Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος και εκτείνεται σε επιφάνεια περίπου 91.000 τ.μ. Διαθέτει μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 50.592 τ.μ., χώρους πρασίνου περίπου 30.000 τ.μ. καθώς και 1.500 θέσεις στάθμευσης.

Οι εμπορικές του επιφάνειες είναι κατά 100% μισθωμένες σε μεγάλες εταιρείες λιανικής στην Ελλάδα. Το Α’ εννεάμηνο του 2023 επιτυγχάνεται περαιτέρω σημαντική αύξηση κατά 18% στην επισκεψιμότητά του, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Η αξία του ακινήτου έχει συμφωνηθεί σε 110 εκατ. ευρώ, ενώ μετά τις αναπροσαρμογές το κατ’ αρχήν καθαρό τίμημα που θα εισπράξει η Reds είναι 93 εκατ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο

Η εικόνα του χαρτοφυλακίου ακινήτων του Ομίλου σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο την 30η.06.2023 περιλαμβάνει δώδεκα ακίνητα μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 291.557 τ.μ. και ενός υπό ανάπτυξη ακινήτου και συνολική αξία αποτίμησης της εύλογης αξίας αυτού που ανέρχεται στα 329,9 εκατ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία των ακινήτων των τριών εταιρειών στις οποίες συμμετέχει κατά 50% ανέρχεται σε 10,7 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider