Τρ. Πειραιώς: Ισχυρά αποτελέσματα α' τριμήνου, με πρόβλεψη για 10% διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Ισχυρά αποτελέσματα α' τριμήνου, με πρόβλεψη για 10% διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023
Τράπεζα Πειραιώς
Ισχυρή και διατηρήσιμη κερδοφορία, με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή €0,15.

Πρόβλεψη για 10% διανομή μερίσματος, ώστε να θέσει τις βάσεις για διανομή στους μετόχους της από τα κέρδη του 2023, έχει τη δυνατότητα να κάνει η Τράπεζα Πειραιώς ήδη από το α' τρίμηνο του 2023, χάρη στα ισχυρά της αποτελέσματα και στην οργανική παραγωγή κεφαλαίου που οδήγησε τον δείκτη CET1 στο 12,2%, αυξημένο κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και κατά περίπου 2,4% τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς για το α' τρίμηνο 2023 διακρίνονται από ισχυρή και διατηρήσιμη κερδοφορία με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή €0,15 και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoΑTBV) 13%, που υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις για το 2023. Τα εξομαλυμένα προ φόρων κέρδη της Τράπεζας στο α' τρίμηνο 2023 ενισχύθηκαν στα 278 εκατ. ευρώ από 269 εκατ. το δ' τρίμηνο 2022 και 180 εκατ. το α' τρίμηνο 2022. Τα εξομαλυμένα καθαρά κέρδη α' τριμήνου 2023 ανήλθαν σε 204 εκατ. ευρώ.

«Αξιοποιώντας τις επιδόσεις μας και το ενθαρρυντικό μακροοικονομικό περιβάλλον, αναβαθμίζουμε τους βασικούς χρηματοοικονομικούς μας στόχους για φέτος. Συγκεκριμένα, στοχεύουμε πλέον σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12%, με τον δείκτη κόστος προς βασικά έσοδα κάτω του 40%. Τα νέα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν κατά €1,6 δισ. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στη δημιουργία αξίας προς όφελος των μετόχων, των πελατών και των εργαζομένων μας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα α' τριμήνου.

Από τις επιμέρους επιδόσεις της Τρ. Πειραιώς στο α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους επισημαίνονται τα εξής:

Ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 6,6%, από 12,7% έναν χρόνο πριν. Ο δείκτης κάλυψης NPE ενισχύθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως στο 55%. Η εξυγίανση του ισολογισμού και η σταθερή ποιότητα του ενεργητικού είναι οι βασικοί παράγοντες για τη σταθεροποίηση του οργανικού κόστους κινδύνου στο 0,8%. Το α' τρίμηνο 2023 οι οργανικές προβλέψεις δανείων παρέμειναν σταθερές στα €75 εκατ., καθώς οι εκροές από τα ΝPE συνεχίζουν να ξεπερνούν τις νέες αθετήσεις.

Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας της Τράπεζας επιβεβαιώνεται, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 220% και δείκτη δανείων προς καταθέσεις (LDR) στο 62%. Οι καταθέσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €57,2 δισ., υψηλότερες κατά 4% ετησίως, επηρεασμένες ελαφρά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, και ενισχυμένες τον Μάρτιο 2023.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €447 εκατ. το α' τρίμηνο 2023, αυξημένα κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 56% σε ετήσια, ενισχυμένα κυρίως από το ευνοϊκό περιβάλλον επιτοκίων, την ανατιμολόγηση του χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος και την επαρκή ταμειακή θέση της Τράπεζας, συμπεριλαμβάνοντας τις αποπληρωμές TLTRO. Το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκε το α' τρίμηνο 2023, φτάνοντας στο 1,18% στο τέλος Μαρτίου 2023, και πάνω από 1,40% επί του παρόντος. Συνολικά, ο δείκτης «καθαρό περιθώριο επιτοκίου / ενεργητικό» διαμορφώθηκε στο 2,4%, σε σύγκριση με 2,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Μαΐου 2023, τα βασικά επιτόκια για τα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια έχουν περιοριστεί στο επίπεδο του τέλους Μαρτίου μείον 20 μονάδες βάσης, ώστε να ανταμειφθούν οι ενήμεροι δανειολήπτες που επηρεάζονται από την πορεία των αυξημένων επιτοκίων.

Η Τράπεζα παρουσίασε καλή εκκίνηση έτους στις εκταμιεύσεις δανείων (+€2,0 δισ.), η οποία αντισταθμίστηκε από υψηλές αποπληρωμές (-€2,2 δισ.). Η καθαρή πιστωτική επέκταση μειώθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και αυξήθηκε τον Μάρτιο. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά €2,0 δισ. ετησίως, σε €28,3 δισ.

Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 8% ετησίως, με ισχυρή ροή χρηματοδοτήσεων επιχειρηματικών έργων για φέτος, περιλαμβάνοντας σχέδια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη αναλάβει δάνεια ύψους €1 δισ., αλλά και μέσω του νέου προγράμματος «Σπίτι μου», για το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς έχει λάβει επί του παρόντος άνω του 40% των συνολικών αιτήσεων.

Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία πελατών αυξήθηκαν κατά 9% τριμηνιαίως στα €7,6 δισ., λόγω εισροών σε αμοιβαία κεφάλαια.

Το ενισχυμένο εμπορικό franchise της Τράπεζας έχει αποφέρει το α' τρίμηνο 15% αύξηση καθαρών εσόδων από προμήθειες σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Οι πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του κόστους συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό για ακόμα ένα τρίμηνο, με τα λειτουργικά κόστη να συγκρατούνται σε περίπου ίδιο επίπεδο με έναν χρόνο πριν, απορροφώντας τις πληθωριστικές πιέσεις και επενδύοντας στην περαιτέρω βελτίωση της εμπειρίας των πελατών.

Επιπρόσθετα, η Τράπεζα Πειραιώς συμπεριλήφθηκε στη λίστα «Europe’s Climate Leaders» των Financial Times για το 2023, όσον αφορά στις επιδόσεις της για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που το επιτυγχάνει για τρίτη συνεχή χρονιά, και η μόνη ελληνική τράπεζα στη λίστα, λόγω της αποτελεσματικότητάς της στη μείωση των εκπομπών CO2 από τη λειτουργία της κατά την περίοδο 2016 – 2021.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία έχει δυναμική – Όχι άλλα μέτρα έως τις εκλογές, παράταση στήριξης αν χρειασθεί

Ρεύμα: Πάνω από 300-400 εκατ. ευρώ τα φέσια στην αγορά από τον «ενεργειακό τουρισμό»

Mytilineos: Σε νέα υψηλά επίπεδα παγιώνεται η κερδοφορία

gazzetta
gazzetta reader insider insider