ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ξεκινά η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ με επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ

Κώστας Δεληγιάννης

Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνει από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η υλοποίηση του πρώτου «κύματος» έργων ΑΠΕ που έχει στα σκαριά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 500-550 MW. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ τα συγκεκριμένα έργα είναι τα πρώτα που μπαίνουν σε φάση κατασκευής, από το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που «ωριμάζει» ο Όμιλος. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το υπό κατασκευή portfolio έργα 400-450 MW πρόκειται να εγκατασταθούν στην Κοζάνη, ενώ τα υπόλοιπα στη Βοιωτία. Στην προκήρυξη θα προβλέπεται επίσης η παροχή bonus στον ανάδοχο, στην περίπτωση που τα φωτοβολταϊκά ολοκληρωθούν πιο σύντομα από την προβλεπόμενη προθεσμία.  

Το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΠΑ Εμπορίας προβλέπει πως όλα τα πάρκα θα είναι έτοιμα στο τέλος του 2024, ώστε από την επόμενη χρονιά να ηλεκτρισθούν και να τεθούν σε λειτουργία. Επομένως,  μετά από μία 2ετία θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς οι πρώτες «πράσινες» επενδύσεις του Ομίλου, προσθέτοντας σταθερές χρηματοροές στη λειτουργική κερδοφορία του. 

Ενίσχυση της «Αέριο Αττικής» στη λιανική ρεύματος 

Η εμπορική αξιοποίηση των μονάδων θα γίνει με τη σύναψη συμβάσεων αγοραπωλησίας της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας («πράσινα» PPAs). Βασικός αγοραστής θα είναι η «Αέριο Αττικής», δηλαδή η θυγατρική του Ομίλου στη λιανική ρεύματος και αερίου. Με δεδομένο ότι οι ΑΠΕ είναι η πιο οικονομική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με αυτό τον τρόπο η «Αέριο Αττικής» θα εξασφαλίσει πιο οικονομικό «καλάθι» προμήθειας, γεγονός που θα της επιτρέψει να διαμορφώσει ακόμη πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια ρεύματος.  

«Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ακόμα πιο φθηνή ενέργεια για τους πελάτες
της θυγατρικής μας στη λιανική ρεύματος και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας στη συγκεκριμένη, ιδιαιτέρως ανταγωνιστική αγορά», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, τον περασμένο Νοέμβριο σε συνέδριο. 

Παράλληλα, μέρος της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής προορίζεται για εγχώριες βιομηχανίες, και πάλι με τη σύναψη «πράσινων» PPAs. Επομένως, η Όμιλος θα διευρύνει το πελατολόγιό του στην προμήθεια ρεύματος, αποκτώντας μεγαλύτερη παρουσία στην κατηγορία των βιομηχανικών καταναλωτών. 

Αιτήσεις σύνδεσης για επιπλέον έργα 150 MW 

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να «ωριμάζει» αδειοδοτικά νέες «πρασινες» επενδύσεις, έχοντας υποβάλει στον ΑΔΜΗΕ αιτήσεις για όρους σύνδεσης σε φωτοβολταϊκά πάρκα 150 MW. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας απέκτησε παρουσία στον κλάδο των ΑΠΕ με την «είσοδό» της στην εταιρεία North Solar, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά συνολικής 500 MW στη Δυτική Μακεδονία. Από αυτό το χαρτοφυλάκιο, θα προέλθουν τα πρώτα φωτοβολταϊκά που θα κατασκευαστούν στην Κοζάνη. 

Σε δεύτερο στάδιο, ο Όμιλος εξαγόρασε την εταιρεία NEW SPES CONCEPT η οποία αναπτύσσει 14 φωτοβολταϊκά πάρκα σε διάφορες περιοχές της χώρας, αυξάνοντας έτσι το «πράσινο» portfolio του στα 732 MW. Απώτερος στόχος είναι το χαρτοφυλάκιό της να σπάσει το φράγμα των 1.000 MW. 

Ατού η υψηλή καθετοποίηση 

Οι συνέργειες μεταξύ του «πράσινου» χαρτοφυλακίου και της δραστηριότητας στη λιανική ρεύματος αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει συνολικά στον Όμιλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας η στρατηγική που έχει χαράξει η διοίκηση για υψηλή καθετοποίηση – με την «είσοδο» στις ΑΠΕ να αποτελεί το πιο πρόσφατο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Επίσης, το ίδιο παράδειγμα δείχνει πώς κάθε μία δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης του Ομίλου στους υπόλοιπους ενεργειακούς κλάδους στους οποίους έχει παρουσία. 

Όπως έχει επισημάνει ο CEO του Ομίλου, «γνώμονας με τον οποίο κινούμαστε είναι η διαφοροποίηση προϊόντων και αγορών και η καθετοποίηση. Στην απελευθερωμένη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική εγχώρια αγορά, η υψηλή καθετοποίηση αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας». Παράλληλα, η διεύρυνση των ενεργειακών κλάδων στους οποίους δραστηριοποιείται καθιστά τον Όμιλο πιο ανθεκτικό στα όποια σκαμπανεβάσματα κάθε ενός επιμέρους κλάδου. 

«Πράσινο φως» για τη μονάδα αερίου Αλεξανδρούπολης 

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η «είσοδος» της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην θερμοηλεκτρική παραγωγή, μέσω της συμμετοχής της μαζί με τη ΔΕΗ και τον Όμιλο Κοπελούζου στην κατασκευή της νέας μονάδας αερίου. Μάλιστα, χθες δόθηκε και επίσημα το «πράσινο φως» για την κατασκευή της μονάδας, καθώς η Γενική Συνέλευση της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» (δηλαδή του φορέα υλοποίησης) ενέκρινε την Τελική Επενδυτική Απόφαση για το έργο. Υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι στην εταιρεία είναι η ΔΕΗ (51%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (29%) και ο Όμιλος Κοπελούζου (20%). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 480 εκατ. ευρώ, συνυπολογίζοντας πέρα από την κατασκευή της μονάδας και τα συνοδά έργα για τη σύνδεσή της στο ηλεκτρικό σύστημα καθώς και για την τροφοδοσία της με αέριο. Η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει δανειοδότηση από την Εθνική Τράπεζα. 

Υπενθυμίζεται πως η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840 MW, με την ολοκλήρωσή της να τοποθετείται στο τέλος του 2025. Αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά. Επίσης, η περιοχή εγκατάστασής της επιτρέπει την απευθείας τροφοδοσία της με καύσιμο από το FSRU Αλεξανδρούπολης της Gastrade, ενώ είναι ιδανική για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις στις γειτονικές χώρες.  

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: