Diesel: Η ενεργειακή κρίση «φέρνει» πλοία με πετρέλαιο στην Ευρώπη

Newsroom

Ένας στόλος πλοίων που μεταφέρουν diesel, ένα από τα πιο σημαντικά καύσιμα του κόσμου, οδεύει προς τις ευρωπαϊκές αγορές που βρίσκονται αντιμέτωπες με απειλές ενεργειακής ασφάλειας, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, οι αυξημένες τιμές φυσικού αερίου και τα προβλήματα στην παροχή καυσίμων από την Ρωσία. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, πέντε μεταγωγικά θα μεταφέρουν σχεδόν 3 εκατ. βαρέλια diesel, από την Ασία στην Ευρώπη, εντός του Αυγούστου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Vortexa. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα, σε βάση βαρελιού ανά ημέρα, σε διάστημα πέντε μηνών. Την ίδια ώρα αναμένεται πως θα αυξηθούν και οι αποστολές καυσίμων από την Μέση ανατολή στην Ευρώπη. 

Η Ευρώπη παλεύει με μια ξηρασία ιστορικού επιπέδου, η οποία προκαλεί μείωση του επιπέδου του νερού στον ποταμό Ρήνο, κλείνοντας την οδό που συνδέει τα τανκς πετρελαίου από το hub του Άμστερνταμ, του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας (ARA) προς τους καταναλωτές στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Χώρες όπως η Σουηδία και η Γερμανία έχουν προειδοποιήσει για την αύξηση στην κατανάλωση πετρελαίου, όσο οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα, πόσο ισχυρά θα ανακάμψει η ζήτηση στην Ευρώπη μέχρι το τέλος της χρονιάς, λόγω της ύφεσης στην οικονομία της περιοχής. 

Το diesel που ξεκινάει από την Ινδία και τη Βόρεια Ασία τον Αύγουστο χρειάζεται περίπου ένα μήνα για να φτάσει στην Ευρώπη.

Η αλλαγή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο προβλέπεται να αυξηθεί φέτος, με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας να ενισχύει την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 380.000 βαρέλια ημερησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: