Trade Estates ΑΕΕΑΠ: Ο στρατηγικός επενδυτής, το ΧΑ και οι νέες εξαγορές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Trade Estates ΑΕΕΑΠ: Ο στρατηγικός επενδυτής, το ΧΑ και οι νέες εξαγορές
Η διοίκηση της Fourlis εξετάζει private placement έως 15% ακόμα και πριν την είσοδο στο Χρηματιστήριο. Το χρονοδιάγραμμα και οι νέες μπίζνες.

Την είσοδο στρατηγικού επενδυτή μέσω private placement στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ με διψήφιο ποσοστό, έως 15%, συζητά η διοίκηση του Ομίλου Fourlis, κίνηση η οποία είναι πιθανό να λάβει χώρα πριν την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, με το γκρουπ παράλληλα να προχωρά στο επενδυτικό του πλάνο.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο πρόεδρος του ομίλου, Β. Φουρλής, στο περιθώριο παρουσίασης της νέας επένδυσης ύψους 12 εκατ. ευρώ στο logistics center του ομίλου στα Οινόφυτα, η ΑΕΕΑΠ έχει «χτίσει» χαρτοφυλάκιο αξίας 300 εκατ. ευρώ (από 185 εκατ. που ήταν η αρχική της «προίκα» με τα ακίνητα του Ομίλου) και ο στόχος είναι να προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Η εταιρεία πέραν των ιδιοχρησιμοποιούμενων, στοχεύει και σε περαιτέρω κινήσεις (μετά το Florida στη Θεσσαλονίκη, τα retail parks σε Πειραιώς, Σπάτα, Ηράκλειο και Πάτρα), έχοντας πλάνο επιπλέον επενδύσεων 200 εκατ. ευρώ.

To XA και η στρατηγική

Η εισαγωγή της Trade Estates στο Χρηματιστήριο της Αθήνας πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023, ωστόσο, πιθανότατα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, να προχωρήσει και εντός του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους, αναλόγως των συνθηκών. Σκοπός της διοίκησης του ομίλου είναι το ποσοστό συμμετοχής των μετόχων να υποχωρήσει κάτω του 50% μετά τη διενέργεια placement και τη δημόσια εγγραφή για εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Η στρατηγική της ΑΕΕΑΠ είναι να επικεντρωθεί στα εμπορικά πάρκα (με μεγάλα καταστήματα) και τα Logistics. Για την επίτευξη των στόχων της η Trade Estates έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Τen Brinke (ως developer). Η τελευταία συν-επένδυσή τους (50% η κάθε μια στην κατασκευή και στη συνέχεια εξαγορά του ακινήτου από την ΑΕΕΑΠ) όπως ειπώθηκε χθες από τον κ. Φουρλή, αφορά ακίνητο στο Χαλάνδρι (Δουκίσσης Πλακεντίας) στο οποίο θα δημιουργηθούν καταστήματα για την ΑΒ Βασιλόπουλος και τη Mc Donald’s. Στο συγκεκριμένο ακίνητο θα κατασκευαστεί και πολυκατοικία, ιδιοκτησίας της Τen Brinke. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται και για το νέο εμπορικό πάρκο στην οδό Πειραιώς 54, στο Νέο Φάληρο και σε αντίστοιχα έργα στην Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και τα Σπάτα, απέναντι από το Smart park.

Παράλληλα, η ΑΕΕΑΠ εξετάζει την εξαγορά ακόμη δύο retail parks στην περιφέρεια αλλά και νέας εγκατάστασης logistics. Η δυνατότητα δανεισμού της εταιρείας, η οποία διέθετε πολύ μικρή μόχλευση κεφαλαίων έως πρότινος, της επιτρέπει να εξυπηρετήσει με άνεση τα σχέδια ανάπτυξης της προσεχούς διετίας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ομίλου, ο δανεισμός αναμένεται να κινηθεί στο 55% των assets (η νομοθεσία επιτρέπει έως το 75% της αξίας του χαρτοφυλακίου των ακινήτων), ο οποίος θα υποχωρήσει στο 40%, όταν ωριμάσουν οι σχεδιαζόμενες κινήσεις. Σημειώνεται δε ότι τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα κυμαίνονται στα 11-12 εκατ. ευρώ ήδη, ενώ με την προσάρτηση του εμπορικού κέντρου Florida στη Θεσσαλονίκη, τα μισθώματα το 2022 θα ανέλθουν στα 18 εκατ. ευρώ.

Ο Όμιλος ολοκλήρωσε στα Οινόφυτα ένα σύγχρονο logistics Center με συστήματα ρομποτικής, 25 χιλ. τ.μ., για την Intesport επένδυση της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο, που προϋπήρχε στον Όμιλο, σήμερα είναι ιδιοκτησία της ΑΕΕΑΠ, όπως και το αντίστοιχο στο Σχηματάρι στο οποίο θα λειτουργήσει επίσης σύγχρονη αποθήκη (48 χιλ. τ.μ.) για την ΙΚΕΑ, επένδυση 6 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Trade Estates ΑΕΕΑΠ:  Στα 270,9 εκατ. ευρώ η αξία των real estate assets

Trade Estates ΑΕΕΑΠ: Ολοκληρώθηκε η απόκτηση του Εμπορικού Πάρκου Florida 1 στη Θεσσαλονίκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider