Ψάλτης (Alpha Bank): Πάνω από το 3% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, παρά την κρίση

Αλέξανδρος Βέλμαχος

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της Ελλάδας, ειδικότερα μέσω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, αλλά δεν θα οδηγήσει σε ύφεση τη χώρα μας, καθώς αυτή βρίσκεται σε καλή θέση, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Ψάλτης μίλησε για το κατά πόσο τα γεγονότα στην Ανατολική Ευρώπη θα επηρεάσουν του ΑΕΠ, εκφράζοντας τη σιγουριά του για το ότι η ελληνική οικονομία δεν θα αντιμετωπίσει ύφεση.

«Πιστεύω πως, από την αρχική πρόβλεψη μας για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 5,2% το 2022, θα κινηθούμε 1 με 2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω. Νομίζω ότι θα μείνουνε με ασφάλεια πάνω από το 3%».

Σε αναφορά του για τις επιπτώσεις της αύξησης των ενεργειακών τιμών, δήλωσε πως αυτές θα επηρεάσουν τόσο τις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους, όπως και την καταναλωτική δύναμη των πολιτών.

Σε σχόλιο του για τον τουρισμό, ο κ. Ψάλτης σημείωσε πως για την πορεία της οικονομίας θα είναι σημαντικό το δεύτερο κύμα του τουρισμού μετά την πανδημία, έπειτα από το περσινό. «Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως φέτος θα είμαστε πάνω από τα περσινά επίπεδα, που κινήθηκαν  στο 60% του 2019. Πρέπει να προσέξουμε πως η κρίση δεν επηρεάζει μόνο τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και τα ξένα νοικοκυριά, που θα επηρεάζουν το πως θα κινηθεί η τουριστική αγορά.  Κρίσιμο διάστημα για τον τουρισμό θα είναι το τέλος του Απριλίου, που αναμένονται οι περισσότερες προκρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο».

Αναφερόμενος σε άλλα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, ο ίδιος δήλωσε πως θα είναι σημαντικό το ότι και το 2022 θα υπάρξει δημοσιονομική χαλαρότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα ισχύσει και στην Ελλάδα.

Ακόμα, ο κ. Ψάλτης τόνισε πως «είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως η Ελλάδα δεν είναι στο επίκεντρο της κρίσης που βιώνουμε. Μάλιστα, είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα όσα βλέπουμε κατά μέσο όρο σε άλλες χώρες». 

Κόκκινα δάνεια

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι τράπεζες αναμένουν νέα άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της τωρινής κρίσης, ο κ. Ψάλτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εστιάζοντας στο σημαντικό έργο που έγινε τη διετία 2020-2021 για τη μείωση τους.

Ακόμα, είπε αναφέρθηκε στις δυνατότητες των νοικοκυριών, υποστηρίζοντας πως μέσα στην πανδημία οι καταθέσεις που έχουν σωρευτεί στις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι μισές περίπου είναι των νοικοκυριών.

Για την πορεία των τραπεζών

«Από πλευράς ποιότητας ενεργητικού και κερδοφορίας, οι τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα», ανέφερε ο κ. Ψάλτης. Τώρα που γυρίζουμε σε μία κανονικότητα, σημασία έχει η τραπεζική διαμεσολάβηση να βρεθεί στον πυρήνα, να υπάρξει μία μείωσης της έκθεσης σε κινδύνους.  «Άλλωστε ο κόσμος άλλαξε με την πανδημία και περάσαμε στην περίοδο που επικρατεί το εμείς και όχι το εγώ», είπε χαρακτηριστικά. 

«Στόχος μας στην τράπεζα είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα στελέχη μας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξή μας», διευκρίνισε.

Το μοντέλο εργασίας άλλαξε, πρέπει τώρα να το ακολουθήσει μία νέα «ομπρέλα κουλτούρας», όπου στόχος να είναι η παροχή όσο το δυνατόν καλύτερων τραπεζικών υπηρεσιών.  Ο τρόπος επίτευξης είναι η επένδυση στην εκπαίδευση των πελατών μας και των στελεχών μας, αλλά και να δείξουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να «διαβάσουμε τα σημεία των καιρών» και να δημιουργήσουμε τις τράπεζες της επόμενης δεκαετίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: