Γιατί «κρατούν» οι εσωτερικές «αψιμαχίες» στην Ελλάκτωρ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί «κρατούν» οι εσωτερικές «αψιμαχίες» στην Ελλάκτωρ
Τα σχεδόν ισοδύναμα ποσοστά των Reggeborgh και Greenhill, η «φιλική» ολλανδική Atlas και η «μάχη» της… πρωτοκαθεδρίας. Τα ανοιχτά μέτωπα και το ταμπλό.

Τα… μετοχικά αποτελέσματα της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου που ολοκλήρωσε ο όμιλος Ελλάκτωρ αλλά και οι προ ημερών (την Παρασκευή 27/08) ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο έχουν δείξει ότι μάλλον οι εσωτερικές «αψιμαχίες» στο μεγάλο κατασκευαστικό γκρουπ δεν έληξαν, αλλά παραμένουν στο προσκήνιο αλλά και δια μέσου… παρασκηνίου.

Οι δύο εφοπλιστές της Greenhill, οι κύριοι Μπάκος - Καϋμενάκης, ελέγχουν πλέον άνω του 29% της εισηγμένης με τις φήμες να αναφέρουν ότι το ποσοστό αυξήθηκε περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες, ιδίως μετά την ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ, καθώς η εν λόγω πλευρά φέρεται να προχώρησε τόσο σε «σκούπισμα» αδιάθετων δικαιωμάτων όσο και σε αγορές από το ταμπλό.

Στον αντίποδα, η Reggeborgh πλέον ανακοίνωσε προ ημερών ότι κατέχει επισήμως το 29,84% (αν και ακούγεται ότι ανεπισήμως το ποσοστό της βρίσκεται άνω του 30%) ενώ η επίσης ολλανδική Atlas NV κατέχει σχεδόν το 9,8%.

Επί της ουσίας λοιπόν, η Reggeborgh και η πλευρά των εφοπλιστών έχουν πάνω-κάτω τα ίδια ποσοστά, ενώ οι Ολλανδοί, που «κρατούν τα ηνία», αθροιστικά με το μερίδιο της «φιλικής» Atlas επισήμως ελέγχουν κοντά στο 40%, ίσως υψηλότερα ανεπισήμως, ενώ ο αγορές από το Χρηματιστήριο πρόσφατα έδωσαν ώθηση στη μετοχή στο ταμπλό, προς το 1,5 ευρώ.

Κατά συνέπεια, οι τυχόν «αψιμαχίες» και οι εσωτερικές κόντρες δεν είναι εύκολο να εξαλειφθούν βάσει των... ποσοστών που έχουν οι δύο πλευρές, εκτός βέβαια και αν προκύψει πλήρης ανατροπή, μια συμφωνία ανάμεσα στα δύο «μέτωπα» που θα σχετίζεται με τις θέσεις στο Δ.Σ. (αριθμός αλλά κυρίως στα «πρόσωπα»), τη στρατηγική του ομίλου, την καθημερινή διοίκησή του και άλλα σημαντικά ζητήματα. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως με τα μέχρι πρότινος δεδομένα δεν διαφαίνονταν περιθώρια συμβιβασμού.

Επίσης, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται και η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών επί των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εφοπλιστές, υπόθεση που σχετίζεται με τον αποκλεισμό της Greenhill, συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη, από την τακτική γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ το καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι στη Γενική Συνέλευση δεν είχε γίνει δεκτό έγγραφο της Aiolos (η οποία συνδέεται με την αμερικανική Farallon) βάσει του οποίου το σύνολο των δικαιωμάτων ψήφου (τότε ήταν 25,58%) είχε παραχωρηθεί στην Greenhill.

Μένει να φανεί όμως πως θα κινηθούν προσεχώς τα δύο «μετοχικά μέτωπα», εν αναμονή της δικαστικής απόφασης, πώς θα καταλήξει η «κόντρα» για την κατάκτηση της θέσης του... μεγαλομετόχου της Ελλάκτωρ, αλλά και ποια πλευρά θα έχει πλέον μεγαλύτερη πίεση για να προχωρήσει σε άλλου είδους κινήσεις ή διεργασίες, όπως π.χ. ακόμα και την υποβολή μιας δημόσιας πρότασης, αν και μέχρι πρότινος ουδείς εμφανίζονταν διατεθειμένος να το πράξει).

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αναπτυχθεί νέα σενάρια διοικητικών ανακατατάξεων στο εσωτερικό του ομίλου, στο «κλείσιμο ενός κύκλου» που σε έναν βαθμό ολοκληρώθηκε με την ΑΜΚ αλλά και λόγω θεμάτων από το παρελθόν που απασχολούν το γκρουπ.

Προ ημερών η Reggeborgh ανακοίνωσε ότι:

Αριθμός μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου στις 23.08.2021:

α. Η Reggeborgh συμμετείχε στην ΑΜΚ και έλαβε 39.716.827 Νέες Μετοχές από την Εκδότρια, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 11,407% των δικαιωμάτων ψήφου της Εκδότριας.

β. Η Reggeborgh επιπρόσθετα απέκτησε 4.278.995 μετοχές, μέσω συναλλαγών του ΧΑ για το χρονικό διάστημα από 02.08.2021 έως και 16.08.2021, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 1,229% των δικαιωμάτων ψήφου της Εκδότριας.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, η συμμετοχή της Reggeborgh στις 23 Αυγούστου 2021 έχει ως εξής:

(i) άμεση συμμετοχή: το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου στην Εκδότρια μεταβλήθηκε από 27,9692% (ήτοι 59.930.339 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές) σύμφωνα με την από 23.07.2021 γνωστοποίησή της, σε 29,8474% (ήτοι 103.926.161 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές),

(ii) έμμεση συμμετοχή: 0% (ήτοι 0 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές) και

Συνολικό ποσοστό συμμετοχής και δικαιωμάτων ψήφου (άμεσο και έμμεσο): 29,8474% (ήτοι 103.926.161 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές) επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider