ΕΤΕ: Αλλαγή σελίδας με την εκλογή Γκ. Χαρδούβελη στη θέση του Προέδρου

Νένα Μαλλιάρα

Αλλαγή σελίδας για την Εθνική Τράπεζα με στόχο την πρωτιά, σηματοδοτεί η χθεσινή παμψηφεί εκλογή από το Δ.Σ. του Γκίκα Χαρδούβελη, για τη θέση του Προέδρου της Τράπεζας. Με την εκλογή αυτή που θα επικυρωθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων την τελευταία εβδομάδα του μήνα, κλείνει μια τρίμηνη περίοδος κωλυσιεργιών στην αλλαγή Προέδρου της ΕΤΕ, την οποία οι πληροφορίες χρεώνουν στον απερχόμενο Πρόεδρο, Κώστα Μιχαηλίδη.

Ο Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος είναι Ανεξάρτητος Σύμβουλος του Δ.Σ. της ΕΤΕ από τις 31 Ιουλίου του 2019, γνωρίζει πολύ καλά την Εθνική Τράπεζα στην οποία είχε υπηρετήσει από τον Ιανουάριο του 1996 έως τον Δεκέμβριο του 2004. Πρόκειται για την οκταετία της διοίκησης του αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά κατά την οποία η Εθνική Τράπεζα σημείωσε άλματα εκσυγχρονισμού και μεγέθυνσης της παρουσίας της και εκτός Ελλάδος. Στην περίοδο αυτή, ο Γκίκας Χαρδούβελης ήταν Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικεφαλής Οικονομολόγος της ΕΤΕ, Επικεφαλής του Risk Management, Επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης Ενεργητικού – Παθητικού, Επικεφαλής του Τμήματος Σχέσεων με Επενδυτές (και οι τρεις αυτές μονάδες συστάθηκαν για πρώτη φορά από τον ίδιο, μία κίνηση πρωτοποριακή για την εποχή), καθώς και βασικός συντελεστής του μετασχηματισμού και της επέκτασης της Εθνικής Τράπεζας στο εξωτερικό.

Η πορεία του κ. Χαρδούβελη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεχίστηκε στη Eurobank, την περίοδο 2005 – 2019, με την τελευταία τριετία να είναι σύμβουλος της Διοίκησης και αργότερα να επιστρέφει στην Εθνική ως Ανεξάρτητο Μέλος του ΔΣ και Σύμβουλος της Διοίκησης.

Προ αλλά και μετά τραπεζών, ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει χτίσει ακόμη τρεις καριέρες: την ακαδημαϊκή, όντας στους 50 πανεπιστημιακούς με τις περισσότερες αναφορές παγκοσμίως, την χρηματοοικονομική, με εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες όπως η FED και η ΤτΕ, και την πολιτική, με εμπειρία σε ανώτατες κυβερνητικές θέσεις και συνεργαζόμενος με 3 πρωθυπουργός από διαφορετικά κόμματα.

Όλη η παραπάνω πολύπλευρη εμπειρία και το fit & proper από τον SSM, καθιστούσε τον κ. Χαρδούβελη μοναδικό στην πράξη υποψήφιο  για τη θέση του Προέδρου. Η Egon Zehnder είχε προτείνει έναν ακόμη υποψήφιο, τον Κύπριο Ανδρέα (Άντο) Κυριαζή, private banker επί εξαετία στην EFG του Σπύρου Λάτση.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες της διαδοχής του νυν Προέδρου Κώστα Μιχαηλίδη είχαν ανοίξει από τις 3 Απριλίου όταν ο ίδιος είχε ανακοινώσει στο Διοικητικό Συμβούλιο την απόφασή του να μην υποβάλει υποψηφιότητα για επανεκλογή του κατά την ετήσια γενική συνέλευση των Μετόχων για το 2021, οπότε και λήγει η θητεία του.

Ο κ. Μιχαηλίδης είχε αναλάβει καθήκοντα Προέδρου στην Εθνική Τράπεζα από τις 27/12/2017 και αν και μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, εντούτοις ασκούσε παρεμβατικό ρόλο σε θέματα διοίκησης. Το γεγονός αυτό δημιουργούσε τριβές με τη Διοίκηση της ΕΤΕ, οι οποίες είχαν οδηγήσει και σε παρέμβαση του ΤΧΣ.

Οι πληροφορίες του τελευταίου τριμήνου ανέφεραν ότι ο κ. Μιχαηλίδης αντιτίθετο σφόδρα στην υποψηφιότητα Χαρδούβελη για τη διαδοχή του στη θέση του Προέδρου, παρατείνοντας χρονικά την εξεύρεση του αντικαταστάτη του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: