Γιατί «έμπλεξε» εκ νέου στα γρανάζια των προσφυγών η Ψυττάλεια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δίχως τέλος μοιάζει, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον, η δικαστική εμπλοκή στο μέτωπο της διεκδίκησης του «χρυσού» συμβολαίου για τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (μια σύμβαση ύψους σχεδόν 261,5 εκατ. ευρώ, βάσει των πρόσφατων διαδικασιών), για το οποίο ερίζουν η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, αλλά και τα σχήματα Intrakat-ΤΕΡΝΑ – Suez και Μυτιληναίου-Κωνσταντινίδη.

Οι ενδιαφερόμενες πλευρές το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν προσφύγει στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΕΠ). Η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ κινήθηκε κατά  της απόφασης της ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει στη συνέχιση στο διαγωνισμό ύψους 260 εκατ. ευρώ και να ανοίξει τις 3 οικονομικές προσφυγές, με τα άλλα δύο γκρουπ,  που είχαν αρχικά αποκλειστεί από την διαγωνιστική διαδικασία, να ζητούν την προώθηση της διαδικασίας.

Πληροφορίες που προέρχονται από κατασκευαστικούς ομίλους και κύκλους της ΕΥΔΑΠ αναφέρουν ότι τελικά η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ πέτυχε να «κερδίσει» στη νέα αυτή νομική εμπλοκή καθώς η ΑΕΠΠ έκανε δεκτή την προσφυγή τους.

Κατά συνέπεια, «παγώνει» το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, άρα και παρατείνεται εκ νέου η διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να προσφύγει εκ νέου στο ΣτΕ προκειμένου ο διαγωνισμός να συνεχιστεί και με τους τρεις υποψηφίους, με την εισηγμένη να σημειώνει ότι αυτό είναι προς όφελος των πολιτών, του ανταγωνισμού και του δημοσίου συμφέροντος (δηλαδή, να πετύχει το καλύτερο τίμημα). Υπενθυμίζεται ότι προ περίπου δύο μηνών ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Σαχίνης, είχε δηλώσει αισιόδοξος ότι ο διαγωνισμός θα προχωρούσε έως τον Σεπτέμβριο, κάτι που πλέον θεωρείται δύσκολο. Την ίδια ώρα, από την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ δήλωναν ότι δεν θα αφήσουν την υπόθεση στην «τύχη της», υπονοώντας ότι θα προχωρήσουν σε προσφυγές κατά της συμμετοχής των δύο άλλων σχημάτων, όπως και έγινε, μέχρι να εξαντληθούν όλα τα νομικά «όπλα». Και μαζί, πιθανότατα, να… εξαντληθεί χρονικά και η νέα συμπληρωματική σύμβαση που έχει υπογράψει η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ –ΑΒΑΞ συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι για 12 μήνες, έως τον Απρίλιο του 2022, με την αίρεση ότι θα λυθεί αυτομάτως αν νωρίτερα προχωρήσει ο διαγωνισμός με άλλον τελικό νικητή. 

Σημειώνεται ότι προ μηνών ανακοινώθηκε ότι από τεχνικής πλευράς, βάσει αξιολόγησης η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ είχε υψηλότερη βαθμολογία, ωστόσο,  κ. Σαχίνης είχε σημειώσει ότι η βαρύτητα μεταξύ τεχνικής και οικονομικής προσφοράς ορίζεται στο 30%-70%, ενώ όλα τα γκρουπ ήταν κοντά στη βαθμολογία. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: