Προχωρούν οι διαδικασίες για το «Φράγμα Ενιπέα» Φαρσάλων των 70 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Προχωρούν βήμα-βήμα οι διαδικασίες για ένα ακόμα μεγάλο έργο ΣΔΙΤ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για τη δημιουργία του Φράγματος του ποταμού Ενιπέα στα Φάρσαλα στο οποίο περιλαμβάνονται τα δίκτυα διανομής νερού και άλλα συνοδά έργα, προϋπολογισμού περίπου 70 εκατ. ευρώ (με Φ.Π.Α).

Η υλοποίηση του εν λόγω έργου θεωρείται κομβική και αναγκαία για την εξασφάλιση: (α) της αντιπλημμυρικής προστασίας των κατάντη του φράγματος περιοχών, (β) της άρδευσης 110.000 στρεμμάτων περίπου, (γ) της ύδρευσης ελλειμματικών περιοχών, και (δ) της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω του εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων και της διατήρησης οικολογικής παροχής.

Προ ημερών, εγκρίθηκε και τυπικά η ανάθεση της σύμβασης παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών με τίτλο: «Τεχνικός Σύμβουλος για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων στις ενέργειες ωρίμανσης για τη διεξαγωγή Διεθνούς Διαγωνισμού ΣΔΙΤ για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΝΙΠΕΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ (ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΑΛΙΟΔΕΡΛΙ), ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΕΡΓΩΝ».

Τη σύμβαση κέρδισε ο οικονομικό φορέα με την επωνυμία «ΥΔΡΟΕΞΥΓΙΑΝΤΙΚΗ ΛΑΖΑΡΟΣ Σ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε.», καθώς προσέφερε τη χαμηλότερη τιμή, η οποία ανέρχεται σε 123.200 ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α., με ποσοστό έκπτωσης έντεκα και τριάντα επτά τοις εκατό (11,37 %), επί του συνόλου της προεκτιμώμενης αμοιβής. Ο σύμβουλος θα αναλάβει την υποβοήθηση της αρμόδιας Διεύθυνσης στη δημοπράτηση του έργου μέσω διεθνούς διαγωνισμού, με το μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Παλιότερες εκτιμήσεις ήθελαν το έργο να δημοπρατείται εντός του 2021 (ή αρχές 2022) αν και από τότε γίνονταν λόγος για εκκρεμότητες σχετικά με την κατάθεση πρότασης στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, την έκδοση απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ κ.α. Με τη βοήθεια των συμβούλων προχωρούν τα βήματα ωρίμανσης του έργου, ώστε στη συνέχεια με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και την υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), να προωθηθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το εν λόγω έργο φαίνεται να έχει μπει στον προγραμματισμό του υπ. Υποδομών και Μεταφορών και ειδικότερα στο πλάνο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών με οφέλη κυρίως στον τομέα της γεωργίας στην ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα ύδρευσης, αλλά και άρδευσης. Το φράγμα αναμένεται να δώσει ώθηση στον πρωτογενή τομέα της περιοχής και να αποτρέψει καταστροφές από φαινόμενα όπως αυτά του «Ιανού» που έπληξαν τον κάμπο.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για έναν ακόμα διαγωνισμό ΣΔΙΤ που αφορά φράγμα, καθώς σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η διαγωνιστική διαδικασία για το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική, ένα project ύψους περίπου 86 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.