Απρόσμενο «μπόνους» για τις τράπεζες, δεν ξεπερνούν τα 4 δισ. τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας

Νένα Μαλλιάρα

Θετικές εκπλήξεις αναμένονται από τις τράπεζες στο «μέτωπο» των νέων κόκκινων δανείων από την πανδημική κρίση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, τα νέα κόκκινα δάνεια αναμένονται ακόμη και κάτω των 4 δισ. ευρώ, προδιαγράφοντας πολύ θετικότερη εξέλιξη στη συνολική προσπάθεια μείωσης των NPLs από τις τράπεζες στο σύνολο του έτους. 

Το θετικό σήμα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για τα πολύ χαμηλότερα νέα NPLs αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που θεμελιώνει την πλήρη αλλαγή σελίδας των εγχώριων τραπεζών. Αυτήν επιβεβαιώνουν, κατά τις πληροφορίες, και οι Θεσμοί στις συζητήσεις για την 10η αξιολόγηση, με κοινοτικές πηγές να εκφράζουν «πολύ μεγάλη ικανοποίηση για την πρόοδο στις ελληνικές τράπεζες». 

Το αναμενόμενο ποσό των νέων NPLs κινείται ακόμη και χαμηλότερα από το ήμισυ του χαμηλού εύρους των προβλέψεων το οποίο δίνει από την περασμένη χρονιά η Τράπεζα της Ελλάδος, εκτιμώντας ότι τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας θα ανέλθουν στα 8 – 10 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στο insider.gr τον προηγούμενο μήνα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόταν σε υπερεκτίμηση του κινδύνου από πλευράς ΤτΕ, καθώς σε αντιδιαστολή με την πρόβλεψή της για νέα κόκκινα δάνεια 8 – 10 δισ. ευρώ, η ενημέρωση που είχε ο ίδιος από τις ελληνικές τράπεζες μιλούσε για άνοδο των κόκκινων δανείων το πολύ κατά 5 δισ. ευρώ.

Το στίγμα της ακόμη καλύτερης εξέλιξης στο μέτωπο των νέων NPLs έδωσε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Τράπεζας. Η Eurobank αναθεώρησε χαμηλότερα κατά 30% τις αρχικές της εκτιμήσεις για τα νέα κόκκινα δάνεια από την πανδημία, αναμένοντας τις νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων φέτος στα 600 από 900 εκατ. ευρώ που εκτιμούσε αρχικά. 

Η εικόνα για τα νέα NPLs «αποκρυσταλλώνεται» ακόμη και χαμηλότερα των αρχικών αισιόδοξων εκτιμήσεων των τραπεζών, καθώς απομένει ένας μήνας για να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους. Παρά ταύτα, οι τράπεζες παραμένουν σε εγρήγορση για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη στην εξυπηρέτηση των δανείων και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και πλέον, διαμορφώνονται πολύ καλύτερες μακροοικονομικές συνθήκες που ελαχιστοποιούν, εκτός απροόπτου, τις πιθανότητες επιδείνωσης στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ειδικά από την στιγμή που στην «φαρέτρα» των τραπεζών μπαίνει και η ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα 2» για την διάρκειας 8 μηνών συνεισφορά του Δημοσίου στην πληρωμή των δόσεων επιχειρηματικών δανείων. 
Όπως είπε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, «είμαστε αισιόδοξοι, αλλά ταυτόχρονα προσεκτικοί για το β΄ εξάμηνο του έτους, όταν σταδιακά θα λήξουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Ωστόσο, τα δείγματα του α΄ τριμήνου και τα ακόμη καλύτερα δείγματα που λαμβάνουμε από την πορεία του β΄ τριμήνου, καθώς και η ανάκαμψη της οικονομίας που αναμένεται στο δεύτερο μισό του έτους, με εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ άνω του 4,6% για φέτος, δημιουργούν θετικότερες προοπτικές από τις αρχικές εκτιμήσεις για τα νέα κόκκινα δάνεια». Σημειώνεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πυροδοτήσει την άνοδο του ΑΕΠ και τα προσεχή χρόνια. 

Οι πρώτες θετικές ενδείξεις για την εξέλιξη των νέων NPLs υπήρχαν στις τράπεζες μετά τη λήξη του Μαρτίου, καθώς το α΄ τρίμηνο του έτους θα αποτύπωνε τη συμπεριφορά των δανείων που είχαν τεθεί σε μορατόριουμ πληρωμών. Όπως έγραφε το insider.gr στα μέσα Μαρτίου, οι τράπεζες διαμόρφωναν τις εκτιμήσεις τους για τα νέα κόκκινα δάνεια στο χαμηλότερο εύρος των αρχικών προβλέψεών τους, συγκεκριμένα στα 5 – 6 δισ. ευρώ. 

Στα μέσα Απριλίου η εικόνα είχε βελτιωθεί περαιτέρω, με τον πήχη των προβλέψεων να υποχωρεί στα 4 – 5 δισ. ευρώ, καθώς το 50% των δανείων σε μορατόριουμ επέστρεφε σε κανονική αποπληρωμή χωρίς κάποια βοήθεια, ένα ποσοστό της τάξεως του 15% επέστρεφε σε ομαλή εξυπηρέτηση αλλά λαμβάνοντας πρόγραμμα step – up από τις τράπεζες (κλιμακωτά αυξανόμενη δόση μέχρι τα τέλη του 2021, συνήθως πληρωμή της μισής μηνιαίας δόσης) και ένα 10% είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» για την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης στεγαστικών δανείων για περίοδο μέχρι 9 μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: