Επιχειρήσεις

Βελτιώσεις στην επιδότηση των 330 εκατ. για την εστίαση - Παραμένει η πτώση τζίρου 30%

Ρομίνα Νικηφόρου

Επιμέρους βελτιώσεις εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη στο πρόγραμμα επιδότησης με κεφάλαιο κίνησης ύψους 330 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις εστίασης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή σχετικά με την προϋπόθεση που έχει τεθεί για την ένταξη στο πρόγραμμα επιχειρήσεων εστίασης με μείωση τζίρου κατά 30% και πάνω, το 2020 σε σχέση με το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι στη δράση που τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021 - 2027, το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο. Το ποσό της ενίσχυσης ανά επιχείρηση ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων είναι έτοιμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα ανοίξει αμέσως μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες αναφορικά με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, που βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα. Εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί αμέσως μετά το Πάσχα, με πιθανότερες ημερομηνίες για την έναρξη υποβολής αιτήσεων από τις 6 έως τις 10 Μαΐου. Τα χρήματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων προκειμένου εκείνες να καλύψουν τα έξοδα των πρώτων μηνών για την επαναλειτουργία τους, αναμένεται να εκταμιευτούν στους δικαιούχους που θα έχουν υποβάλει αίτηση και θα πληρούν τα κριτήρια, έως το τέλος Μαΐου. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου προκειμένου στο πρόγραμμα να μπορέσουν να ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στον κλάδο της εστίασης προκειμένου οι επιχειρήσεις να ανεβάσουν ρολά τη Δευτέρα του Πάσχα. Οι επαγγελματίες μετά την ανακοίνωση των μέτρων με τα οποία θα λειτουργήσουν έπειτα από 6 μήνες σε αναστολή,  αναμένουν πλέον την έκδοση της ΚΥΑ από το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα το επόμενο διήμερο, που θα δίνει διευκρινίσεις σε μία σειρά από ζητήματα που έχουν προκαλέσει προβληματισμό στον κλάδο. Συγκεκριμένα, διευκρινίσεις αναμένονται σχετικά με τους ΚΑΔ που θα ανοίξουν καθώς αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τα καφέ- μπαρ με ΚΑΔ 56.30.10.04 θα μείνουν εκτός της επανεκκίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr εξετάζεται το ενδεχόμενο ώστε και οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν τελικά, εφόσον διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα οι επιχειρήσεις της εστίασης αναμένουν να δουν τι θα γίνει με τους ημιυπαίθριους χώρους και εάν θα μπορέσουν να τους χρησιμοποιήσουν το πρώτο διάστημα της επαναλειτουργίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα τα καταστήματα θα λειτουργούν μόνο στους εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 6 άτομα ανά τραπέζι και μόνο με καθήμενους ενώ το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι μέχρι τις 11 το βράδυ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: