Τρ. Πειραιώς: Κλείνει σήμερα το βιβλίο προσφορών

Νένα Μαλλιάρα

Στο ανώτερο εύρος του ποσού των αντλούμενων νέων κεφαλαίων, δηλαδή στο 1,38 δισ. ευρώ, αναμένεται να κλείσει σήμερα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι προσφορές που θα υποβάλλονται σήμερα, μέχρι να κλείσει το βιβλίο στις 4 το απόγευμα, θα γίνονται δεκτές μόνο στο ανώτερο εύρος τιμής που έχει οριστεί, δηλαδή στο 1,15 ευρώ. Αυτό διότι ήδη έχει καταγραφεί υψηλή υπερκάλυψη, η οποία θα επέτρεπε στην Τράπεζα να κλείσει πρόωρα και το βιβλίο προσφορών, κάτι που όμως δεν ήταν επιλογή. 

Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, όσο και η εγχώρια ζήτηση για συμμετοχή στην ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς ήταν ιδιαίτερα αυξημένη με το άνοιγμα των παράλληλων βιβλίων για την ιδιωτική τοποθέτηση και τη δημόσια προσφορά.

Στο σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό, μεγάλα διεθνή επενδυτικά funds όπως η BlakcRock, η Fidelity και το Norges Investment Fund αναμένεται να αποκτήσουν θέσεις, για πρώτη φορά, στη νέα Τράπεζα Πειραιώς με ποσοστά λίγο κάτω του 5%. Παράλληλα, στη νέα Τράπεζα μετά την ΑΜΚ, ποσοστό περίπου 27% θα έχει η ομάδα των cornerstone επενδυτών και συγκεκριμένα:

- Ο John Paulson με 232.758.919 μετοχές, ποσοστό 18,62% 
- Το fund Helikon με 65.217.391 μετοχές, ποσοστό 5,22%
- Ο Aριστοτέλης Μυστακίδης με 36.311.132 μετοχές, ποσοστό 2,9%

Συνολικά, οι νέοι μέτοχοι (πλην των cornerstone investors) θα κατέχουν 562.861.546 μετοχές και ποσοστό 45,02%. 

Στο 27% θα διαμορφωθεί το ποσοστό του ΤΧΣ που θα κατέχει 337.599.151 μετοχές. 

Μέτοχοι πριν την ΑΜΚ θα αποκτήσουν 15.619.084 νέες μετοχές, ελέγχοντας  ποσοστό 1,25% στην Τράπεζα.

Όπως έχει ανακοινώσει η Τράπεζα, η κατανομή των μετοχών στους νέους μετόχους θα γίνει σε αναλογία 85% εξωτερικό – 15% Ελλάδα.

Εάν η εγγραφή υφιστάμενου μετόχου υπερβαίνει την αναλογία συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας (υπερεγγραφή), τότε θα ικανοποιείται κατά προτεραιότητα μόνο το τμήμα που αντιστοιχεί στην pro rata συμμετοχή του. Μετά την ολοκλήρωση της προνομιακής κατανομής, το μέρος της υπερεγγραφής που δεν ικανοποιήθηκε θα αθροίζεται μαζί με όλες τις λοιπές εγγραφές (παλαιοί και νέοι εγγραφόμενοι μέτοχοι) και θα ικανοποιούνται αναλογικά, εφόσον υπάρχουν ακόμη μετοχές προς διάθεση. 

Το allocation των νέων μετοχών αναμένεται στις 26 – 27 Απριλίου. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: