Τι σημαίνει το deal CVC- Δωδώνη στη γαλακτοβιομηχανία

Ρομίνα Νικηφόρου

Ακόμη πιο ισχυρή παρουσία στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας αποκτά το αμερικανικό επενδυτικό fund CVC Capital Partners μετά τη συμφωνία με τη Δωδώνη που ανακοινώθηκε την Τρίτη και ενώ είχε προηγηθεί πριν από λίγο καιρό η εξαγορά της Vivartia, μητρικής της γαλακτοβιομηχανίας Δέλτα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η SI Foods, ο βασικός μέτοχος της ΔΩΔΩΝΗ και η CVC Capital Partners VII προχωρούν σε συμφωνία για την από κοινού ιδιοκτησία της SI Foods Holding Ltd σύμφωνα με την οποία η CVC Fund VII αποκτά πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Διευκρινίζεται πάντως, ότι οι ιδιοκτήτες της SI Foods παραμένουν ενεργοί μέτοχοι, διατηρώντας τη διοίκηση της Δωδώνη, των θυγατρικών εταιρειών και των λειτουργιών της.

Σημειώνεται ότι η CVC αποτελεί μια από τις πλέον δραστήριες επενδυτικές εταιρείες στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ ενώ στις επενδύσεις της περιλαμβάνονται επίσης το Hellenic Healthcare Group, το e-travel, η Skroutz, η D-Marin, και πρόσφατα η Εθνική Ασφαλιστική.

Αλλάζει το τοπίο 

Η συνεργασία CVC Capital – Δωδώνη στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη τους τόσο στην κατηγορία των τυροκομικών προϊόντων, όσο και σε άλλες κατηγορίες τροφίμων, μέσω επενδύσεων αλλά και πιθανών εξαγορών. Με την ολοκλήρωση του deal και με τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται πλέον τόσο για τη Δωδώνη όσο και για τη Δέλτα αναμένεται να αναδιαμορφωθεί το τοπίο στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας και ενδεχομένως να αλλάξουν οι συσχετισμοί που ίσχυαν μέχρι τώρα. Με ενδιαφέρον άλλωστε περιμένουν στελέχη της αγοράς πώς θα κινηθούν οι υπόλοιποι «παίκτες» στη γαλακτοβιομηχανία αλλά και γενικότερα στον κλάδο των τροφίμων όπου παρατηρείται έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα.

Για τη συμφωνία με το αμερικανικό fund, ο Τom Seepers, Διευθύνων Σύμβουλος της «Δωδώνη» δήλωσε πως «θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα μετασχηματισμού και προόδου της Δωδώνη σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο, διατηρώντας την σταθερότητα και την ασφάλεια που προσφέρουμε τόσο στους εργαζομένους μας, όσο και στους προμηθευτές μας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με τη CVC, αποκτούμε έναν ισχυρό συνεργάτη που εστιάζει στη δημιουργία βιώσιμης αξίας, μοιράζεται τις αρχές μας για βιώσιμη ανάπτυξη και θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της πορείας μας και στη διασφάλιση της μελλοντικής ανάπτυξης της Δωδώνη».

Σημειώνεται πως η Δωδώνη η οποία ιδρύθηκε το 1963 με έδρα τα Ιωάννινα, ιδιωτικοποιήθηκε το 2012 με την πώληση των μετοχών της στην SI Foods Ltd, έναν επιχειρηματικό επενδυτικό όμιλο στον οποίο μετέχει και η Lime Capital Partners Ltd. Αποτελεί μία από τις κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες, διαθέτει 9 κατηγορίες γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων περισσότερα από 10.000 σημεία πώλησης στην εγχώρια αγορά  και εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου. Το 50% των πωλήσεων της μάλιστα προέρχεται από τις αγορές τους εξωτερικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.