H HSBC ανοίγει πόλεμο με τις εταιρείες που επενδύουν σε Bitcoin

Η βρετανική τράπεζα HSBC αποφάσισε να γίνει πιο αυστηρή με την πολιτική της απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, πλέον η τράπεζα απαγορεύει στους πελάτες της να αγοράζουν μετοχές από εταιρείες που κατέχουν Bitcoin στο χαρτοφυλάκιό τους ή συναλλάσσονται με κρυπτονομίσματα.

Η νέα πολιτική κρυπτογράφησης της HSBC, που σύμφωνα με τον ιστότοπο TechNews διέρρευσε στην HSBC του Καναδά όταν ένας καταναλωτής μοιράστηκε στο Twitter ένα μήνυμα από την τράπεζα που τον ενημέρωνε ότι δεν θα μπορούσε να συμμετέχει πλέον σε αγορά, ανταλλαγή ή συναλλαγή με προϊόντα που σχετίζονται ή αναφέρονται σε αποδόσεις κρυπτονομισμάτων και ειδικότερα για Bitcoin και Ethereum.

Όπως φαίνεται από την ανακοίνωση που διέρρευσε, η HSBC αποτρέπει τους καταναλωτές της να αγοράζουν μετοχές της MicroStrategy Inc., που σαν εταιρεία εντάσσεται μέσα στα προϊόντα που παρέχει η HSBC και ενώ η ίδια η MicroStrategy δεν προσφέρει υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων σε τρίτους, αγοράζει σε μεγάλο βαθμό Bitcoins από τον Αύγουστο του 2020. Συγκεκριμένα, η MicroStrategy είναι η πρώτη δημόσια εισηγμένη εταιρεία που επενδύει απευθείας στο Bitcoin και μετά από πολλές διαδοχικές επενδύσεις, κατέχει πλέον συνολικά 91.579 Bitcoins που αξίζουν κάμποσα δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανακοίνωση της HSBC ανέφερε επίσης ότι, ενώ η τράπεζα επιτρέπει στη MicroStrategy Inc να διατηρεί και να πουλά ή ακόμη και να μεταφέρει ποσά από και σε ενεργούς λογαριασμούς HSBC, εντούτοις δεν θα επιτρέπει νέες αγορές ή μεταφορές.

Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει άλλες ανακοινώσεις, δεν γνωρίζουν οι πελάτες της HSBC τί ποσοστό από Bitcoins πρέπει να βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο μιας εταιρείας για να μπει στη «μαύρη λίστα» της HSBC και το μόνο που ξέρουμε ως τώρα είναι ότι η MicroStrategy Inc. στοχεύει στο να μεταφέρει το 100% του αποθεματικού της σε Bitcoins και να γίνει η πρώτη all-Bitcoin εταιρεία που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ταχεία αναπτυσσόμενη λίστα με εταιρείες που τρέχουν να επενδύσουν σε Bitcoins και είναι σαφώς σημαντικότερες και πιο ισχυρές από την MicroStrategy. Ενδεικτικά αναφέρουμε την… Tesla του Έλον Μασκ που επένδυσε τον Ιανουάριο που μας πέρασε 1,5 δισ. δολάρια σε Bitcoin!

Αυτό είναι το δεύτερο... πλήγμα από την HSBC προς τους καταναλωτές της που κατέχουν Bitcoin μετά την απαγόρευση να έχουν Bitcoins απευθείας σε λογαριασμό της HSBC και πρέπει να τα μετατρέπουν σε "κανονικά" νομίσματα.

Νίκος Βασιλόπουλος
Νίκος Βασιλόπουλος

gazzetta
gazzetta reader insider insider