Χαμηλά τέλη ρεύματος σε ξενοδοχεία, λιμάνια, αεροδρόμια το 2019-2021 – Στοπ σε αυξήσεις έως 10% στο κόστος ηλ. ενέργειας

Κώστας Δεληγιάννης

Σημαντική ελάφρυνση στις χρεώσεις που θα κληθούν να καταβάλουν ξενοδοχειακές μονάδες, λιμάνια και αεροδρόμια για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας την τριετία 2019-2021, «φέρνει» απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η οποία για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξαιρεί τους εν λόγω κλάδους από την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ (τέλους ΑΠΕ) που θα ισχύσει για όλες τις υπόλοιπες μη ενεργοβόρες επιχειρήσεις Μέσης και Υψηλής Τάσης. 

Ειδικότερα με την απόφαση, η οποία υπογράφηκε στις 17 Μαρτίου, για τις τρεις αυτές κατηγορίες δεν θα υπάρξει σχεδόν διπλασιασμός του ΕΤΜΕΑΡ, όπως θα γίνει στις άλλες επιχειρήσεις – και με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019. 

Αντίθετα, καθώς πρόκειται για δραστηριότητες που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία, με τον τζίρο τους να έχει σημειώσει τεράστια «βουτιά», στην περίπτωσή τους η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ θα είναι οριακή (περίπου 2,5%), από τις αρχές της τρέχουσας τριετίας. 

Αύξηση άνω του 90%

Η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ για τις μη ενεργοβόρες επιχειρήσεις Μέσης και Υψηλής Τάσης έγινε τον Αύγουστο του 2019, στο πλαίσιο απόφασης που μεταξύ άλλων εναρμόνιζε τις εγχώριες χρεώσεις στις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς περιβάλλοντος και ενέργειας. 

Για τις μη ενεργοβόρες επιχειρήσεις Μέσης και Υψηλής Τάσης, η τιμή του ΕΤΜΕΑΡ από τις αρχές του 2019 εξομοιώθηκε με τη Χρέωση Βάσης, με συνέπεια να εκτιναχθεί στα 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh), από 8,78 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που ίσχυε νωρίτερα. Η νέα τιμή μεταφράζεται σε αύξηση άνω του 90%, χωρίς η απόφαση του Αυγούστου του 2019 να θέτει καμία εξαίρεση (πλην των μη ενεργοβόρων βιομηχανιών). Κάτι που σημαίνει πως η επιβάρυνση αυτή αφορούσε και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό. 

Σύμφωνα με επιστολή του ΣΕΤΕ προς το ΥΠΕΝ για το θέμα, τον Οκτώβριο του 2020, η αναπροσαρμογή σήμαινε πως ο ξενοδοχειακός κλάδος της χώρας θα επιβαρυνόταν με υπέρογκα αναδρομικά κόστη ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 και 2020, με εκτιμώμενη άμεση αύξηση κόστους ηλεκτρικής ενέργειας έως και 10%. Κι αυτό όταν από την έναρξη της πανδημίας η τουριστική κίνηση έχει κυριολεκτικά «παγώσει» και μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων παραμένουν κλειστά, ενώ τα υπόλοιπα υπολειτουργούν συχνά με οικονομική ζημιά.

Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις 

Με βάση τη μεταβατική μικρή αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για τα ξενοδοχεία, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, που «φέρνει» η νέα απόφαση του υπουργού Ενέργειας, η χρέωση επανακαθορίζεται για τις τρεις αυτές κατηγορίες στα 9,01 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Προϋπόθεση για να υπαχθεί στο καθεστώς αυτό μία επιχείρηση, και να εξαιρεθεί από τη χρέωση των 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, είναι να βρίσκεται σε λειτουργία τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2014 και η ηλεκτρική παροχή της να παραμένει ενεργοποιημένη αδιάλειπτα από τότε. Επίσης, όπως και οι υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών με μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ (πλην των αγροτών), για τις πρώτες 250 Μεγαβατώρες MWh ετήσιας κατανάλωσής της, θα κοστολογείται χωρίς έκπτωση. 

Για να χρεωθούν με το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα ένταξης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα θα ανοίξει ξανά εντός Απριλίου. 

Με την ολοκλήρωση αυτού του δεύτερου κύκλου υποβολής αιτήσεων στο πληροφοριακό σύστημα, θα ανοίξει ο δρόμος για να εφαρμοσθούν αναδρομικά για όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων οι νέες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές.  Στην περίπτωση των οικιακών καταναλωτών, με την απόφαση του Αυγούστου του 2019  θεσπίσθηκε μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στα 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, η οποία τέθηκε άμεσα σε ισχύ. 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως με την καινούρια υπουργική απόφαση, επιλύεται επίσης ένα θέμα ερμηνείας της έγκρισης της ΕΕ στο νέο σχήμα χρεώσεων. Έτσι, ξεκαθαρίζει πως, στην περίπτωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, η ελάχιστη χρέωση υπολογίζεται σε ετήσια βάση.

 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: