ΔΕΗ: Προσφορές άνω των 2 δισ. για το ομόλογο – Θα αντλήσει 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875%

Των Κώστα Δεληγιάννη, Ανδρέα Βελισσάριου

Ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ οι προσφορές για το «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ, υπερκαλύπτοντας κατά τέσσερις φορές και πλέον τον αρχικό στόχο που είχε θέσει η εισηγμένη, όπως ανέφερε ήδη το insider.gr.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως με βάση το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, η ΔΕΗ επέλεξε να αντλήσει τελικά 650 εκατ. ευρώ από τις αγορές, έναντι των 500 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικώς.

Τα αρχικό επιτόκιο της έκδοσης, είχε διαμορφωθεί στο 4% έως 4,25%, υποχωρώντας στο 3,875% με 4,125%. Εν τέλει το τελικό επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί και να πιάσει το χαμηλότερο άκρο, δηλαδή το 3,875%.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγου με στόχους βιωσιμότητας (Sustainability Linked Bond, SLB) από ελληνική εισηγμένη, με τη ΔΕΗ να έχει θέσει ως «ρήτρα αειφορίας» τη μείωση κατά 40% των εκπομπών CO2 που εκπέμπει το ηλεκτροπαραγωγικό της χαρτοφυλάκιο έως το τέλος του 2022, συγκριτικά με το 2019. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προβλέπεται «πέναλτι» (αύξηση) 50 μ.β στο επιτόκιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΔΕΗ προς τους επενδυτές στο roadshow, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα κατευθυνθούν στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων.

Συγκεκριμένα, τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν στην εξόφληση δανείου, ενώ 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη μερική αποπληρωμή κοινοπρακτικού δανείου της εισηγμένης. Τα 183 εκατ. ευρώ προορίζονται για «γενικούς εταιρικούς σκοπούς», ενώ τα υπόλοιπα 17 εκατ. ευρώ αφορούν στην πληρωμή εξόδων και προμηθειών και άλλα κόστη.

Η HSBC Continental Europe και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενήργησαν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του βιβλίου προσφορών. Παράλληλα η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: