ΡΑΕ: Μέτρα για να αποφευχθεί εκτίναξη του χονδρεμπορικού κόστους ρεύματος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΡΑΕ: Μέτρα για να αποφευχθεί εκτίναξη του χονδρεμπορικού κόστους ρεύματος

Την εφαρμογή παρεμβάσεων με σκοπό να αποσοβηθεί ο κίνδυνος «εκτροχιασμού» του χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, αποφάσισε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Τα μέτρα αυτά αφορούν συγκεκριμένα την Αγορά Εξισορρόπησης, οι τιμές στην οποία επηρεάζουν το κόστος με το οποίο προμηθεύονται μεταξύ άλλων ρεύμα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους.

Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ αποφάσισε να ορίσει προσωρινά μηδενικό ελάχιστο όριο στις προσφορές Ενέργειας Εξισορρόπησης που υποβάλλουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως, όσο ισχύει το εν λόγω μέτρο, δεν μπορούν να αποζημιωθούν για ηλεκτρική ενέργεια που για λόγους ευστάθειας του συστήματος τελικά δεν παρήγαγαν, παρόλο που αυτό ήταν προγραμματισμένο. Παράλληλα, η Αρχή έθεσε περιορισμό την Τεχνικά Ελάχιστη Παραγωγή στα βήματα ανοδικών και καθοδικών προσφορών Ενέργειας Εξισορρόπησης των παραγωγών.

Όσον αφορά το μηδενικό «κατώφλι», αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί μέρος των μέτρων που είχε θέσει η ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση, με σκοπό την αντιμετώπιση των έντονων διακυμάνσεων που είχαν παρουσιαστεί για σειρά εβδομάδων, μετά την έναρξη λειτουργίας του Target Model τον Νοέμβριο. Στην ίδια διαβούλευση, αναφερόταν επίσης στην επιβολή και «πλαφόν» στις προσφορές Ενέργειας Εξισορρόπησης, όπως επίσης και άνω και κάτω ορίου στις προσφορές Ισχύος Εξισορρόπησης.

Οι παρεμβάσεις έρχονται σε μία συγκυρία όπου οι τιμές στην Αγορά Εξισορρόπησης κινούνται σε χαμηλά σχετικά επίπεδα, όπως αποτυπώνεται στα κόστη των λογαριασμών προσαυξήσεων. Ενδεικτικά, την προηγούμενη εβδομάδα (11 έως 17 Νοεμβρίου) τα κόστη άγγιξαν σε μεσοσταθμική βάση τα 7,77 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα) και αμέσως πριν τα 5,87 ευρώ/MWh. Ωστόσο, υπήρξαν εβδομάδες όπου οι λογαριασμοί προσαυξήσεων άγγιξαν τα 20,06 ευρώ/MWh ή ακόμη και τα 43,37 ευρώ/MWh.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider