Η General Electric θα εστιάσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Newsroom

Η GE δήλωσε ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από τη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα και να δώσει μια νέα έμφαση στην ανανεώσιμη ενέργεια. Φυσικά η μετάβαση αυτή δεν θα έναι απότομη. Η επιχείρηση Steam Power η οποία ανήκει στην GE θα συνεχίσει να εξυπηρετεί υπάρχουσες εγκαταστάσεις άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας, ενώ από την άλλη, η GE πρόκειται να παρέχει 190 ανεμογεννήτριες σε ένα τεράστιο έργο που αναπτύσσεται στα παράλια της βορειοανατολικής Αγγλίας.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η GE ασχολήθηκε πολύ με τη βιομηχανία άνθρακα. Η ίδια δηλώνει ότι διαθέτει 100 χρόνια «εμπειρογνωμοσύνης για την τροφοδοσία με καύση άνθρακα» σε περισσότερες από 90 μάρκες κατασκευαστών  εξοπλισμού. Έχει περιγράψει επίσης το τμήμα GE Steam Power ως το νούμερο ένα «franchise ατμού και άνθρακα»

Ωστόσο, ο Russell Stokes,  διευθύνων σύμβουλος της GE Power Portfolio, δήλωσε ότι η εταιρεία «επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας που είναι ελκυστικές οικονομικά και έχουν προοπτικές ανάπτυξης».

Η GE δήλωσε ότι η απομάκρυνση από νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα θα μπορούσε να περιλαμβάνει εκποιήσεις, κλείσιμο μονάδων ενώ αναφέρονται και «επιπτώσεις στην εργασία».

Αντιδρώντας στις ειδήσεις, ο Han Chen του Συμβουλίου Άμυνας Φυσικών Πόρων (NRDC) είπε: «Είναι υπέροχο για το κλίμα μας ότι η GE ακολουθεί τις εκκλήσεις των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο να σταματήσουν τη χρηματοδότηση και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων άνθρακα».

«Τα εργοστάσια άνθρακα είναι η μεγαλύτερη πηγή παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα που ενισχύουν την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε ο Chen.

Συμφωνία για την αιολική ενέργεια

Η απομάκρυνση της GE από τον άνθρακα ήρθε την ημέρα όπου ο όμιλος ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει 190 ανεμογεννήτριες στο Dog Farm Bank Wind Farm.

Το έργο Dogger Bank αποτελεί κοινή επιχείρηση μεταξύ των Equinor και SSE Renewables, θα αποτελείται από τρεις φάσεις και θα έχει χωρητικότητα έως και 3,6 gigawatts. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: