Γιατί οι αγορές δανείζουν φθηνά τις ελληνικές τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου

Έντονη ικανοποίηση επικρατεί στους τραπεζικούς κύκλους μετά τις επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς οι οποίες σηματοδότησαν την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών σε βιώσιμους όρους δανεισμού από τις αγορές.

Το «ποδαρικό» του 2020 έκανε η Alpha Bank με την έκδοση ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ και κουπόνι 4,25% στις αρχές Φεβρουαρίου και μία εβδομάδα αργότερα ακολούθησε η Πειραιώς, η οποία άντλησε αντίστοιχο ποσό με κουπόνι 5,5%. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόλις πριν από ένα εξάμηνο περίπου, η Πειραιώς αναγκάστηκε να στραφεί για δανεισμό στις αγορές υπομένοντας «τιμωρητικό» επιτόκιο δανεισμού 9,75%. 

Η ραγδαία αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες είναι, αναμφίβολα, άρρηκτα συνδεδεμένη με το κόστος δανεισμού της χώρας, το οποίο έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Ιστορική στιγμή ήταν η περασμένη Τετάρτη, όπου το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης «σπάζοντας» καθοδικά το φράγμα του 1% για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Αναμφίβολα, μια εξήγηση του φθηνού δανεισμού που απολαμβάνει η Ελλάδα στις αγορές μετά από πολλά χρόνια αποκλεισμού είναι ότι η σταθερή πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών σε συνδυασμό με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν συντείνει στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στη χώρα και τις τράπεζές της.

Ειδικά για τις τράπεζες, μετά την προώθηση της συστημικής λύσης «Ηρακλής» από το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να διαφαίνεται «φως στο τούνελ» για ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών που εξακολουθούν να λυγίζουν υπό το υπέρογκο βάρος των κόκκινων δανείων. Με τιτλοποιήσεις άνω των 30 δισ. ευρώ, η εικόνα του κλάδου αναμένεται να σημειώσει αισθητή βελτίωση στα τέλη του έτους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επανεκκίνηση των χρηματοδοτήσεων.

Η ελεύθερη πτώση του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων, όμως, είναι αποτέλεσμα και των ευρύτερων συνθηκών που επικρατούν στις διεθνείς χρηματαγορές. Το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων που επικρατεί τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μια τεράστια «δίψα» για αποδόσεις μεταξύ των επενδυτών, με αποτέλεσμα οι ελληνικές εκδόσεις να έχουν γνωρίσει τεράστια υπερκάλυψη. 

Απόδειξη αυτού είναι ότι η ζήτηση για τα δύο πρόσφατα τραπεζικά ομόλογα υπερκάλυψε κατά 10 φορές τη ζήτηση, συμπιέζοντας το κόστος. Οι επενδυτές σπεύδουν να εκμεταλλευτούν αποδόσεις που ξεχωρίζουν από το «απόλυτο μηδέν» που επικρατεί διεθνώς, ιδίως όταν προέρχονται από μια χώρα που απολαμβάνει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

«Βιώνουμε μια φούσκα επικών διαστάσεων στην αγορά ομολόγων», εξηγεί ο Πίτερ Μπουκβαρ, επικεφαλής Επενδύσεων της Bleakley Advisory Group, σύμφωνα με το MarketWatch. Όπως επισημαίνει ο έγκριτος αναλυτής, η Ελλάδα δανείζεται πλέον με μικρότερο επιτόκιο από το αμερικανικό κράτος, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της παραμένει στα υπέρογκα επίπεδα του 180%. 

Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της BrandyWine Global Τζακ Μακίντιρ παραδέχεται ότι δεν είχε ποτέ φανταστεί το πρόσφατο ράλι των ελληνικών ομολόγων. Οι αναλυτές, μάλιστα, «βλέπουν» περαιτέρω περιθώρια ανόδου στις τιμές των ελληνικών ομολόγων ενόψει περαιτέρω αναβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους που θα οδηγήσουν τη χώρα στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα και θα ανοίξουν την «πόρτα» του φθηνού δανεισμού της ΕΚΤ μέσω της Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE).

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: