«ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ»: Η πρωτοβουλία που προβάλλει τις ελληνικές εταιρείες

Ρομίνα Νικηφόρου

Με στόχο να αναδείξει και να προβάλλει τον ελληνικό επιχειρηματικό και παραγωγικό πολιτισμό δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2012 η πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ».

Εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης που είχε αρχίσει να επηρεάζει σημαντικά τη χώρα μας, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Δ.Σ της πρωτοβουλίας, Άγις Πιστιόλας, «μια ομάδα ανήσυχων για τα κοινά Ελλήνων επιχειρηματιών ξεκίνησε να συζητά για την  προοπτική  δημιουργίας ενός  ζωντανού, κοινού χώρου έκφρασης και δράσης».

Τελικά κατέληξαν, όπως λέει, σε ένα αυστηρό και πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό κριτηρίων ένταξης: Έδρα  στην  Ελλάδα, η παραγωγή του 51% των επωνύμων προϊόντων της εταιρείας  να μεταποιείται σε εργοστάσια της χώρας και 50% +1 μετοχή σε  Έλληνες ή μόνιμους κατοίκους Ελλάδας. Ουσιαστικά στην πρωτοβουλία αυτή καλούνται να συμμετέχουν ελληνικές παραγωγικές – μεταποιητικές εταιρείες που διατηρούν στην Ελλάδα το τρίπτυχο: Έδρα, Παραγωγή και Ιδιοκτησία.

Αυτή τη στιγμή η «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» μετρά 62 μέλη: Agrino, ΕΨΑ, Λουξ, Νιτσιάκος, Ζαγόρι, Καλαμάτα Παπαδημητρίου, ΜΕΓΑ, Ζυμαρικά ΗΛΙΟΣ, ΝΗΣΟΣ, ΑΓΑΝ, Βίκος, Φλώρινας Δινάκη, Brava, EZA, Ευβοϊκή Ζύμη, Ποτοποιία Βαρβαγιάννη, SKAG, KΥΚΝΟΣ, Hellas Frost, Petrou Nuts, Captain’s, Βιολάντα, Κτήμα Γεροβασιλείου, Endless-Ευρωχαρτική, The Writing Fields, Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, Aβγά Βλαχάκη, Galenica, Camper-Gaz, Μανδρέκας, Cretan Mill, Χρυσά αυγά, Απ. Παπαδόπουλος- Meat Company, Αφοί Χαΐτογλου, Tottis Pack, Regina, Draculi Coffee, Αποστακτήρια Καλλικούνη,  Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, Sativa, Αμπελώνες Ναβαρίνο, Κτήμα Βιβλία Χώρα, Οινοποιία Γεωργιάδη, Πυρήνας, Biosolids, Κρόκος  Κοζάνης, ΧΙΩΝ, Γεωργική Ανάπτυξη, Δ. Κορωνάκης, Ε. Θυμέλης, ΔΙΡΦΥΣ, Κτήμα Σκούρα, Καρακάνας Παναγιώτης, Τρικαλινός, Μύλοι Δάκου, Μύλοι Θράκης, CARTONTEC, Γεωδή, ΜΕΒΓΑΛ, Polyeco, Μέλι Αττική, Οικογένεια Στεργίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου του 2019, ο κύκλος εργασιών της πρωτοβουλίας που αριθμούσε τότε 55 μέλη, έφτασε περίπου τα 1,29 δισ. ευρώ. Σε συνολικά 65 εργοστασιακές μονάδες παραγωγής εργάζονταν 5.483 άτομα και παρήχθησαν περίπου 2,2 εκατ. προϊόντα. Κατά μέσο όρο, ο τζίρος των εταιρειών της «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» ξεπέρασε ετησίως τα 23 εκατ. ευρώ.       

Η συμμετοχή στην πρωτοβουλία και η χρήση του σήματος «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» απαιτούν ειδική πιστοποίηση. Συγκεκριμένα, η αποδοχή ενός νέου μέλους προϋποθέτει την επιτυχή αξιολόγηση του από την EUROCERT με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που περιλαμβάνονται στο σχετικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι η EUROCERT είναι ένας ανεξάρτητος φορέας Επιθεωρήσεων, Ελέγχων και Πιστοποιήσεων με ισχυρή παρουσία τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε περισσότερες από 25 χώρες παγκοσμίως.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων της πρωτοβουλίας συναντιούνται τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο, ενώ παράλληλα τα στελέχη συμμετέχουν σε κοινές ομάδες εργασίας, με στόχο τη δημιουργία πρόσθετης αξίας μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, αλλά και τον σχεδιασμό και υλοποίηση συνεργειών μεταξύ τους που σχετίζονται και με τις εξαγωγικές της προοπτικές.

«Προσπαθούμε να προβάλλουμε και να φωνάξουμε ότι το βασικό εγγενές πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας είναι το Παραγωγικό της Έλλειμμα και οι δομικές αγκυλώσεις της Οικονομίας. Σχετικά με το συγκεκριμένο ζητούμενο κινείται η Δημόσια μας Παρέμβαση» επισημαίνει ο κ. Πιστιόλας ενώ τονίζει:

«Γνωρίζουμε  πολύ καλά ότι εμείς  όλοι, που «μένουμε Ελλάδα», μόνο μέσω ενός κοινού δρόμου ανάπτυξης θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά χωρίς σύνορα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.