Τόσκας: Η Τουρκία μείωσε τις ροές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τόσκας: Η Τουρκία μείωσε τις ροές

Για να ελέγξει την πορεία των υποδομών που απαιτούνται προκειμένου να εξετάζεται η χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες που θα το ζητούν, ήρθε σήμερα το μεσημέρι στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στη οριστικοποίηση του τεχνικού μέρους των επαναπροωθήσεων. Επίσης σχολίασε τη μείωση των ροών προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως μένει να αποδειχθεί αν τελικά η Τουρκία μείωσε τα ροές συμμορφούμενη με τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες -όπως χαρακτηριστικά επισήμανε- πρέπει «να είναι χρήσιμες και για τους πρόσφυγες και να υποστηρίζουν καλύτερα τη χώρα και τις διεθνείς συμφωνίες».

Κατά την επίσκεψη του στο hot spot της Μόριας, ο κ. Τόσκας συναντήθηκε με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Χίγκινμποτομ, την οποία ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την ασφαλή διαχείριση των ροών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Αναφορικά με τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, ανέφερε ότι:

«Ο τρόπος των επαναπροωθήσεων συζητείται και με την τουρκική πλευρά και με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτές τις ημέρες. Και σήμερα γίνονται συζητήσεις, όπως και έγιναν και τις προηγούμενες ημέρες. Συζητιέται το τεχνικό σκέλος των επαναπροωθήσεων. Όπως και οι ημερομηνίες που θα αρχίσουν αυτές οι διαδικασίες για να υλοποιούνται όσες συμφωνίες έχουν γίνει ή θα γίνουν. Επομένως είναι ένα θέμα που δεν έχει λήξει ακόμα αλλά είναι θέμα το να λήξει τις αμέσως επόμενες μέρες».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τώρα δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ο παράγοντας καιρός επηρέασε σημαντικά στη μείωση των ροών. Είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να ελέγχει τα πράγματα, φαίνεται τώρα και άρα είναι προφανές ότι μείωσε τις ροές προκειμένου να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider