Τρίζει η συνοχή της ΝΔ, όργιο σεναρίων για διάσπαση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρίζει η συνοχή της ΝΔ, όργιο σεναρίων για διάσπαση

Ακόμη και σενάρια διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας πέφτουν στο τραπέζι, όσο περνούν οι ώρες, μετά το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών. Ο εμφύλιος στο κόμμα οξύνεται όλο και περισσότερο, καθώς οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ, έχουν επιδοθεί σε εκατέρωθεν βολές ως προς το ποιος φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την αναβολή της εσωκομματικής διαδικασίας.

Κατά τις πληροφορίες, οργιάζουν οι φήμες για την επόμενη μέρα του κόμματος, με διάφορα σενάρια να αναφέρουν πως ήδη ο Απόστολος Τζιτζικώστας φέρεται να δέχεται εισηγήσεις για «εγκατάλειψη» της ΝΔ και ίδρυση νέου δεξιού κόμματος.

Παράλληλα και οι τρεις συνδιεκδικητές της προεδρίας «πυροβολούν» τον Βαγγέλη Μειμαράκη για την αναβολή της εσωκομματικής διαδικασίας, ενώ ο ίδιος εμμέσως εγκαλεί τον Απόστολο Τζιτζικώστα για «μποϊκοτάζ», προβάλλοντας μάλιστα τις ψήφους που έλαβε στα τμήματα όπου διεξήχθη χειρόγραφα η ψηφοφορία και στα οποία εκλεγόταν πρώτος και με διαφορά.

Στις εκκλήσεις στελεχών, κυρίως από τπο καραμανλικό περιβάλλον προς τον κ. Μεϊμαράκη να οδηγήσει τη ΝΔ σε έκτακτο συνέδριο, ο ίδιος απαντά δια συνεργατών του «όχι» και αντιπροτείνει την επανάληψη της διαδικασίας με άλλη εταιρεία σε 2-3 εβδομάδες από σήμερα.

Στο μεταξύ, η Νίκη Τζαβέλλα, πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, καλεί σε παρέμβαση τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά για να σώσουν την παράταξη και την Ελλάδα, ενώ ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Θεόδωρος Βάρδας καλεί τους κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Κυριάκο Μητσοτάκη να ιδρύσουν νέο κόμμα.

«Γεωργιάδης, Τζιτζικώστας, Μητσοτάκης να αναγγείλουν νέο κόμμα. Αυτό το κόμμα δεν τραβάει άλλο παρά μόνο ως το συντομότερο ανέκδοτο», αναφέρει ο κ. Βάρδας, με παρέμβασή του μέσω Twitter.

Σύγκληση Κοινοβουλευτικής Ομάδας ζητούν 16 βουλευτές

Την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, μετά το εκλογικό φιάσκο, ζητούν 14 βουλευτές και δύο ευρωβουλευτές του κόμματος, με επιστολή τους προς τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

«Είναι υποχρέωση μας ως βουλευτές της ΝΔ να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε εμείς την ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στο κείμενο της επιστολής.

Την επιστολή υπογράφουν οι:

Λευτέρης Αυγενάκης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αθανάσιος Δαβάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Μαρία Αντωνίου, Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Βλάσσης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Στέργιος Γιαννάκης, Γιώργος Γεωργαντάς, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Βασίλης Γιόγιακας, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κασαπίδης και Χρήστος Κέλλας.

«Βράζει» η Συγγρού

Χωρίς αμφιβολία, ο μεγάλος χαμένος του φιάσκου αναβολής των εσωκομματικών εκλογών είναι, εκτός από την ίδια την παράταξη, ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, την παραίτηση του οποίου ζήτησαν όλοι οι υποψήφιοι και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά άμεση παραίτηση Μεϊμαράκη και προτείνει τη μεταβατική προεδρία της ΝΔ να αναλάβει η Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία φαίνεται πως αποδέχεται την πρόταση, εφόσον τύχει πλήρους αποδοχής εκ μέρους των υποψηφίων. Ο κ. Μητσοτάκης ζητά, επίσης, την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων προέδρων.

«Το Κόμμα σήμερα, από λάθος χειρισμούς, αντί να προσεγγίσει την κοινωνία βρέθηκε απέναντί της. Το διακύβευμα δεν είναι μόνον η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας αλλά η επιβίωσή της», αναφέρει σε δήλωσή του ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. και προσθέτει: «Στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε είναι σημαντικό να ακούσουμε τις απόψεις των βουλευτών για το πως θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε».

Στο τραπέζι έχει πέσει, επίσης, και η πρόταση του Απόστολου Τζιτζικώστα να συναντηθούν εντός της ημέρας οι τέσσερις υποψήφιοι ώστε να αποφασίσουν για τη συνέχεια. Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε η διαδικασία να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, κάτι που ωστόσο θεωρείται πρακτικά αδύνατο, καθώς θα πρέπει να διενεργηθεί εκ νέου η διαδικασία ανάθεσης της εκλογικής διαδικασίας σε άλλη εταιρεία που θα την υποστηρίξει μηχανογραφικά.

Προς τη Ραφήνα είναι στραμμένο το βλέμμα πολλών στελεχών του κόμματος, σε αναμονή της αντίδρασης του Κώστα Καραμανλή. Άτομα του κύκλου του κάνουν λόγω για οργή του κ. Καραμανλή, ο οποίος φέρεται να είχε ενημερωθεί από το βράδυ του Σαββάτου για τα τεχνικά προβλήματα στη διαδικασία.

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ήρθε δια στόματος Θεόδωρου Αμπατζόγλου. Ο στενός συνεργάτης του μεταβατικού προέδρου επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη της αναβολής των εκλογών στην ΚΕΘΕ, ενώ αφήνει ανοιχτό και το ζήτημα της αναθεώρησης του καταστατικού.

«Η εταιρεία αυτή που διορίστηκε από κάποιους κυρίους μας έφερε εδώ ώστε να μη γίνουν εκλογές. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του», τόνισε ο κ. Αμπατζόγλου. Ο εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαράκη ενημέρωσε, μάλιστα, ότι σε μερικές κάλπες με πρωτοβουλία τοπικών εφορευτικών επιτροπών είχε ξεκινήσει χειρόγραφη διαδικασία και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν ως αναμφισβήτητο φαβορί των εκλογών τον κ. Μεϊμαράκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider