Μητσοτάκης: Δύσκολες και κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες - Να στηρίξουν όλοι τα μέτρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Δύσκολες και κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες - Να στηρίξουν όλοι τα μέτρα
Έκκληση προς όλους να σεβαστούν την κρισιμότητα της κατάστασης απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Μήνυμα πως «όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας καθώς οι επόμενες 10 ημέρες είναι όχι μόνο δύσκολες, αλλά και κρίσιμες» για τη χώρα, απηύθυνε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, κατά την ενημέρωση της Ολομέλειας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Προσδοκώ από όλους τους συμμετέχοντες να σεβαστούμε την κρισιμότητα της κατάστασης», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, οι πολίτες που ασθενούν, το τελευταίο που θα περίμεναν να ακούσουν είναι έναν ακόμα ανούσιο καυγά. Από όλους μας εξαρτάται αν θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» συμπλήρωσε.

«Πιστεύω πως τα όσα έχουν γίνει στη χώρα από τον Μάρτιο είναι γνωστά, αξίζει όμως να γίνει σύντομη ανασκόπηση για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ανάγκη «να μην κυνηγάμε ανυπόστατες φήμες, δραματοποιημένες εικόνες που στοχεύουν συχνά σε πρόσκαιρες μικροκομματικές στοχεύσεις».

«Η χωρά πέτυχε ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Kαι το έκανε γιατί ειδικοί, πολιτικοί και πρωτίστως πολίτες συστρατευτήκαμε. Ουδέποτε η κυβέρνηση διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας. Σε κάθε παρέμβασή μου ευχαριστούσα τους πολίτες», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Προειδοποιούσα να μην εφησυχάσουμε

«Εγώ προειδοποιούσα να μην εφησυχάσουμε. Το τι έγινε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι γνωστό» τόνισε, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός. «Να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, ότι είναι λιγότερα τα κρεβάτια, οι προσλήψεις. Κουβέντα την οποία δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες».

«Αντί να παραθέσω όλα τα στοιχεία, θα αρκεστώ στο να διαβάσω αυτό το οποίο είπε η καθηγήτρια εντατικολογίας και πνευμονολογίας κυρία Κοτανίδου» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν την γνώριζα, την γνώρισα στα πλαίσια της τακτικής μας συνεργασίας. Είναι εξαιρετικά καταξιωμένη επιστήμων και γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα. Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε το μεσοδιάστημα από το πρώτο κύμα μέχρι σήμερα να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται».

Έχουμε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε πως «Σήμερα η χώρα μας διαθέτει αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Και έναν ΕΟΔΥ που δεν έχει σχέση με αυτόν που παραλάβαμε. Η χώρα αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των τεστ που διεξάγει. Είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των τεστ που κάνουμε. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test. Όλα αυτά έγιναν από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα».

«Ο στόχος όλων μας ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου δρακόντειου lockdown» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «Έπρεπε εμείς, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να ισορροπήσουμε σε δύο παράλληλες και συχνά αντίθετες ανάγκες: την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας. Επιλέξαμε όλο αυτό το διάστημα τις τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύουν οι ειδικοί θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα οριζόντιο 2ο lockdown. Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

Γιατί εφαρμόστηκε το δεύτερο lockdown

«Όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Να πάρουμε τοπικά, προσωρινά στοχευμένα μέτρα. Δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις εστίες γρήγορης έξαρσης του ιού. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός για το οριζόντιο lockdown, «δεν δίστασα, επειδή τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μου οι ειδικοί δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Επειδή ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε όλη τη χώρα και όχι μόνο την έξαρση εκεί που βλέπουμε πολλά κρούσματα. Σε αντίθεση με όσα είχαν επιβληθεί το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και τα δημοτικά είναι ανοικτά».

«Και αυτή την απόφαση την πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες. Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές το Φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε αύξηση των κρουσμάτων που ήταν λελογισμένη και ελεγχόμενη. Δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Χώρες οι οποίες έμειναν τελείως κλειστές, όπως το Ισραήλ, είδαν δεύτερη έξαρση του κορονοϊού τομ Σεπτέμβριο. Η Κύπρος είχε πιο αυστηρές διαδικασίες και χτυπιέται εξίσου σκληρά. Αν η έξαρση του 2ου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα του τουρισμού θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο».

Ανοίξαμε το καλοκαίρι τον τουρισμό οργανωμένα με αυστηρή μεθοδολογία

Αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος του τουρισμού το Καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως: «Να θυμίσω ότι η αντιπολίτευση μας ζητούσε το Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας κατηγορούσατε, κε Τσίπρα, γιατί δεν το έχουμε κάνει ακόμα. Και στον τουρισμό, είπατε αυτά και μετά τα ακριβώς ανάποδα…».

Αντίθετα, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα με αυστηρή μεθοδολογία και τεστ σε ένα ποσοστό των επισκεπτών. Αν κάναμε αυτό που μας είχατε πει εσείς, δηλαδή υποχρεωτικά τεστ σε όσους έρχονταν, θα είχαμε το 10% αυτού που τελικά είχαμε. Θα ισοδυναμούσε η απόφαση με το κλείσιμο του τουρισμού και όχι το άνοιγμα του».

Όσες ΜΕΘ κι αν έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας

«Είδαμε τις τελευταίες 10 ημέρες μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός για να καταλήξει στο συμπέρασμα. «Αν συνεχίζαμε με αυτούς τους ρυθμούς το σύστημα υγείας θα δεχόταν κάθε μέρα πάνω από 1.000 ασθενείς και μπορεί πάνω από 100 να χρειαζόντουσαν ΜΕΘ».

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης «Ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητες. Δυστυχώς κάποιοι θα οδηγηθούν στις ΜΕΘ και κάποιοι θα καταλήξουν. Δεν έχει βρεθεί ένας υπουργός υγείας στην Ευρώπη ο οποίος να μην έχει καταλήξει στην ίδια διαπίστωση. Όσες μονάδες κι αν έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας».

Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη

«Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση. Διότι εκτός από την εφαρμογή τα μέτρα χρειάζονται και προσαρμογή» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Άλλα ισχύουν σε αναταραχή, άλλα σε τρικυμία, άλλα σε τσουνάμι. Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη. Δοκιμάσαμε πολλά σχέδια αλλά προδόθηκαν από συμπεριφορά κάποιων» είπε και συμπλήρωσε. «Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού. Το λέμε για να εξηγήσουμε στην κοινωνία ότι αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλους. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων».

«Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και αμείλικτα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Και δεν υπάρχει μία λύση. Είμαι έτοιμος να συζητήσω για το πώς πολεμήσαμε και όχι αν πολεμήσαμε» συμπλήρωσε.

Θα παρακαλούσα αυτά τα μέτρα να τα στηρίξουν όλοι

«Πρώτος σταθμός μας θα είναι οι γιορτές. Αν πετύχουμε θα τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες» ανέφερε ο πρωθυπουργός για τα Χριστούγεννα. «Ξέρω ότι η κοινωνία είναι φοβισμένη, κουρασμένη, αγχωμένη, αγανακτισμένη. Η διαπίστωση που κάνουμε είναι ότι δεν πείθουμε τους πολίτες με την ίδια αποτελεσματικότητα, ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά τα βασικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα που θα εκπέμπεται από πολιτικές δυνάμεις να είναι ενιαίο, ομοιόμορφο και να μην αμφισβητείται», τόνισε.

«Θα παρακαλούσα αυτά τα μέτρα να τα στηρίξουν όλοι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν. Ενδεχομένως να χρειαστούμε μια εβδομάδα, 10 ημέρες αλλά θα δούμε πτώση μετά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Όπως είναι ήδη δύσκολες για τους εργαζόμενους που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της οριζόντιας παρέμβασης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider