Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα, η μάχη με τον χρόνο και το στοίχημα του χειμώνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα, η μάχη με τον χρόνο και το στοίχημα του χειμώνα
Ο στόχος είναι προφανής: η χώρα να κερδίσει χρόνο ενόψει του χειμώνα, όταν όλα είναι κάπως πιο δύσκολα.

Γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάρει τώρα πιο αυστηρά μέτρα, με το βλέμμα στον χρόνο και στον χειμώνα που έρχεται.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις λεγόμενες «πορτοκαλί» και «κόκκινες περιοχές, όπως οι μάσκες παντού, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 05:00, δεν ήταν έκπληξη για κανέναν. Άλλωστε, μετά και την έκρηξη των κρουσμάτων που καταγράφεται εδώ και μερικές μέρες, στο κυβερνητικό επιτελείο ήταν σαφές ότι είχε έρθει η ώρα να πάρει μέτρα.

Ο στόχος είναι προφανής: η χώρα να κερδίσει χρόνο ενόψει του χειμώνα, όταν όλα είναι κάπως πιο δύσκολα. Ο καιρός δεν θα είναι καλός, έστω και αν δεν έχουμε τις συνθήκες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης, με αποτέλεσμα να περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο κεκλεισμένων των θυρών, ενώ προ των πυλών είναι και η περίοδος της εποχικής γρίπης. Την ίδια ώρα, τα υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να σπάσει και το φράγμα του τετραψήφιου αριθμού κρουσμάτων, όχι απλώς επειδή γίνονται πολλά τεστ, αλλά επειδή υπάρχει σημαντική διασπορά στην κοινότητα. Αυτό, μάλιστα, είναι θέμα χρόνου να συμβεί, όπως προκύπτει και από τη σταθερή αύξηση που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες και το δεδομένο ότι τα μέτρα χρειάζονται μέρες για να αποδώσουν.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα σχετικά νωρίς, προκειμένου η κατάσταση να μην ξεφύγει από τώρα και μπούμε στον χειμώνα υπό δραματικές συνθήκες, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, με παρόμοιο μέγεθος και πληθυσμό, όπου η μπάλα έχει χαθεί εντελώς. Δεν είναι, δε, η πρώτη φορά που η κυβέρνηση καλείται να πάρει μέτρα νωρίς, προκειμένου να προλάβει τη δυναμική εξέλιξη μιας κατάστασης, παρά κατασταλτικά.

Για παράδειγμα, στις αρχές του Αυγούστου, ο καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος, ο άνθρωπος που επεξεργάζεται όλα τα μαθηματικά μοντέλα με τις προβλέψεις για τον κορονοϊό, εκτιμούσε ότι, με την πορεία της πανδημίας, η χώρα ήταν σε τροχιά για να έχει από 500 ως 700 κρούσματα ως το τέλος Αυγούστου. Με αυτό το δεδομένο, τότε, η κυβέρνηση εφάρμοσε μέτρα τοπικής καραντίνας στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές και, ομολογουμένως, με αυτό το μοντέλο, κερδήθηκε χρόνους για όλους: για το σύστημα Υγείας, για τους πολίτες και για τον κρατικό μηχανισμό. Οι κλίνες ΜΕΘ ενισχύθηκαν, τα διαθέσιμα τεστ κορονοϊού, τόσο τα μοριακά όσο και τα rapid πολλαπλασιάστηκαν και πλέον γίνονται ακόμα και πάνω από 20.000 τη μέρα.

Πλέον, όμως, η χώρα είναι ξανά σε τροχιά αύξησης των κρουσμάτων, όπως είναι και όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης και αυτό απαιτούσε, εκ νέου, ανάληψη δράσης. Ένα ακόμα άκρως επιβαρυντικό δεδομένο, δε, ήταν ότι η διάμεση ηλικία όσων νοσούν είναι εξαιρετικά μικρή: ο μέσος όρος στη Θεσσαλονίκη είναι μόλις τα 28 έτη, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα δεν έχουν γίνει ορατές οι συνέπειες της μετάδοσης στους οικείους των νεαρών που διαγιγνώσκονται θετικοί στον ιό.

Με αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός επέλεξε να πάρει μέτρα τώρα, με οριζόντιο χαρακτήρα, επί της ουσίας, σε μια προσπάθεια να μην χαθεί ο έλεγχος. Αυτή τη στιγμή, σημειωτέον, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, υπό την έννοια ότι ο αριθμός των διασωληνώσεων παραμένει σταθερός. Με δεδομένο, όμως, ότι η χώρα θα πρέπει να μπει στον χειμώνα από την καλύτερη δυνατή θέση αφετηρίας, η κυβέρνηση έκρινε ότι τώρα ήταν κατάλληλη στιγμή. Και, βεβαίως, αυτές τις μέρες θα δοθεί και η μάχη της εφαρμογής σε πλατείες και καταστήματα εστίασης, καθώς καλά τα μέτρα, αλλά το μείζον είναι να εφαρμόζονται με συνέπεια.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider