Τα μηνύματα της Αθήνας προς το Βερολίνο για την αναξιοπιστία της Άγκυρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μηνύματα της Αθήνας προς το Βερολίνο για την αναξιοπιστία της Άγκυρας
Σύμφωνα με τις συζητήσεις που γίνονται στην Αθήνα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αρχίσουν ξανά οι διερευνητικές επαφές.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αποκαλύπτουν ακόμα και στη Γερμανία ότι είναι αναξιόπιστος εταίρος και ότι υπονομεύει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Σήμερα σε Αθήνα και Άγκυρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Η ανανέωση της NAVTEX από την Άγκυρα, οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγιπ Ερντογάν χθες το βράδυ, η πραγματοποίηση άσκησης της Τουρκίας στην περιοχή που με δική της NAVTEX έχει δεσμεύσει για άσκηση με αεροναυτικές δυνάμεις η Αθήνα και, γενικώς, όλες οι άλλες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν για την Αθήνα ένα συμπίλημα ενεργειών που δεν περνά απαρατήρητο στο εξωτερικό και λειτουργούν ως «ξυπνητήρι» για όσους έχουν επιλέξει τη λογική των ίσων αποστάσεων όλο το προηγούμενο διάστημα.

Βεβαίως, κεντρικός παράγων αυτής της προσέγγισης είναι η Γερμανία, με τον Γερμανό υπουργό Χάικο Μαας, μάλιστα, να φτάνει σήμερα στην Αθήνα και κατόπιν να μεταβαίνει στην Άγκυρα για επαφές. Στην Αθήνα δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για τη διαμεσολάβηση Μαας, η οποία κυοφορείται εδώ και μέρες, κυρίως γιατί η Τουρκία εκπέμπει το μήνυμα ότι…αδιαφορεί για τις ενέργειες αποκλιμάκωσης και ανεβάζει διαρκώς το θερμόμετρο.

Όπως υπενθύμιζε, μάλιστα, στο Reader.gr πηγή από την Αθήνα, ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν αυτός που στην τηλεφωνική του επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ εμφανιζόταν ανοιχτός σε μια αποκατάσταση της γραμμής επικοινωνίας, αρχικά μέσω των διπλωματικών συμβούλων, εντός αυτής της εβδομάδας που διανύουμε. Βεβαίως, από τότε πολλά άλλαξαν και ο κ. Ερντογάν επέμεινε στη γραμμή των προκλήσεων: η Τουρκία εξήντλησε τη NAVTEX και στη συνέχεια την ανανέωσε, ενώ ο κ. Ερντογάν σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του προαναγγέλλει και άλλες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την ερμηνεία της Αθήνας, συνεπώς, η Άγκυρα εκπέμπει διαρκώς αντικρουόμενα μηνύματα, καθώς από τη μια εμφανίζεται έτοιμη για αποκλιμάκωση και από την άλλη προκαλεί νέα κλιμάκωση με τις ενέργειες της.

Σε αυτό το περιβάλλον, σύμφωνα με τις συζητήσεις που γίνονται στην Αθήνα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αρχίσουν ξανά οι διερευνητικές επαφές. Είναι, δε, εξαιρετικά δύσκολο να σκεφτεί κανείς μια άμεση ημερομηνία για την επανέναρξη της διαδικασίας με ένα ραντεβού στην Άγκυρα, μιας και οι ενέργειες της Τουρκίας είναι απρόβλεπτες και ο κ. Ερντογάν δεν παίζει με τους κανόνες. Υπό αυτό το πρίσμα, μένει να φανεί, αν η διαμεσολαβητική προσπάθεια του κ. Μαας θα έχει κάποιο αποτέλεσμα ή θα πέσει στο κενό, με την Τουρκία να επιμένει ακώλυτη στον σχεδιασμό της. Η Αθήνα, πάντως, επιμένει ότι είναι έτοιμη για επανέναρξη του διαλόγου, αλλά περιμένει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά, η οποία μέρα με τη μέρα καίει όλο και περισσότερες γέφυρες. Είναι, δε, ενδεικτικό της κατάστασης ότι μέχρι και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Μπούργκερ αναγκάσθηκε χθες να πει ότι η τουρκική ενέργεια για ανανέωση της ναυτικής οδηγίας είναι «προς τη λάθος κατεύθυνση«. Αναγνώρισε, ήτοι, ότι δεν είναι η Αθήνα που κλιμακώνει.

Από εκεί και πέρα, οι κεραίες της Αθήνας είναι στραμμένες στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου ο Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει τη λίστα με τις επιλογές της Ένωσης για τις κυρώσεις στην Τουρκία. Είναι σαφές ότι η Γερμανία βάζει εδώ και καιρό «πάγο» στη συζήτηση για τις κυρώσεις, στην Αθήνα, όμως, αναμένουν να δουν τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν, αλλά και την ίδια την πρόταση Μπορέλ. Άλλωστε, όπως ανά τακτά χρονικά διαστήματα επαναλαμβάνει προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ευρώπη δεν μπορεί να τηρεί τη γραμμή των ίσων αποστάσεων όταν παραβιάζονται κατά σύστημα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider