Διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία
Η Αθήνα θεωρεί πολύ ισχυρή την δήλωση στήριξης που προήλθε από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές την τουρκική προκλητικότητα που κορυφώθηκε με τη νέα τουρκική NAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με το Oruc Reis να αποπλέει αυτή τη φορά από το λιμάνι της Αττάλειας και να απλώνει μάλιστα τα καλώδια του συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός από νωρίς χθες το πρωί, ενώ στο διπλωματικό πεδίο γίνεται αγώνας δρόμου ώστε να λειτουργήσουν τα κανάλια επικοινωνίας και να παρέμβουν τρίτοι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Στην Αθήνα η κυβερνητική κινητοποίηση ήταν άμεσα και παράλληλα με την στρατηγική σε τακτικό επίπεδο, δίνεται μια σκληρή μάχη στο διπλωματικό παρασκήνιο σε δυο επίπεδα. Το ένα, αφορά στις επαφές του Νίκου Δένδια που συνομίλησε χθες τηλεφωνικά - ανάμεσα σε άλλους - και με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, εξηγώντας του αναλυτικά την κατάσταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τον πλου του Ορούτς Ρέϊς. Παράλληλα, η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, επανενεργοποίησε τον δίαυλο επικοινωνίας με τον στενό Σύμβουλο της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, με τον οποίο υπενθυμίζεται ότι είχε συνομιλήσει εκτενώς το προηγούμενο διάστημα ως μέρος της τριγωνικής διπλωματικής επαφής που περιλαμβάνει και τον Ιμπραχίμ Καλίν, στενό συνεργάτη του Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα δεν αποκλείει μια νέα παρέμβαση του Βερολίνου για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, αν και - όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ - στην Καγκελαρία υπάρχει ένα “μούδιασμα” που οφείλεται στην κίνηση της Αθήνας να προχωρήσει στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο μια ημέρα πριν ανακοινωθεί η επανέναρξη των διερευνητικών εντολών, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει ενημέρωση της Γερμανικής πλευράς.

Η Αθήνα κρατά ανοιχτό και το δίαυλο επικοινωνίας με το Παρίσι, για το οποίο διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει “πλήρης συναίσθηση” για τις εξελίξεις, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός έχει δομήσει μια εξαιρετική σχέση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν. Στην παρούσα φάση όμως, το ερώτημα αφορά στο πόση επιρροή μπορεί να διαθέτει η Γαλλία, που είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην ΕΕ, στην Τουρκία, τη στιγμή που η σχέση των δυο χωρών παραμένει τεταμένη εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα.

Η Αθήνα θεωρεί πολύ ισχυρή την δήλωση στήριξης που προήλθε από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, που στην ουσία κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας. “Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή,” ανέφερε το μήνυμα του State Department.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στην ΝΑ Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Είχε προηγηθεί αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας της ελληνικής πρεσβείας στο Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά αυστηρή ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς την Άγκυρα, όπου η Αθήνα δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν πρόκεται να δεχθεί κανέναν εκβιασμό και καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ενημερώνει τους αρχηγούς ο Μητσοτάκης

Τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου οι τηλεφωνικές επικοινωνίες θα γίνουν μετά την πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ήδη έχουν προηγηθεί κάποιες επικοινωνίες σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider