Νευρικότητα στην Άγκυρα από την κίνηση «ματ» της Αθήνας για την ΑΟΖ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα στην Άγκυρα από την κίνηση «ματ» της Αθήνας για την ΑΟΖ
Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για μια κίνηση που αποκαθιστά τη νομιμότητα στην περιοχή.

H συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου φέρνει την Τουρκία σε δύσκολη θέση και την ωθεί σε αποφάσεις, όπως το πάγωμα των εν δυνάμει διερευνητικών επαφών που προγραμματίζονταν για το τέλος Αυγούστου.

Σε κατάσταση νευρικότητας περιέρχεται η Τουρκία μετά τη χθεσινή κίνηση Αθήνας και Καϊρου, κάτω από τα ραντάρ, να συμφωνήσουν για μια μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, με σημεία της συμφωνίας να τέμνουν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, δημιουργώντας έτσι ένα τείχος νομιμότητας απέναντι στις αυθαιρεσίες της Άγκυρας με την εργαλειοποίηση της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για μια κίνηση που αποκαθιστά τη νομιμότητα στην περιοχή. Πρόκειται, όπως το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για «μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση στη σκακιέρα, μετά την παρόμοια συμφωνία με την Ιταλία, η οποία αποδεικνύει ότι η ελληνική διπλωματία κινείται προκειμένου να δημιουργήσει αναχώματα και να μην επιτρέψει αυθαιρεσίες από την Τουρκία. Είναι, δε, η δεύτερη νίκη στα σημεία μέσα σε λίγες μέρες, μετά την επιτυχημένη διπλωματική κινητοποίηση για την αποτροπή της τουρκικής NAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέσω της επίλυσης μιας διαφοράς που χρονίζει από το 2005, όταν και επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και υπουργίας Γιάννη Βαληνάκη ξεκίνησαν οι επαφές με τους Αιγυπτίους για μια τέτοια συμφωνία.

Στον «πάγο» οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, πάντως, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Reader.gr, μπαίνει πάγος στις διερευνητικές επαφές που προγραμματιζόταν να γίνουν στο τέλος Αυγούστου σε επίπεδο διπλωματών. Μάλιστα, η Αθήνα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Στέλιος Πέτσας, είχε επιλέξει και τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη ως επικεφαλής της ελληνικής ομάδας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, σε μια προσπάθεια να υπάρξει «θεσμική μνήμη» στην επαναφορά των συζητήσεων που διεκόπησαν τον Μάρτιο του 2016, με δεδομένο ότι ο κ. Αποστολίδης είχε χειριστεί αρκετούς γύρους επαφών στο παρελθόν. Χθες το βράδυ, παράγων της τουρκικής Προεδρίας επικοινώνησε με την Αθήνα και έδωσε το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να κάτσει στο τραπέζι μετά τη χθεσινή εξέλιξη.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα περιμένει να δει τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, πέραν της NAVTEX που εκδόθηκε χθες για στρατιωτικές ασκήσεις, χωρίς αυτό να επηρεάζει τους σχεδιασμούς της. Και, την ίδια ώρα, με κινήσεις, όπως η συμφωνία με την Αίγυπτο, αφαιρεί επιχειρήματα από την τουρκική πλευρά της εν τοις πράγμασι, ενισχύοντας τις περιφερειακές συμμαχίες στην περιοχή, οι οποίες αποδεικνύονται κομβικές σε κρίσιμες στιγμές. Παράλληλα, για το τέλος Σεπτεμβρίου, στις 24/9, προγραμματίζεται και Ειδική Σύνοδος Κορυφής στην Ε.Ε. με θέμα και την Τουρκία, όπου η Ευρώπη θα αξιολογήσει συνολικά την προσέγγισή της απέναντι στη γείτονα, με γνώμονα όλα τα ανοιχτά θέματα.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider