Το «αγκάθι» της Διακομματικής Επιτροπής - Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και οι 200

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «αγκάθι» της Διακομματικής Επιτροπής - Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και οι 200
Η λύση που επεξεργάζονται τα κόμματα για την πιστοποίηση της απουσίας των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο όχι.

Το απόγευμα της Τρίτης στις 19:00 συνεχίζεται η συζήτηση της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους, μετά το «πορτοκαλί φως» που άναψε χθες το μεσημέρι, λόγω της μη συμφωνίας των κομμάτων σε έναν κοινό παρονομαστή. Η κυβέρνηση, πάντως, διαμηνύει ότι συνεχίζει την προσπάθεια, με το ΚΚΕ να αποδεικνύεται σε καταλύτη των εξελίξεων, καθώς την ίδια ώρα σχηματοποιείται και ένα μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΜεΡΑ 25 στο «όχι» επί της πρότασης που είναι επί τάπητος.

Το βασικό «αγκάθι» που απομένει έχει να κάνει με την πιστοποίηση της απουσίας των Ελλήνων του εξωτερικού για τα χρόνια που προτείνονται ως απώτατο όριο, προκειμένου να έχουν δικαίωμα εγγραφής στους ειδικού εκλογικούς καταλόγους που θα ανοίξουν για την ψήφο από τον τόπο κατοικίας. Πρόκειται για ένα δομικό πρόβλημα του ελληνικού κράτους, όπως σχολιάζουν συμμετέχοντες στη Διακομματική στο Reader.gr και αυτό γιατί το ελληνικό κράτος δεν έχει καταφέρει να θεσμοθετήσει έναν τρόπο, ώστε να γνωρίζει πότε κάποιος πολίτης μετοικεί στο εξωτερικό. Επομένως, η θεσμοθέτηση της 30ετίας μάξιμουμ απουσίας, προκειμένου κανείς να μπορεί να ψηφίζει από το εξωτερικό, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει με τον κλασικό τρόπο.

Υπό αυτό το πρίσμα, στο τραπέζι της Διακομματικής έπεσε χθες το «τουμπάρισμα» της συλλογιστικής. Με άλλα λόγια, τα κόμματα δεν καλούνται να εξετάσουν πότε αποχώρησε κάποιος από την ελληνική επικράτεια, αλλά αν κατά την μάξιμουμ περίοδο που ορίζεται ως επιτρεπόμενη είχε κάποιου είδους δραστηριότητα στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, το μείζον δεν θα είναι πώς τεκμηριώνεται η απουσία του, αλλά πώς τεκμαίρεται η παρουσία του στα ελληνικά πράγματα εντός π.χ.. της 30ετίας που έχει πέσει στο τραπέζι ως μέγιστος επιτρεπόμενος χρόνος απουσίας.

Δεν πρόκειται για εύκολη άσκηση, αν και είναι σαφές ότι το ΚΚΕ την επεξεργάζεται σοβαρά, όπως και η κυβέρνηση. Άλλωστε, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι κάνει το παν, προκειμένου να βρεθεί λύση και να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα. Το μέτωπο που διαμορφώνεται περιλαμβάνει τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΚΕ επεξεργάζεται τα δεδομένα και επιχειρεί, ομολογουμένως, να βρεθεί μια λύση, επισημαίνοντας ότι, εν πολλοίς, η συζήτηση γίνεται στη βάση που αυτό έχει καταθέσει.

Από την άλλη, ενδιαφέρον έχει και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, εξερχόμενος της διακομματικής, κατήγγειλε αλλαγή στάσης της κυβέρνησης για το ζήτημα, λέγοντας ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος πρότεινε διαφορετική αντιμετώπιση των ήδη εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους και όσων θα εγγράφονται από εδώ και πέρα. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν τεκμαίρεται από συνομιλίες με εκπροσώπους άλλων κομμάτων. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές περιγράφουν τη στάση του κ. Κατρούγκαλου ως μη εποικοδομητική, παρά τη δημόσια τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, λέγεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος, επ’ ονόματι του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να ωθήσει το ΚΚΕ σε μη συναίνεση, με δεδομένη και τη στάση του ΜεΡΑ 25, το οποίο έχει προαναγγείλλει, πριν καν τη Διακομματική, ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής την πρόταση. Κατά πληροφορίες, δε, στη χθεσινή Διακομματική σημειώθηκαν αρκετά «τζαρτζαρίσματα» με τον κ. Κατρούγκαλο, αλλά και τη Φωτεινή Μπακαδήμα του ΜεΡΑ 25, με τους τόνους ανά καιρούς να ανεβαίνουν.

Η κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζεται έτοιμη για λύση. Εξ ου και διαμηνύει ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι στο τραπέζι, όπως ζητά το ΚΚΕ, με μια προσθήκη στο άρθρο 54, ενώ και η προοπτική της επιστολικής ψήφου, ακόμα και πάνω από μια χιλιομετρική απόσταση, φθίνει. Πάντως, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών διαμηνύουν ότι δεν θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για τη λύση, αλλά μια λύση λειτουργική και εφαρμόσιμη.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider