Ο Μητσοτάκης βγαίνει ξανά στο δρόμο - Νέο μοντέλο με ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μητσοτάκης βγαίνει ξανά στο δρόμο - Νέο μοντέλο με ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα
Ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει ξανά τις περιοδείες εκτός Αθηνών, αρχής γενομένης από τα Ιωάννινα.

Ένα θεμελιώδες πρόβλημα για κάθε πρωθυπουργό είναι ο «εγκλωβισμός» στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα ραντεβού και οι συσκέψεις επί παντός επιστητού είναι καθημερινές και συνέχειες, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε πρωθυπουργός να μην βγαίνει και πολύ εκτός των τειχών της κυβερνητικής έδρας, παρ’ εκτός για επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό, βεβαίως, συνιστά και κίνδυνο: ένας ιδιότυπος ιδρυματισμός που έχει χτυπήσει προηγούμενους πρωθυπουργούς, οι οποίοι από ένα σημείο της θητείας τους και μετά εγκλωβίστηκαν σε μια πραγματικότητα που υπήρχε μόνο εντός των τεσσάρων τοίχων του Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να διαφοροποιηθεί από αυτόν τον κανόνα. Γι’ αυτό και τώρα που ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των επαφών του στο εξωτερικό, αλλά παράλληλα πέρασε και το ορόσημο της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για ένα εκτός έδρας ταξίδι στο εξωτερικό. Θα είναι μια κανονική περιοδεία, όχι ακριβώς στα προεκλογικά πρότυπα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, με πλήρες πρόγραμμα. Επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη, δε, είναι να κάνει μια τέτοια εξόρμηση εντός των τειχών μια φορά τον μήνα, ενώ αντίστοιχο ταξίδι είχε κάνει και εντός του θέρους, πηγαίνοντας στην Κάρπαθο, ένα ταξίδι άκρως συμβολικό.

Το ταξίδι Μητσοτάκη στα Ιωάννινα , πάντως, έχει και ουσία, μιας και το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να προβάλλει το θετικό παράδειγμα της διαχείρισης των αστικών στερέων αποβλήτων, με τον κ. Μητσοτάκη να επισκέπτεται την πρότυπη μονάδα στο Ελευθεροχώρι, μια περιοχή περίπου ένα τέταρτο έξω από την πόλη των Ιωαννίνων. Όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση, πρόκειται για μια μονάδα που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων, ενώ η ανάκτηση ενέργειας από τα απόβλητα γίνεται με χρήση ήπιων τεχνολογιών αναερόβιας χώνευσης των οργανικών, μια πρακτική που προτείνεται ως ενδεδειγμένη για την αξιοποίηση αποβλήτων. Ακόμα, η εν λόγω μονάδα έχει και ένα εξαιρετικά εξελιγμένο πληροφοριακό σύστημα, τόσο για την εσωτερική παρακολούθηση της μονάδας, όσο κι για τις εμπορικές της λειτουργίες (αξιοποίηση των απορριμμάτων). Μάλιστα, ο κ. Μητσοτακης θα έχει μαζί του και την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, με το πρόβλημα με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα να είναι γνωστό, ενώ τελευταία στιγμή δεν κατάφερε να συμμετάσχει στο ταξίδι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Πέραν αυτού, είναι γνωστό και το οξύ πρόβλημα με τα απορρίμματα που αντιμετωπίζει η Αττική. Πρακτικά, αυτό που που επιδιώκει να αναδείξει ο κ. Μητσοτάκης είναι η μέθοδος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων που εγκατέλειψε πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Πέρα από την πρότυπη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, πάντως, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει και άλλες επαφές. Για παράδειγμα, θα επισκεφθεί τη Βίτσα, προκειμένου να υποστηρίξει και επικοινωνιακά το αίτημα για ένταξη των Ζαγοροχωρίων στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, με τον τελικό φάκελο της υποψηφιότητας να αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές του 2021. Παράλληλα, στην ατζέντα του πρωθυπουργού θα υπάρχει και ο πρωτογενής τομέας, με έμφαση τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην περιβαλλοντική μέριμνα, με τον κ. Μητσοτάκη να επισκέπτεται το αγρόκτημα της Ιεράς Μονής Βελλά που παράγει και προσφέρει δωρεάν γαλακτοκομικά προϊόντα σε ιδρύματα της Μητρόπολης και πολίτες, ενώ συνεργάζεται με κτηνοτρόφους και παραγωγούς στη βάση δίκαιων τιμών.

Με δεδομένη την πρωθυπουργική εξόρμηση, συνεπώς, οι οριστικές αποφάσεις για τη Novartis αναμένονται την Τετάρτη, με ορόσημο τον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός επιδιώκει μια κίνηση πολιτικού εγκλωβισμού του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς παράλληλα να δώσει πολιτική λαβή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider