Η ψυχολογία νίκης της ΝΔ στο φώτο φίνις κόντρα στο σύνδρομο της...καρδερίνας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ψυχολογία νίκης της ΝΔ στο φώτο φίνις κόντρα στο σύνδρομο της...καρδερίνας
Το βασικό κέρδος του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συγκέντρωση στο Περιστέρι ήταν η ψυχολογία νίκης που εξέπεμψε ο οργανισμός της Νέας Δημοκρατίας.

Το βασικό κέρδος του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συγκέντρωση στο Περιστέρι ήταν η ψυχολογία νίκης που εξέπεμψε ο οργανισμός της Νέας Δημοκρατίας, κόντρα στη ρήση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την «ψυχή καρδερίνας» πολλών στελεχών της στις δυσκολίες.

«Τώρα είναι η ώρα». Αυτή την αποστροφή της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειχνε να την πιστεύει ιδιαίτερα. Πράγματι, η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι απολύτως κομβική για την αξιωματική αντιπολίτευση: μια καθαρή νίκη της ΝΔ θα εμπεδώσει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει επιστροφή για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν θα έχει πολιτικό χρόνο να ανατρέψει τα πράγματα, αλλά ούτε και δημοσιονομικό περιθώριο για νέα ταξίματα, μιας και οι ανακοινωθείσες παροχές έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό σε Βρυξέλλες και κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Ο δρόμος της ΝΔ προς τη νίκη, όμως, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνήθιζε να λέει ότι...αρκετοί στη ΝΔ έχουν ψυχή καρδερίνας, θέλοντας να πει ότι δεν αντέχουν τις δυσκολίες. Και δυσκολίες υπήρξαν τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα κάποιοι να «τρομάξουν». Για παράδειγμα, το μπαράζ κυβερνητικών παροχών, αλλά και η συζήτηση για το «επταήμερο» ή τον «ψυκτικό από το Περιστέρι» έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να επαναπροσεγγίσει ορισμένους από τους αναποφάσιστους που τον είχαν ψηφίσει το 2015, αλλά δεν είχαν μετακινηθεί σε άλλο κόμμα και έτσι να κλείσει κάπως την ψαλίδα.

Κι όμως, η δημοσκοπική εικόνα δεν άλλαξε ουσιωδώς, παρά την προς τα πάνω διόρθωση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ, δε, ουδέποτε είδε τα ποσοστά της να κάμπτονται, ενώ και το κυβερνών κόμμα, παρ’ ότι «επέστρεψε» από τις μεγάλες διαφορές προ μηνών δείχνει να μην έχει ανάσες στο «φίνις» για να κάνει κάποιου είδους ανατροπή. Κάπως έτσι, οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζονταν χαρακτηριστικά αισιόδοξοι σε συνομιλίες με το Reader.gr, πριν ανέβει στο βήμα της χθεσινής συγκέντρωσης ο κ. Μητσοτάκης.

Ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο που προξένησε γαλάζια χαμόγελα ήταν η προσέλευση. Μπορεί η ΝΔ να μην έκανε ανοιχτή συγκέντρωση για λόγους προγραμματισμού, καθώς ήθελε να κλείσει την εκστρατεία της με μια μεγάλη, ανοιχτή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, αλλά η προσέλευση στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» ήταν άκρως ικανοποιητική. Ο…καθ’ ύλην αρμόδιος ως προς τα Δυτικά, Γεράσιμος Γιακουμάτος, μπήκε στην αίθουσα…μονολογώντας για την κίνηση στους γύρω δρόμους. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη έδειχναν μεταξύ τους, στα κινητά τους, φωτογραφίες με τους πάνω από 1.000 ανθρώπους που έμειναν έξω από το γήπεδο και παρακολούθησαν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από γιγαντοοθόνες, σε ένα σημείο της Αθήνας μάλιστα, όπου η πρόσβαση με μετρό δεν είναι εφικτή. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έβγαινε προς την έξοδο φανερά ικανοποιημένος για τη συγκέντρωση που είχε παλμό. Κάποια στιγμή, ένας νεαρός τον σταμάτησε, του ζήτησε να βγάλουν μια φωτογραφία και μετά άρχισε να φωνάζει «Να’ τος, να’ τος ο πρωθυπουργός». Οι υπόλοιποι που παρακολουθούσαν το σκηνικό, άρχισαν να φωνάζουν με τη σειρά τους.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ, ένα κόμμα με «βαρωνίες» και διαρκείς εσωτερικές ρωγμώσεις, εμφανίζεται απολύτως συσπειρωμένο την κρίσιμη ώρα. Ο Κώστας Καραμανλής έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκόβοντας έτσι τα περιθώρια παρερμηνείας της στάσης του. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν μίλησε στα κανάλια, αλλά θα δώσει το μήνυμά του σήμερα από την Τρίπολη, όπως έκανε προ ημερών και από τη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, άνθρωποι που είχαν καιρό να φανούν σε κομματική εκδήλωση, έδωσαν το παρών. Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος, ο οποίος είχε αποχωρήσει για τους ΑΝΕΛ, ενώ στην αίθουσα εμφανίστηκε ακόμα και ο άλλοτε εκδότης της Απογευματινής, Πάνος Καραγιάννης. Πάντα σε διακριτική θέση, η ιδιαιτέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η αειθαλής Σάκη Κυπραίου. Και, προς έκπληξη αρκετών, στην πρώτη σειρά, η μικρή κόρη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Δάφνη, ενώ η σύζυγός του, Μαρέβα, απουσίαζε, καθώς είναι στο εξωτερικό για την αποφοίτηση της μεγάλης κόρης της οικογένειας, της Σοφίας, από το Κολλέγιο.

Το τι θα βγάλει η κάλπη, κανείς δεν το ξέρει με απόλυτο τρόπο και όλοι κάνουν εκτιμήσεις, κυρίως για το εύρος της διαφοράς. Η «ολη ΝΔ», πάντως, χθες, στο Περιστέρι, εμφανίστηκε αισιόδοξη για το τελικό αποτέλεσμα. Σε έναν πολιτικό οργανισμό που για πολλά χρόνια έχει την ηττοπάθεια «εγγραμμένη» στο dna του, ίσως αυτό είναι και το σημείο καμπής. Και κάπως έτσι, ίσως να διαψευστεί και η ιστορική ρήση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider