Οι βολές Μαρινάκη, ο πόλεμος σε συνέχειες με το Μαξίμου και η στάση της ΝΔ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι βολές Μαρινάκη, ο πόλεμος σε συνέχειες με το Μαξίμου και η στάση της ΝΔ
Η αντιπαράθεση Μαρινάκη-Μαξίμου παίρνει χαρακτηριστικά εμφύλιου, με τη ΝΔ να λειτουργεί ως εξωτερικός παρατηρητής.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε πολύ καιρό να μιλήσει δημοσίως και η επανεμφάνισή του ήταν δυναμική. Oi καταγγελίες του στον ραδιοφωνικό αέρα του του RealFM ήταν εξαιρετικά συγκεκριμένες: ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας του είχε ζητήσει προσωπικό δάνειο για να καλύψει την πρώτη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες, το οποίο ο Μαρινάκης δεν έδωσε, με αποτέλεσμα ο κ. Καλογρίτσας να προστρέξει σε τραπεζική χρηματοδότηση από την Τράπεζα Αττικής με εχέγγυο το γνωστό…βοσκοτόπι. Η κατάληξη γνωστή. Ο κ. Μαρινάκης δεν έμεινε μόνο εκεί όμως. Κατονόμασε τον ισχυρό υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, ότι του ζήτησε να τοποθετήσει διευθυντή της αρεσκείας του Μαξίμου, όταν αγόρασε τον ΔΟΛ από τον Σταύρο Ψυχάρη. Και πάλι, με βάση την αφήγηση Μαρινάκη, δεν ενέδωσε και αυτό ισχύει, αν δει κανείς τη διευθυντική ομάδα των Νέων και του Βήματος.

Τα όσα είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης χωρούν συζήτηση, ως προς το αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ουσιωδώς, όμως, δεν διαψεύστηκαν ποτέ από το Μέγαρο Μαξίμου. «Προφανώς, οι μεταχρονολογημένες δήθεν αποκαλύψεις του, ενόψει και των εκλογών, έχουν την αξιοπιστία που τις προσδίδουν ο βίος και η πολιτεία του», ανέφερε στην πρώτη αντίδρασή του, μετά τις δηλώσεις Μαρινάκη, το Μαξίμου. «Δήθεν αποκαλύψεις». Άρα, δεν λέει αλήθεια; Και, αν δεν λέει αλήθεια, γιατί δεν το ανέφερε ευθέως το Μαξίμου; Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που εξαπολύει μια δριμεία, δριμύτατη επίθεση στον κ. Μαρινάκη, με τον οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στα χαρακώματα. Το βράδυ ο πρωθυπουργός στην Καλαμάτα ήταν λίγο πιο γλαφυρός. Παρομοίωσε τα όσα είπε ο κ. Μαρινάκης με «στημένα ματς». Και πάλι, όμως, για την ταμπακιέρα των λεγομένων του εφοπλιστή, λίγα πράγματα, πέρα από υπονοούμενα για τις εκκρεμότητές του με τη δικαιοσύνη από τα πρωθυπουργικά χείλη.

Δεν ήταν, σημειωτέον, πάντα έτσι τα πράγματα. Ο κ. Μαρινάκης μια εποχή υπήρξε πολιτικά κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως την περίοδο της μεγάλης αντιπαράθεσής του με τον Αντώνη Σαμαρά, το 2013-2014. Μάλιστα, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, είχαν φουντώσει οι ψίθυροι για συνεργασία της δημοτικής παράταξης του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά, με την οποία ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με την υποψήφια, τότε, περιφερειάρχη Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου. Μάλιστα, είχαν συναντηθεί και στη γνωστή ταβέρνα «Γιάννης» του Πειραιά, τον Μάιο του 2014, προκαλώντας συζητήσεις, με τις δύο πλευρές να λένε εκ των υστέρων ότι απλώς τα είχαν «πει στα όρθια».

Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, με ορόσημο τον τηλεοπτικό διαγωνισμό του 2016 που κηρύχθηκε αντισυνταγματικός. Εκτοτε, η διελκυστίνδα του Μαξίμου με τον κ. Μαρινάκη είναι διαρκής και όλο και εντεινόμενη, με την κυβέρνηση να κατηγορεί μάλιστα τον εφοπλιστή ως «φυσικό αρχηγό» της ΝΔ. Το Μαξίμου, δε, κατονομάζει και δύο «μπροστινούς» του κ. Μαρινάκη: τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΝΔ και τον Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά.

Το Μαξίμου, πάντως, δεν διαψεύδει ρητώς τον κ. Μαρινάκη. Δεν λέει, δηλαδή, ότι ουδέποτε ο κ. Καλογρίτσας ζήτησε αυτό το προσωπικό δάνειο από τον εφοπλιστή. Αντίθετα, επιτίθεται στο ήθος του κ. Μαρινάκη, ενώ τραβάει ένα χαρτί γνωστό: αυτό του «μπαμπούλα» του «παλιού κατεστημένου». Με μια ρητορική βγαλμένη από τις μέρες του δημοψηφίσματος του 2015, η κυβέρνηση αναφέρεται σε «εκπροσώπους του παλιού καθεστώτος» που βυσσοδομούν για να πετύχουν την παλινόρθωσή του. Ο στόχος σαφής: να πάρουν αυτοί και πάλι στα χέρια τους «την κουτάλα». Μόνο εμπόδιο, το εξής ένα: ο ΣΥΡΙΖΑ. Και, επειδή, κατά το Μαξίμου, το αντιλαμβάνονται, γίνονται όλο και «πιο χυδαίοι και επιθετικοί», όπως είπε χθες το βράδυ από την Καλαμάτα ο κ. Τσίπρας.

Από την άλλη, οι επιτελείς της ΝΔ παρακολουθούν την αντιπαράθεση από μια απόσταση. Θυμίζουν τη συμμαχική σχέση του κ. Μαρινάκη με το κυβερνών κόμμα στα πρώτα του χρόνια, για «φρεσκάρουν» τη μνήμη των πολιτών και αφήνουν τον κ. Τσίπρα να απασφαλίζει εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ταυτίζοντάς τη με τον κ. Μαρινάκη. Για τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ, η σπουδή του κ. Τσίπρα, αλλά και η επανάληψη της ρητορικής του 2015, είναι δηλωτική του εξής ενός: ότι η πολιτική του ήττα έρχεται, όπως μαρτυρούν όλες οι διαθέσιμες μετρήσεις κοινής γνώμης, οπότε, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο ο κ. Τσίπρας θα «ανεβάζει» τους τόνους, μήπως και επανασυσπειρώσει γύρω του άλλοτε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με αντισυστημικά χαρακτηριστικά. Σε συζητήσεις τους, πάντως, δεν κρύβουν την εκτίμηση πως πρόκειται για μια…τρύπα στο νερό.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider