Το μήνυμα Μητσοτάκη στο εγχώριο επιχειρείν με φόντο το τραπεζικό σύστημα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μήνυμα Μητσοτάκη στο εγχώριο επιχειρείν με φόντο το τραπεζικό σύστημα
Το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από αμερικανικού εδάφους στους Έλληνες επιχειρηματίες για τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.

Οι επενδύσεις, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα για τη χώρα, ήταν το βασικό διακύβευμα της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τις προηγούμενες μέρες.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της ΝΔ είδε εκπροσώπους σημαντικών επενδυτικών οργανισμών στη Νέα Υόρκη, ενώ σε μια εκτενή συνέντευξη στο CNN, το δεύτερο σημαντικό αμερικανικό μέσο, στο οποίο μιλά μετά την πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC επί ελληνικού εδάφους, ανέλυσε το σχέδιό του τόσο για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων όσο και για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ, άλλων, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και ένα σημαντικό μήνυμα προς το εν Ελλάδι επιχειρείν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση και την προοπτική των ελληνικών τραπεζών. «[…] χρειαζόμαστε εργαλεία που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να επικεντρωθούν σε αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουν: να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει στο βαθμό που θα ήθελα. Αλλά πρέπει να δούμε συνολικά τον ισολογισμό των τραπεζών. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο να βελτιώσουμε την ρευστότητά τους, να επιστρέψουν καταθέσεις στην Ελλάδα. Για παράδειγμα υπάρχουν 12 δισ. ευρώ εταιρικών καταθέσεων που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό. Θα ήθελα να ενθαρρύνω την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να υποστηρίξει το στοίχημα της ανάπτυξης επιστρέφοντας τις εταιρικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Πρακτικά, μια τέτοια κίνηση θα σημάνει ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και ενίσχυση της δυνατότητάς του να παρέχει ρευστότητα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες εξαιτίας της κεφαλαιακής ενίσχυσής του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης στέλνει θετικά μηνύματα προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, πέρα από την προσπάθεια που κάνει να απευθυνθεί στο διεθνές επενδυτικό κοινό και να περιγράψει την ελληνική προοπτική ως ελκυστική, δεδομένης και της επικείμενης πολιτικής αλλαγής μετά τη νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Για παράδειγμα, μια από τις κεφαλαιώδεις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη είναι ότι θα μειώσει τον φόρο στις επιχειρήσεις από το σημερινό 29% στο 20%, ενώ ακόμα θα μειώσει και τον φόρο στα μερίσματα. Από την άλλη, έχει ζητήσει αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις, αλλά και το να καταστήσουν τους εργαζομένους τους κοινωνούς μιας δυνητικής επιτυχίας τους το επόμενο διάστημα. Τέλος, έχει ξεκαθαρίσει ότι με μια κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να διασωθούν επιχειρηματίες που «φούνταραν» τις επιχειρήσεις τους, ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν να διάγουν πολυτελή βίο.

Για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι σαφές ότι μια πολιτική αλλαγή που θα συνδυαστεί και από μια αλλαγή στο ακολουθούμενο μίγμα της οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στη μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης, θα έχει καθαρό αποτύπωμα στην οικονομική δραστηριότητα. «Το μήνυμα μου είναι ότι η Ελλάδα θα γίνει η θετική έκπληξη μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην ίδια συνέντευξη στο CNN, αναδεικνύοντας την ανάγκη πολιτικής αλλαγής σε μείζονα προτεραιότητα, ώστε να αναστραφεί η σημερινή πορεία.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider