Η σιγουριά του Τσίπρα και το δίλημμα για τον Καμμένο

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η σιγουριά του Τσίπρα και το δίλημμα για τον Καμμένο
Η βεβαιότητα του πρωθυπουργού ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα σπάσει την κυβερνητική συμμαχία και το μήνυμα στον κυβερνητικό του εταίρο.

Αν μη τι άλλο, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην πολυαναμενόμενη συνέντευξή του στο OPEN, χθες το βράδυ, σίγουρος για τις επόμενες κινήσεις του. Και αυτό δεν ήταν δεδομένο, μιας και οι μέχρι τότε κυβερνητικές τοποθετήσεις περιέγραφαν ένα σκηνικό που δημιουργούσε ακόμα περισσότερα ερωτηματικά.

Ο κ. Τσίπρας, εν συντομία, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Μπορεί να καταψηφίσει τις Πρέσπες, μπορεί καμία φορά να εκρήγνυται, αλλά ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο κυβερνητικός του εταίρος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Συνεπώς, αν αυτό συμβεί, η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει, τραυματισμένη μεν, αλλά ακέραια. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, εμφανίστηκε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του σχεδόν…επιτακτικός για το ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι η δική του στοχοπροσήλωση είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Τι θα γίνει, όμως, αν ο Πάνος Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του; Εδώ, ο πρωθυπουργός έδωσε μια σαφή απάντηση, κόντρα στα περί «κυβέρνησης ανοχής» που έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι θα πάει στη Βουλή και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και, φυσικά, πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε, δε, σχεδόν σίγουρος ότι έχει και πλειοψηφία 151 σε αυτό το σενάριο.

Ποιο είναι το σενάριο ανωμαλίας; Εφόσον ο κ. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του, ο κ. Τσίπρας να πάει σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά να μην βρει 151 βουλευτές. Και μπορεί να βρει απλή πλειοψηφία επί των παρόντων, αλλά αυτό θα λειτουργήσει ως καταλύτης πολιτικών εξελίξεων, με τον πρωθυπουργό να δείχνει κάλπες τον Μάιο. Και αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι προέκρινε την ανάγκη να ολοκληρωθούν προηγουμένως συγκεκριμένα νομοθετήματα που είναι κομβικά στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και αυτή τη στιγμή έπονται της Συμφωνίας των Πρεσπών στο κοινοβουλευτικό καλαντάρι και στη συνέχεια, «συντεταγμένα και εν ευθέτω χρόνω», να γίνουν και οι πρόωρες εκλογές.

Είναι σαφές ότι στο μυαλό του κ. Τσίπρα υπάρχει το «καλό σενάριο», το ευθύγραμμο: ότι, δηλαδή, ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πορεύεται, ακόμα και με την παραφωνία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπό αυτό το πρίσμα, «γυριζει το πιστόλι» προς τη μεριά του κ. Καμμένου. Ήδη, σήμερα, η σχεδόν…κωμικοτραγική αναβολή της συνεδρίασης των ΑΝΕΛ, καθώς, μεταξύ άλλων, απουσίαζαν 2 από τους 7 βουλευτές του κόμματος, ήρθε να καταδείξει το υπαρξιακό πρόβλημα του κόμματος του Πάνου Καμμένου. Συνεπώς, ο κ. Τσίπρας μεταστρέφει πλέον το δίλημμα προς τον κ. Καμμένο, καλώντας τον να μην ρίξει την κυβέρνηση, αλλά και την ίδια ώρα παρουσιάζεται βέβαιος ότι, και ο κυβερνητικός του εταίρος να κάνει πίσω, ο ίδιος διαθέτει εναλλακτική πλειοψηφία. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, δε, ισχυρίζονται ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο, αν δεν το είχε «μετρήσει»: αν δεν ήταν, δηλαδή, βέβαιος ότι εναλλακτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία υφίσταται αυτή τη στιγμή.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου. Βεβαίως, αύριο…μεσολαβεί η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, η οποία έρχεται στη χώρα μας μετά το τέλος του Μνημονίου, αλλά και με τη Συμφωνία των Πρεσπών προ των πυλών της κύρωσης, τόσο στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ όσο και στην ελληνική Βουλή, προς το τέλος Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider