Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο των ΑΝΕΛ και την κυβέρνηση ανοχής

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο των ΑΝΕΛ και την κυβέρνηση ανοχής
Ο Πάνος Καμμένος ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα για την έξοδό του από το κυβερνητικό σχήμα.

Η σύντομη…ανακωχή ελέω Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς έλαβε τέλος και πλέον όλοι λαμβάνουν θέση ενόψει των σημαντικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν, με τον Ιανουάριο να είναι εξαιρετικά πολιτικά πυκνός. Διότι, αφενός υπάρχει η υπόθεση της Novartis, όπου πρέπει να αναμένονται και άλλες εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ και ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης αναμένεται να κληθεί από τις εισαγγελικές αρχές για να καταθέσει αναφορικά με τη δίωξη για παθητική δωροδοκία. Αφετερου, όμως υπάρχει η σημαντική εκκρεμότητα της Συμφωνία των Πρεσπών που θα δημιουργήσει νέα δυναμική στο πολιτικό σύστημα.

Τον τόνο έδωσε ήδη από το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας για «ολετήρα», αναφερόμενος στον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος προηγουμένως με συνέντευξή του είχε πει ότι ο κ. Καμμένος σκεφτόταν να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά μετά συνειδητοποίησε ότι οι βουλευτές του δεν θα τον ακολουθούσαν. Υπό αυτό το πρίσμα, πέραν της σκληρής προσωπικής επίθεσης στον κ. Κοτζιά, ο Πάνος Καμμένος προανήγγειλε «ανένδοτο» και συγκαλεί την Τετάρτη, μια μέρα πριν την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, την Κ.Ο. του κόμματός του, απ’ όπου αναμένεται να στείλει νέα μηνύματα.

Από την άλλη, η κυβέρνηση κινείται στη λογική της γρήγορης ολοκλήρωσης των διαδικασιών που αφορούν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η διαδικασία στην πΓΔΜ ξεκινά την Τετάρτη και μπορεί να έχει ολοκληρωθεί και στο τέλος αυτής της εβδομάδας, καθώς η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 εκτιμάται ότι υπάρχει, ιδίως εφόσον αποχωρήσει από τη Βουλή το αντιπολιτευόμενο VMRO. Έτσι, αν τελειώσουν στο τέλος αυτής της εβδομάδας με τη δική τους υποχρέωση οι Σκοπιανοί, τότε η μπάλα περνά στο ελληνικό γήπεδο. Κατά τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, από τις 20 Ιανουαρίου και μετά ξεκινάμε ουσιαστικά να μετράμε αντίστροφα για την έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, ενώ λίγες μέρες μετά θα ακολουθήσει και το Πρωτόκολλο Ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Όλα τα παραπάνω, με έμφαση στη στάση Καμμένου, αλλά και το χρονοδιάγραμμα κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα συζητηθούν στη σημερινή, παρθενική για το 2019, συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτό το δεδομένο….Κυριακή κοντή γιορτή για όλα τα υπόλοιπα. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα συνεχίσει την πορεία της ακόμα και απλώς με την ανοχή των ΑΝΕΛ που, ομολογουμένως, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα για να αλλάξουν τους συσχετισμούς, με δεδομένο ότι βουλευτές τους υπερψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και δεν θέλουν να πέσει η κυβέρνηση. Το αν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Τσίπρας είναι ακόμα ανοιχτό και συνδέεται άρρηκτα με το αν και πότε θα προβεί σε πρόταση δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Διότι, αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν οι αριθμητικοί συσχετισμοί για να υπερψηφιστεί, ο πρωθυπουργός θα τη μετατρέψει ατύπως σε ψήφο εμπιστοσύνη, για να έχει τη νομιμοποιητική βάση για το σχήμα ανοχής.

Βεβαίως, η μακροβιότητα ενός τέτοιου κυβερνητικού σχήματος μένει να φανεί, ιδίως εφόσον οι ΑΝΕΛ…βγουν στο αντάρτικο. Το Μαξίμου δείχνει ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή και κοινοβουλευτικές εφεδρείες, ίσως και μια άλλη πλειοψηφία από την ίδια Βουλή, την ίδια ώρα, όμως, το Ποτάμι τονίζει ότι, εφόσον οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές. Μένει τις επόμενες εβδομάδες να φανεί, συνεπώς, τι μέλλει γενέσθαι με την πορεία του κυβερνητικού σχήματος, καθώς αυτό, εν πολλοίς, θα κρίνει και τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, τον Μάιο ή τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider