Σύνδεση κατώτατου μισθού με το ΑΕΠ πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνδεση κατώτατου μισθού με το ΑΕΠ πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη ΝΔ ως μια παράταξη των πολλών περιέγραψε ανοίγοντας τις εργασίες του 12ουΣυνεδρίου της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας παράλληλα στον στόχο διεύρυνσης της απήχησης του μηνύματος και του εκλογικού ακροατηρίου του κόμματος. Υπογράμμισε ότι η ΝΔ θα είναι αυτή που θα γεφυρώσει τα ρήγματα στην ελληνική κοινωνία, επετέθη με δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τα πεπραγμένα του στην οικονομία, όσο και στα εθνικά θέματα, ενώ προέβη και σε σημαντικές ανακοινώσεις για τη σύνδεση του κατώτατου μισθού με το ΑΕΠ, αλλά και για μέτρα οικονομικής στήριξης των οικογενειών.

«Να υπηρετήσουμε τους πολλούς»

«Δεν είμαστε εδώ ούτε για να απολαύσουμε τις χαρές της εξουσίας, ούτε για να ικανοποιήσουμε την προσωπική μας ματαιοδοξία. Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τους πολλούς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα της ΝΔ και προσδιορίζοντας την βασική της προτεραιότητα. Προσδιόρισε, δε, τρεις θεμελιώδεις κατευθύνσεις του προγράμματος της ΝΔ, για την Παιδεία, για την Οικονομία και για το Κράτος.

«Δεν έκρυψα ποτέ ότι για μένα η Εκπαίδευση είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα. Γιατί είναι το βασικό όπλο κάθε νέου για την ανέλιξη του. Ο ανελκυστήρας που επιτρέπει στα παιδιά φτωχότερων οικογενειών να διαπρέψουν στη ζωή τους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Όσον αφορά στο Κράτος, το σχέδιο μας προβλέπει αξιοκρατία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εξυπηρέτηση του πολίτη και αξιολόγηση. Αμοιβές και προαγωγές με βάση την αξία και την απόδοση. Και διαρκή επιμόρφωση σε αξιοπρεπείς υπαλλήλους, πραγματικούς λειτουργούς και πρωταγωνιστές στην εξυγίανση του Κράτους», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Όσο για την οικονομία, τέλος, προσδιόρισε το στίγμα της ΝΔ σε 11 λέξεις: «Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας»

Η πολιτική διεύρυνση είναι στο DNA της παράταξης

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, αναφέρθηκε και στην πολυσυζητημένη διεύρυνση της ΝΔ. «Η πολιτική διεύρυνση βρίσκεται στο DNAαυτής της παράταξης: 54,4% το 1974, 46,9% το 1990 και 45,4% το 2004. Αυτά ήταν τα υψηλότερα εκλογικά ποσοστά μας. Και όλα τους ήλθαν όταν η Νέα Δημοκρατία άνοιξε τολμηρά τις πόρτες της σε νέους φίλους. Αυτό το δίδαγμα γίνεται και πάλι επίκαιρο», υπογράμμισε. «Στις εκλογές που έρχονται θα αντιπαρατεθούν από τη μία, οι δυνάμεις της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των μεταρρυθμίσεων. Και από την άλλη, οι δυνάμεις της εσωστρέφειας, της καθήλωσης και της φτώχειας», τόνισε ο κ. Μητσοτακης, λέγοντας ότι η ΝΔ θα εκπροσωπήσει πρωταγωνιστικά τις πρώτες. Στη φράση «Φύγετε για να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά», προσδιόρισε ο κ. Μητσοτάκης το αίτημα της κοινωνίας.

Η τελική μάχη των εκλογών

Αναφερόμενος, δε, στη μητέρα των μαχών, τις εθνικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι Έλληνες θα στείλουν το δικό τους καθαρό μήνυμα: Θα πουν όχι στην εξαπάτηση και τη δημαγωγία, όχι στους τεχνητούς διχασμούς, όχι στην ανασφάλεια, όχι στις εθνικές πληγές.Θα υψώσουν τη φωνή τους με ένα μεγάλο ναι στην ελπίδα της αλήθειας, στην ενότητα, στην αξιοκρατία, στην ανάπτυξη και στις δουλειές. Στην ασφάλεια και στον αληθινό πατριωτισμό».

«Οι ευθύνες μας είναι πολύ μεγάλες. Γιατί αυτό το κόμμα, αυτή η μεγάλη παράταξη, αποτελεί, την τελευταία, τη μοναδική ελπίδα να αλλάξουμε σήμερα πορεία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Έκανε λόγο για μια «μεγάλη συμμαχία», αλλά και για ένα κόμμα «ανοιχτό στους νέους, στην κοινωνία, στις νέες ιδέες». «Ένα μέτωπο πατριωτισμού και λογικής που ενώνει τους Έλληνες, εμπνέοντας με μια συμφωνία αλήθειας και ένα σχέδιο πράξης», προσέθεσε.

«Ο Καζαντζάκης έλεγε: «Σα δεν φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού, δεν βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει.» Μας έφτασε ο λαϊκισμός, πράγματι, στην άκρη του γκρεμού το καλοκαίρι του 2015. Δεν πέσαμε χάρη -προπαντός- στη δική μας παράταξη που έβαλε πλάτη στην πιο δύσκολη ώρα και η πατρίδα δεν κατρακύλησε στο χάος. Τέσσερα χρόνια τώρα όμως κι η χώρα παραμένει εκεί. Αποσβολωμένη και ανήμπορη να προχωρήσει προς το μέλλον. Στις εκλογές που έρχονται -με τη δύναμη, με τη θέληση του λαού- θα θέσουμε τέλος σ’ αυτό τέλμα», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία

«Το συνέδριό μας είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Δεν το παρακολουθείτε μόνο εσείς, η ραχοκοκαλιά της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα μας παρακολουθούν εκατομμύρια Έλληνες, που στρέφουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον και τις ελπίδες τους προς εμάς. Άνθρωποι που δεν μας είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν, που μπορεί να ένιωθαν ότι τους είμαστε τελείως ξένοι, σήμερα μας αντιμετωπίζουν με πιο θετική διάθεση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, σηματοδοτώντας το άνοιγμα του κόμματος. Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε αυτούς που βλέπουν με κάποια δυσπιστία τη ΝΔ, αλλά και σε πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι όλοι αυτοί πρέπει να πειστούν ότι υπάρχει ελπίδα για μια θετική πολιτκή πρόταση που μπορεί να ενώσει όλη την Ελλάδα.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση

«Μας ακούει κάθε Έλληνας που υφίσταται εθνικές ταπεινώσεις και προσβάλλεται από μία διαρκή και ανελέητη προπαγάνδα που διαστρέφει την αλήθεια, δημιουργεί ψευδείς εχθρούς και τεχνητή πόλωση. Που περιφρονεί την ανθρώπινη ζωή στη Μάνδρα και στο Μάτι. Που λασπολογεί κατά των αντιπάλων, διχάζει την κοινωνία και σκεπάζει σκάνδαλα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Απαρίθμησε, δε, τα σκάνδαλα: «Από τη διασπάθιση των κονδυλίων 1,6 δις για το προσφυγικό, μέχρι την υπόθεση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Από το διαγωνισμό για το Ελευθέριος Βενιζέλος που η κυβέρνηση επιχείρησε να χαρίσει 700 εκατομμύρια ευρώ στους παραχωρησιούχους, μέχρι την τοποθέτηση της κυρίας Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να τη μετατρέψει σε εργαλείο εξυπηρέτησης κυβερνητικών συμφερόντων. Και φυσικά, από το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ, μέχρι τις αποκαλύψεις για τον στενό συνεργάτη της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου» υπογράμμισε.

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι αίτημα της κοινωνίας είναι «φύγετε» και προς τη ΝΔ «Προχωρήστε μπροστά», ασκώντας εντονότατη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το σύνολο των πεπραγμένων της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί κατά κράτος

«Εκλογικός μας αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ηγηθεί κατά κράτος στις επόμενες εκλογές και να αναλάβει με ορμή η παράταξή μας την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται καμία επανάπαυση, αλλά απόλυτη ετοιμότητα και εγρήγορση. Σας θέλω όλους πανέτοιμους να δώσουμε μαζί τη μεγάλη εκλογική μάχη. Όσοι ήδη έχουν ράψει κοστούμια εξουσίας, σας συνιστώ να τα αφήσετε στη ναφθαλίνη και να φορέσετε στολή εργασίας. Γιατί η μάχη είναι σκληρή», είπε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα ετοιμότητας στα στελέχη της ΝΔ ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019.

«Σας ζητώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ παρελθόν στις επόμενες εκλογές», τόνισε. Άσκησε, δε, έτι μια φορά δομική κριτική στην κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στη διάλυση της μεσαίας τάξης και την εξαπάτηση των Ελλήνων ως εργαλείο της πολιτικής της. «Θέλω να τελειώνουμε με το ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για αυτά που κάνει αλλά και για αυτά που πιστεύει. Θέλω να κερδίσουμε τη μεγάλη μάχη των ιδεών», είπε σε άλλο σημείο.

Επίθεση για το Σκοπιανό

Αναφέρθηκε φυσικά στο Σκοπιανό και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «διάλεξε την ημέρα του τακτικού μας συνεδρίου για μια φτηνή φιέστα αντιπερισπασμού». ««Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι και σήμερα ακόμα προσβάλλει τον πατριωτισμό της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που βρίσκονται απέναντι στην συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τους ακροδεξιούς και εθνικιστές», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πιο συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι:

  • δίχασε τον ελληνικό λαό και δεν επιχείρησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής συναίνεσης για να λύσει το μείζον εθνικό πρόβλημα,
  • είπε “ναι” εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν “όχι”, δηλαδή στην αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας.
  • αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση.

«Επαναλαμβάνω εδώ από το 12ο συνέδριό μας. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή, ούτε ποτέ. Ταυτόχρονα ζητώ από τους πολίτες να μην σαγηνευτούν από τις σειρήνες του ανέξοδου εθνικισμού. Να βρεθούν απέναντι σε όσους καπηλεύονται τα αγνά πατριωτικά τους αισθήματα. Να μην ταυτιστούν με το μαύρο», προσέθεσε, ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Το μετεκλογικό ζητούμενο

Ο κ. Μητσοτάκης, δε, προσδιόρισε και το μετεκλογικό ζητούμενο για μια κυβέρνηση της ΝΔ την επόμενη μέρα. «Δεν αρκεί απλά να είμαστε καλύτεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του. Αυτό είναι το εύκολο. Το ζητούμενο είναι να είμαστε πολύ καλύτεροι από το δικό μας παρελθόν. Να μην επαναλάβουμε λάθη που πίκραναν και απογοήτευσαν. Να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, πιο αποφασιστικοί.Και προπαντός πιο κοντά στο λαό, πιο κοντά στη βασανισμένη αυτή κοινωνία, τις τύχες της οποίας θα κληθούμε να ανατάξουμε», τόνισε.

Να γεφυρώσουμε τα ρήγματα

«Η Νέα Δημοκρατία, όλοι εμείς, ως κόμμα με βαθιές ιστορικές ρίζες και μοναδική συμβολή στην πρόοδο αυτού του τόπου, έχουμε ένα καθήκον: να εντοπίσουμε τις ανισότητες και τις αδικίες, και να τις θεραπεύσουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, σταχυολογώντας σημαντικά ρήγματα στην ελληνική κοινωνία, όπως:

  • ανάμεσα στους κερδισμένους και τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης.
  • ανάμεσα σε αυτούς που κατοικούν σε δυναμικά αστικά κέντρα και σε αυτούς που βρίσκονται στην παραμελημένη περιφέρεια.
  • ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και σε αυτούς που βουλιάζουν στα χρέη.
  • ανάμεσα στους νέους και τους ηλικιωμένους, εις βάρος των νέων δυστυχώς.
  • ανάμεσα σε αυτούς που είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και σε αυτούς που την βλέπουν ως απειλή.
  • ανάμεσα σε αυτούς που έχουν σταθερή εργασία και σε αυτούς που ζουν τον εφιάλτη της μερικής και συχνά ανασφάλιστης απασχόλησης.

«Στόχος της πολιτικής μας δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της χώρας, αλλά να γεφυρώσουμε αυτά τα ρήγματα, να άρουμε τις διαιρέσεις, να μειώσουμε τις ανισότητες», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Να δουλέψουμε δηλαδή για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης στη χώρα μας. Τη μεσαία τάξη που έφτιαξαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας, οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας, από το τέλος του τραγικού Εμφυλίου, περνώντας από τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση, την ταχύτατη πολιτική σταθεροποίηση και τον εκδημοκρατισμό της Μεταπολίτευσης και φτάνοντας στην Ελλάδα της Ευρώπης», προσέθεσε.

«Αυτή τη μεσαία τάξη πρέπει να ξαναδημιουργήσουμε. Γιατί χωρίς μεσαία τάξη δεν υπάρχει ευημερία, δεν υπάρχει κοινωνική ειρήνη, δεν υπάρχει σταθερή δημοκρατία. Χωρίς μεσαία τάξη υπάρχουν μόνο άκρα, υπάρχει συμβιβασμός με τη φτώχεια που παγιώνεται», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χώρα της προνομιακής ευημερίας λίγων κρατικοδίαιτων, από τη μια, και του φτωχού προνοιακού κρατισμού, από την άλλη. Είναι μια χώρα της ανακυκλούμενης μιζέριας. Της στασιμότητας που τελικά οδηγεί στην παρακμή. Είναι μια Ελλάδα που δεν μας αξίζει. Είναι μια χώρα που θα αφήσουμε πίσω μας», είπε, ακόμα, αντιπαραβάλλοντας την εικόνα της σημερινής Ελλάδας. «Και για να τα πετύχουμε αυτά χρειαζόμαστε να κυριαρχήσουμε στη μάχη των ιδεών και να αντέξουμε στο καμίνι της εφαρμοσμένης πολιτικής. Να σπάσουμε τις αλυσίδες της ιδεολογικής επικυριαρχίας του κρατισμού, του κομματισμού και της ιδεοληπτικής αριστερής υποκρισίας», προσέθεσε.

Κράτος και ιδιωτικός τομέας

«Δεν μπορεί εν έτει 2018, η βασική πολιτική υπόσχεση και το όραμα που προσφέρουν τα κόμματα στην ελληνική κοινωνία να περιστρέφεται ξανά γύρω από το βολικό όνειρο μιας «θέσης στο Δημόσιο». Προσδιόρισε, δε, τον στόχο της ΝΔ για «ένα κράτος, χρήσιμο και αποτελεσματικό στην υπηρεσία του πολίτη. Με καλές συνθήκες εργασίας, φιλικό προς την τεχνολογία. Ένα κράτος έξυπνο, που γνωρίζει πού πρέπει και πού δεν πρέπει να παρεμβαίνει». «Όμως μην ξεχνάμε ποτέ μια μεγάλη αλήθεια. Ο πλούτος παράγεται από τον ιδιωτικό τομέα, από τον μισθωτό εργαζόμενο, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον μικρό, μεσαίο και μεγάλο επιχειρηματία», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύνδεση κατώτατου μισθού με το ΑΕΠ

Επιπρόσθετα, ο κ. Μητσοτάκης προέβη σε μια ακόμα σημαντική δέσμευση, προαναγγέλλοντας ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. Διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, «το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μη μένει κανείς πίσω». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν, όπως προβλέπεται, η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με 10% την επόμενη τριετία, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 20%. Δηλαδή θα επανέλθει σταδιακά στα 703 ευρώ.

Μέτρα στήριξης των οικογενειών

Εξήγγειλε, ακόμα, δύο νέες και πολύ σημαντικές δεσμεύσεις του για την οικονομική ανάταξη της χώρας και κυρίως την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας.

  • βοήθεια 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα
  • αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας

Ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην χώρα μας εξήγγειλε ακόμα μια ολοκληρωμένη παρέμβαση της ΝΔ για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Δεσμεύθηκε, δε, ότι στον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό που θα καταθέσει η ΝΔ, θα προβλέπεται επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που θα γεννιέται. Ποσό που διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκαίων εξόδων το πρώτο διάστημα της ζωής του και θα δοθεί με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια στη συντριπτική πλειονότητα των νέων οικογενειών. Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του ότι το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειές τους κατά 1.000 ευρώ.

Επίσης γιατις νέες μητέρες η ΝΔ θα θεσμοθετήσει τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνες το χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, ενώ για πρώτη φορά θα καθιερωθεί στη χώρα μας το πρόγραμμα “βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα”. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το οποίο θα πιστοποιούνται εξειδικευμένες γυναίκες και θα αναλαμβάνουν εκείνες την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού για να διευκολύνονται οι εργαζόμενες νέες μητέρες. Παράλληλα κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη το βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της. Τέλος, αναφορικά με τα προνοιακά επιδόματα, δεσμεύτηκε ότι «τα επιδόματα που έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα επαναφέρουμε στο ακέραιο, ενώ θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης όπως εκπτώσεις στα τέλη κυκλοφορίας και επανεξέταση των τεκμηρίων, έως την ενηλικίωση των τέκνων και η αύξηση του αφορολογήτου για την αγορά πρώτης κατοικίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider