Πάιατ: Δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάιατ: Δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων

Την άποψη πως είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων επανέλαβε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, απαντώντας στον πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς που έκανε λόγο για «μονομερή ενέργεια της Κύπρου στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ».

Μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2018 ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε χαρακτηριστικά πως οι ΗΠΑ είναι σαφείς: «Yποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τους πόρους της».

Παράλληλα, ο κ. Πάιατ εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξη της Ουάσιnγκτον στη συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας πως και ο ίδιος ενθαρρύνει τις προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η ιστορία θα είναι γενναιόδωρη με τον Τσίπρα, ο οποίος επέδειξε πολιτικό θάρρος για να προχωρήσει η συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Οι ΗΠΑ θα δουλέψουν πολύ σκληρά για να την προωθήσουμε. Ενδιαφερόμαστε πολύ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θέλουμε να δούμε να ολοκληρώνεται και να προοδεύσει η ΠΓΔΜ καθοδόν προς τη Συμμαχία, ώστε να ευημερεύσει η ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Πάιατ, κάνοντας λόγο για ιστορικές εποχές.

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και θα ενισχύσει τον ρόλο της ως οικονομική πύλη των Βαλκανίων. Αποτελεί, ακόμη, ευκαιρία για να αποκατασταθεί ο ιστορικός ρόλος της Θεσσαλονίκης ως κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα των δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider