Ηχηρό μήνυμα στους δανειστές και δη στο ΔΝΤ, που αποδεικνύεται το πιο «σκληροπυρηνικό» σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του από την Ελλάδα, επιχείρησε να στείλει το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Δεν μπορεί να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις, καθώς έχουν προϋπάρξει έντεκα μειώσεις» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, εν αναμονή της επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης κι ενώ πληθαίνουν τα σενάρια που θέλουν το ΔΝΤ να επιμένει σε νέες μειώσεις συντάξεων, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

«Χωρίς νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, με αναδιανομή στο μεδούλι, δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου. Όπως πρόσθεσε, ως υπουργός Οικονομικών έχει καθήκον να υπηρετήσει μια σταθερή οικονομία με αναδιανομή εισοδήματος, μέσω μιας διευρυμένης φορολογικής βάσης.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι στις πρόσφατες συναντήσεις του με έξι κορυφαίους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης - στη διάρκεια της περιοδείας του πριν το τελευταίο Eurogroup - τους επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις, καθώς έχουν προϋπάρξει έντεκα μειώσεις.

«Οι συντάξεις στην Ελλάδα παίζουν τον ρόλο οικογενειακού εισοδήματος», εξήγησε στους ομόλογους του ο κ. Τσακαλώτος, καθώς μέσω μιας σύνταξης μπορεί να ζει και να συμπληρώνεται το εισόδημα μια ολόκληρης οικογένειας. Για να αλλάξει η κοινωνία πρέπει να έχουν συμμετοχή και οι ίδιοι οι άνθρωποι, με άποψη και παρεμβάσεις, σημείωσε, ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών.

Ψήφος εμπιστοσύνης στις συνεταιριστικές τράπεζες

Στο μεταξύ, τη θέση ότι η λειτουργία και στήριξη συνεταιριστικών και αποκεντρωμένων αποταμιευτικών τραπεζών είναι καίριας σημασίας για τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε νωρίτερα τη Δευτέρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνάντηση που είχε με το Διευθυντή του Ιδρύματος για τη Διεθνή Συνεργασία των Ταμιευτηρίων Niclaus Bergmann και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Γερμανικών Ταμιευτηρίων Georg Fahrenschon.

Κατά τη συζήτηση, παρουσιάστηκε από τους κ.κ. Bergmann και Fahrenschon το επιτυχημένο μοντέλο λειτουργίας των αποταμιευτικών και συνεταιριστικών τραπεζών στη Γερμανία και η σημασία του -ως έτερου τραπεζικού πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας- για τη στήριξη και ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επεσήμανε από την πλευρά του ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη τοπικών οικονομιών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ότι η λειτουργία και στήριξη συνεταιριστικών και αποκεντρωμένων αποταμιευτικών τραπεζών είναι καίριας σημασίας για τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε στο πλαίσιο αυτό πως η άντληση εμπειρίας από επιτυχημένα μοντέλα θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για τη δημιουργία και λειτουργία ανάλογων ιδρυμάτων και στην Ελλάδα.

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί η συνεργασία στη βάση της συναντίληψης ότι η ευρωζώνη και η ΕΕ δεν χρειάζονται μόνο έναν ενιαίο χώρο κεφαλαιαγορών, αλλά και μικρές τράπεζες, είτε συνεταιριστικές είτε ειδικού σκοπού, οι οποίες είναι καταλληλότερες να εξυπηρετήσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.