Την άμεση εφαρμογή πλαφόν στις προμήθειες που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις λιανικής στις τράπεζες, για τις πληρωμές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Επίσης ανοιχτό άφησε από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν συμμορφωθούν με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 9 Δεκεμβρίου και βάζει φρένο στις υπερβολικές χρεώσεις που επιβάλλουν για τη χρήση πιστωτικών καρτών, αλλά και στις διατραπεζικές συναλλαγές.

Να σημειωθεί ότι σχετική πρωτοβουλία που μειώνει τα κόστη για τις επιχειρήσεις και δυνητικά για τους καταναλωτές προβλέπεται σε νομοσχέδιο που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον προηγούμενο Μάρτιο και έχει τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο. Το νομοσχέδιο αυτό εγκρίθηκε με 621 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 29 αποχές και ψηφίσθηκε από όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Βάσει της οδηγίας οι προμήθειες και τα έξοδα που χρεώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα στους πωλητές λιανικής για την εκτέλεση και την εκκαθάριση των πληρωμών έχουν πλέον ανώτατο όριο 0,3% επί της αξίας οποιασδήποτε διασυνοριακής συναλλαγής με πιστωτική κάρτα και 0,2% επί της αξίας οποιασδήποτε διασυνοριακής συναλλαγής με χρεωστική κάρτα.

Για τις εγχώριες συναλλαγές, η προμήθεια των τραπεζών για τις συναλλαγές έχει πλέον πλαφόν 0,2% επί του ετήσιου μέσου όρου όλων των πληρωμών με τη χρήση χρεωστικών καρτών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ζήτησε την ενεργοποίηση του σχετικού από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Η ΕΕΤ ωστόσο δεν δέχθηκε να απευθυνθεί στις τράπεζες μέλη της για το σχετικό θέμα και σε επιστολή που απηύθυνε στον κ. Αλεξιάδη αναφέρει πως το καταστατικό της δεν επιτρέπει την εξέταση, συζήτηση και λήψη απόφασης οποιουδήποτε θέματος αφορά στην τιμολογιακή πολιτική των μελών της, περιλαμβανομένου και του άμεσου ή έμμεσου καθορισμού τιμών.

Προχωρά όμως και ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι όπως προκύπτει από σχετικές μελέτες αλλά και πληροφόρηση από τις υπόλοιπες ενώσεις τραπεζών κρατών-μελών της ΕΕ, η μεσοσταθμική τιμή αναφοράς των επιβαλλόμενων από τις ελληνικές τράπεζες προμηθειών για την αποδοχή συναλλαγών καρτών από επιχειρήσεις της χώρας μας είναι σε επίπεδα κατώτερα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης, διευκρίνισε πάντως ότι η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει πρώτη να προχωρήσει στην εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η όποια παρέμβαση, αν χρειαστεί να γίνει από πλευράς κυβέρνησης, «θα είναι μέσα στα επιτρεπόμενα όρια και στα πλαίσια των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού».

Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή του υπουργού Οικονομίας ήταν επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, που υποστήριξε ότι οι καταναλωτές δεν έχουν καμία προστασία από το υπερβολικό κόστος χρήσης που τους επιβάλλουν οι τράπεζες, ιδιαίτερα για τις πιστωτικές κάρτες, αλλά και τις υπέρογκες χρεώσεις στις διατραπεζικές τους συναλλαγές.

«Ακόμα και για απλά εμβάσματα οι καταναλωτές πληρώνουν από 2-10 ευρώ. Δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτή η υπερβολική χρέωση», σημείωσε.