Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη

Ανοδικά κινούνταν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), όπως έχει ήδη ανακοινώσει, διακόπτει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά την περίοδο των εορτών.

Η προσωρινή αυτή διακοπή του προγράμματος αγοράς ομολόγων, που αναμένεται να διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου, αίρει έναν παράγοντα στήριξης για τους επενδυτές σε μια περίοδο κατά την οποία η ρευστότητα είναι χαμηλή, ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων κατέγραφαν σήμερα άνοδο 3 μονάδων βάσης στο 0,56%, ενώ οι αποδόσεις άλλων αντίστοιχων τίτλων στην ευρωζώνη ενισχύονταν κατά 1-3 μονάδες. Οι ισπανικές αποδόσεις έχουν ενισχυθεί κατά 8 μονάδες βάσης περίπου από τις εκλογές της Κυριακής που σηματοδότησαν την έναρξη, δύσκολων και χρονοβόρων όπως φαίνεται, διαδικασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ είχαν ήδη επιβραδυνθεί εν όψει της εορταστικής περιόδου. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η κεντρική τράπεζα αγόρασε περιουσιακά στοιχεία ύψους 11,18 δισεκ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, συγκριτικά με 13,6 δισεκ. ευρώ μια εβδομάδα νωρίτερα. Αν και κάτι τέτοιο παρατηρείται και κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, είναι η πρώτη φορά που οι αγορές ομολόγων σταματούν τελείως από τότε που το συγκεκριμένο πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider