Στο 0,2% ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 0,2% ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο

Στο 0,2% ενισχύθηκε τον Νοέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, από 0,1% τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Τον Νοέμβριο του 2014 ο πληθωρισμός ήταν στο 0,3%.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 0,1% τον Νοέμβριο από 0,0% τον Οκτώβριο, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στο 0,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι αρνητικοί ετήσιοι ρυθμοί καταγράφηκαν σε συνολικά 12 κράτη μέλη. Οι χαμηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί ήταν σε Κύπρο (-1,5%), Βουλγαρία, Ρουμανία και Σλοβενία (-0,9%), ενώ οι υψηλότεροι σε Βέλγιο (1,4%), Μάλτα (1,3%) και Σουηδία (0,8%).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,1%, αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Σε μηνιαία βάση οι τιμές σε ΕΕ και Eυρωζώνη υποχώρησαν κατά 0,1%, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Από την άλλη αντιστρόφως ανάλογα φαίνεται να αναπτύσσονται μεταποίηση και υπηρεσίες για την οικονομία της Ευρωζώνης με τον PMI της μεταποίησης να εκτινάσσεται σε υψηλό 20 μηνών και τον δείκτης υπηρεσιών να υποχωρεί σε χαμηλό τριών μηνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία Δεκεμβρίου του Markit, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών, στις 54 μονάδες από 54,2 τον προηγούμενο μήνα, ο PMI μεταποίησης ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014 στις 53,1 μονάδες από 52,8 τον Νοέμβριο, ενώ ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στο 53,9 από 54,2.

Παράλληλα, ο δείκτης τιμών παραγωγής παραμένει για τρίτο συνεχόμενο μήνα κάτω από το όριο του 50 και συγκεκριμένα στο 49,5.

«Είμαι σίγουρος πως όλοι θα ήθελαν να δουν ισχυρότερη ανάπτυξη, και αποτελεί ίσως ένδειξη ότι η ποσοτική χαλάρωση (της ΕΚΤ) δεν έχει την προσδοκώμενη επίπτωση. Πρέπει να γίνουν περισσότερα», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Markit, Chris Williamnson.

Σημειώνεται πως αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πως ο σύνθετος PMI θα διαμορφώνονταν στο 54,2, ο PMI μεταποίησης στο 52,8 και ο PMI υπηρεσιών στο 54,1.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider