Στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Προτεραιότητα σε εργασιακά και εκκρεμείς συντάξεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Προτεραιότητα σε εργασιακά και εκκρεμείς συντάξεις

Επίσκεψη στο υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη που στόχο έχει να αναδείξει φλέγοντα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως οι απονομές συντάξεων, τα εργασιακά, το νέο μοντέλο στις επικουρικές συντάξεις και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας ελέω κορονοϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ειδικά το νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων απονομής συντάξεων και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο νέος υπουργός για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα μπει επίσης στην «πρώτη γραμμή» των συζητήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τυχόν αλλαγές που θα προκύψουν στο ωράριο εργασίας, στις υπερωρίες και στο συνδικαλιστικό νόμο. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που από το βήμα της ΔΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε προαναγγείλει αυτές τις αλλαγές, μιλώντας για παρεμβάσεις που θα προκαλέσουν αντιδράσεις.

Στις αλλαγές βρίσκεται η επέκταση της υπερωριακής απασχόλησης και της ευελιξίας σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση στις 10 ώρες, με αντίστοιχα ρεπό, ή επέκταση του χρόνου αδείας και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας κατά τα πρότυπα που ισχύουν στη βιομηχανία και για το εμπόριο.

Κομβικής σημασίας θεωρείται η μεγάλη μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση και ο πρωθυπουργός το γνωρίζει αυτό. Η δημιουργία ενός νέου, αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος απονομής των επικουρικών συντάξεων αποτελεί κυβερνητική δέσμευση και ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία μετάβασης στο νέο καθεστώς.

Το κόστος μετάβασης σε αυτό το νέο μοντέλο είναι τεράστιο, αλλά εκτιμάται ότι «απλώνεται» σε βάθος 30 και πλέον ετών και μπορεί να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κονδύλια του ΑΚΑΓΕ.

Ανεργία

Όπως φάνηκε από τη τηλεδιάσκεψη που είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Χατζηδάκης με το προεδρείο των Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το υπουργείο και η κυβέρνηση θεωρούν «μοχλό» για την οικονομία τον τουρισμό, προκειμένου να μειωθεί η ανεργία και να απορροφηθεί το εργατικό δυναμικό της χώρας που παραμένει σε αναστολή από τον περασμένο Μάρτιο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός αναμένεται να αναζητήσει νέους πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάπτυξης, προκειμένου αφενός να χρηματοδοτήσει περισσότερα προγράμματα απασχόλησης, αφετέρου δε κατάρτισης η οποία θα αλλάξει μορφή με νέο νομοσχέδιο που θα προωθηθεί στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι μόλις αρθούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, με τις αναστολές συμβάσεων και το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκτιναχθεί στα ύψη το ποσοστό ανεργίας, δημιουργώντας ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα. Συνεπώς αναμένεται να ζητήσει επίσπευση των μέτρων αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να περιοριστούν οι απώλειες σε θέσεις και μισθούς.

Διαβάστε επίσης

Outsourcing λύση για τις εκκρεμείς συντάξεις - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον ΕΦΚΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider