Τέλος από 1η Νοεμβρίου τα «χρυσά» διαβατήρια στην Κύπρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος από 1η Νοεμβρίου τα «χρυσά» διαβατήρια στην Κύπρο
Το τέλος μπήκε μετά τις διαχρονικές αδυναμίες, αλλά και την καταχρηστική εκμετάλλευση που έτυχαν οι πρόνοιες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Όλο το παρασκήνιο.

Την κατάργηση του παρόντος Επενδυτικού Προγράμματος στην Κύπρο ανακοίνωσαν οι αρχές, βάζοντας τέλος στο καθεστώς των «χρυσών» διαβατηρίων, μετά τις αποκαλύψεις – φωτιά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών της Κύπρου κατέθεσαν σήμερα, Τρίτη, πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο για κατάργηση του παρόντος Επενδυτικού Προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως, υπό τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Διαχρονικές αδυναμίες και καταχρηστική εκμετάλλευση του Επενδυτικού Προγράμματος

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, η πρόταση βασίστηκε στις διαχρονικές αδυναμίες, αλλά και στην καταχρηστική εκμετάλλευση που έτυχαν οι πρόνοιες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Η απόφαση θα έχει ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2020.

«Η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τη διορισθείσα επιτροπή από τον Γενικό Εισαγγελέα, και της έκδοσης των πορισμάτων, θα εξετάσει συνολικά την πολιτική ενθάρρυνσης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων», ανέφερε ο κ. Κούσιος.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει στο μέλλον νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο κ. Κούσιος απάντησε ότι «θα εξεταστεί συνολικά από την κυβέρνηση η κατάσταση για ενθάρρυνση επενδυτών, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση επί του παρόντος», προσθέτοντας πως η μόνη απόφαση που έχει ληφθεί είναι για την κατάργηση του υφιστάμενου Προγράμματος.

Σε ερώτηση για όσα δημοσιοποίησε ο τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera για το θέμα, o κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήθελα να προβώ σε οποιαδήποτε άλλη δήλωση επί του παρόντος».

Πώς ξεκίνησαν όλα

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Al Jazeera παρουσίασε βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρήστος Τζιοβάνης να συζητούν την εξασφάλιση διαβατηρίου για Κινέζο καταζητούμενο ο οποίος έχει καταδικαστεί ερήμην σε 7 χρόνια φυλάκιση για ξέπλυμα χρήματος.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως αν έρθουν τα χρήματα στη Κύπρο ο ίδιος θα έκανε ότι ήταν δυνατόν, ενώ αν δεν τα κατάφερνε στη Κύπρο θα μπορούσε να μιλήσει με τους ομολόγους του Προέδρους των Κοινοβουλίων της Μάλτας, της Λετονίας και της Σλοβενίας.

Μετά το «σάλο» των αποκαλύψεων, ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε την αποχή του από τα καθήκοντά του από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, ενώ σε ανακοίνωσή του, ζητάει «δημοσίως συγγνώμη».

Στο μεταξύ, την παραίτησή του από το αξίωμα του βουλευτή, αλλά και από όλες τις θέσεις που κατέχει στο ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ο Χρήστος Τζιοβάνης, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider