Την έγκριση των θεσμών θα απαιτήσει το εγγυοδοτικό ταμείο κατά του κορονοϊού

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την έγκριση των θεσμών θα απαιτήσει το εγγυοδοτικό ταμείο κατά του κορονοϊού
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει εγγυοδοτικό ταμείο «για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας».

Σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα προκειμένου να συστήσει ειδικό εγγυοδοτικό ταμείο για τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να αναταχθούν γρηγορότερα μετά την κρίση του κορονοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στη Βουλή αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει εγγυοδοτικό ταμείο «για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας», με πόρους του ΕΣΠΑ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ταμείο αυτό θα εγγυηθεί δάνεια κεφαλαίου κίνησης άνω των 3,5 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ όπως είπε ο υπουργός, το ποσό αυτό θα μπορεί και να αυξηθεί, ανάλογα με τη ζήτηση του προϊόντος.

Ένα περίπλοκο σχέδιο

Το γεγονός ότι θα δοθούν εγγυήσεις του Δημοσίου μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και θα υπάρξει εμπλοκή των πόρων του ΕΣΠΑ, καθιστά το συγκεκριμένο σχέδιο περίπλοκο. Κυρίως θα απαιτηθούν τεχνικές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλιστεί πως η χρήση του ΕΣΠΑ είναι δυνατή, αλλά και συζητήσεις με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου να καταστεί σίγουρο πως δεν θα υπάρξουν μελλοντικές επιβαρύνσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εγγυήσεις που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και από το πρώην ΕΤΕΑΝ και τα συναφή προκάτοχα ταμεία, ανέρχονται συνολικά σε 73 εκατ. ευρώ.

Αυτό δείχνει πως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν έχει αναλάβει ποτέ έργα τόσο μεγάλης κλίμακας και ως εκ τούτου υπάρχει προβληματισμός για την επάρκεια της να υλοποιήσει ένα τόσο μεγάλο σχέδιο με τα μέσα που διαθέτει σήμερα.

Αυτό θα είναι κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες θα εξετάσουν σε βάθος οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, όταν ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για την αποσαφήνιση του εν λόγω σχεδίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider