Κανονικά προχωρούν οι διαδικασίες για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κανονικά προχωρούν οι διαδικασίες για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών
Υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα απόφαση με την οποία επεκτείνεται έως τις 10 Απριλίου η προθεσμία εντός της οποίας οι εκτιμητές έχουν υποχρέωση να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Μπορεί φορείς της κτηματαγοράς, όπως η ΠΟΜΙΔΑ, να έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση τη ματαίωση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί κανονικά τη διαδικασία.

Σήμερα υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα απόφαση με την οποία επεκτείνεται για λίγες ημέρες η προθεσμία εντός της οποίας οι εκτιμητές έχουν υποχρέωση να ολοκληρώσουν το έργο τους. Έτσι, πλέον η καταληκτική ημερομηνία είναι η 10η Απριλίου 2020.

Το έργο των εκτιμητών

Οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα έπρεπε κανονικά να έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές των ακινήτων σε περισσότερες από 10.000 περιοχές έως τα μέσα Μαρτίου.

Το 50% των περιοχών που έχουν αναλάβει να καθορίσουν και να εισηγηθούν νέες τιμές εκκίνησης για τα κτίσματα και αξίες οικοπέδων θα έπρεπε να παραδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου και το υπόλοιπο 50% έως τις 17 Μαρτίου. Ωστόσο, η πανδημία άλλαξε τον σχετικό προγραμματισμό.

Οι τιμές που θα εισηγηθούν οι εκτιμητές θα περάσουν από το «κόσκινο» της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών. Η δε άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο.

Οι εκτιμητές ακινήτων προχωρούν στην εξίσωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές αξίες λαμβάνοντας υπόψη συγκριτικά στοιχεία πωλήσεων. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλη μετά και την αναπροσαρμογή του Ιουνίου του 2018, οι αντικειμενικές θα αυξηθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider